Pizzabakker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep pizzabakker
Werken als pizzabakker
Wat doet een pizzabakker?
Is een pizzabakker ook kok?
Oorsprong van de pizza
Film: hoe maak je zelf een pizza:
Opleidingen tot pizzabakker
Bedrijven waar een pizzabakker werkzaam kan zijn
Competenties pizzabakker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pizzabakker
Arbeidsvoorwaarden en salaris pizzabakker
Eigen bedrijf starten als Pizzabakker
Boekhoudprogramma vergelijken Pizzabakker

Beroep pizzabakker

Een pizzabakker is een bakker die zich gespecialiseerd heeft in het samenstellen en bakken van pizza's, die gemaakt kunnen worden met verschillende soorten ingrediënten. De bodem van een pizza wordt gemaakt van deeg, dat belegd wordt met verschillende ingrediënten, zoals kaas, knoflook, pepers, salami, tomaten, tomatensaus, olijven, vlees, vis en champignons. Een pizzabakker moet dan ook veel verschillende soorten pizza's kennen om ze op de juiste manier te kunnen maken voor zijn gasten. Het afbakken van de pizza kan gedaan worden in een normale oven of bijvoorbeeld in een speciale pizzaoven gestookt op hout. Het beroep pizzabakker is wereldwijd redelijk populair te noemen, omdat de meeste mensen graag een pizza eten. Een groot voordeel van pizza's is dat ze redelijk goedkoop te maken zijn en dat ze in veel verschillende soorten samenstellingen te verkrijgen zijn, waardoor de meeste mensen wel een passende pizza kunnen uitkiezen. Pizzarestaurants zijn dan ook over de hele wereld te vinden. Het beroep pizzabakker moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat lang niet alle pizzabakkers op dezelfde manier werken. Het is niet zo dat alle pizzabakkers aangemerkt kunnen worden als allround pizzabakker, omdat een pizzabakker ook te maken kan hebben met voorbewerkte pizza's, die alleen nog afgebakken hoeven te worden. Een echte pizzabakker moet wel gezien worden als een vakman of vakvrouw, die zelfstandig het deeg maakt en de pizza's zal opbouwen. Over het algemeen zal een pizzabakker ook verantwoordelijk zijn voor het bereiden van andere etenswaren, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Binnen de betere pizzarestaurants zal een pizzabakker alleen verantwoordelijk zijn voor het samenstellen en bakken van pizza's. Daarnaast kan een pizzabakker verantwoordelijk zijn voor het opnemen van bestellingen en verantwoordelijk zijn voor kassawerkzaamheden. Ook dit kan per pizzarestaurant verschillen.

Werken als pizzabakker

Een pizzabakker is dus een gespecialiseerde warme bakker die meestal werkzaam zal zijn binnen een pizzarestaurant. De rol van een pizzabakker kan per pizzarestaurant verschillen, omdat in sommige restaurants de pizzabakker ook de gastheer of gastvrouw is en in andere restaurants de pizzabakker geen direct betrokkenheid heeft met de gasten. Daarnaast bestaan er tegenwoordig veel afhaalrestaurants, waar klanten alleen hun bestelling op hoeven te halen. Welke rol de pizzabakker precies heeft, maakt verder niet echt uit, omdat de belangrijkste opgave is het bakken van een lekkere pizza met de juiste ingrediënten. Een andere benaming voor een pizzarestaurant is ook wel “pizzeria”. Tegenwoordig is de pizza ook populair als tussengerecht en worden er ook losse pizzapunten verkocht. Dit soort losse pizzapunten noemt men ook wel een pizza slice. Ook het thuisbezorgen van pizza's door middel van een pizzakoerier komt steeds vaker voor. Het leren maken van pizza's is in de meeste gevallen niet heel moeilijk. Het bakken van pizza's is economische gezien interessant voor ondernemers omdat er een goede winstmarge zit op pizza's. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat pizza's soms erg goedkoop aangeboden worden.

Wat doet een pizzabakker?

Een pizzabakker is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het maken van pizza's. Hun voornaamste verantwoordelijkheid is het bereiden, bakken en presenteren van heerlijke en kwalitatief hoogwaardige pizza's aan klanten. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een pizzabakker:

  • Deegbereiding: Een pizzabakker bereidt het deeg voor de pizza's. Dit omvat het nauwkeurig meten en combineren van ingrediënten zoals bloem, water, gist, zout en olie. Ze kneden het deeg tot een soepele en elastische consistentie en laten het rijzen voor optimale textuur en smaak.
  • Beleggen van pizza's: Pizzabakkers zijn verantwoordelijk voor het beleggen van pizza's met sauzen, kaas en verschillende toppings naar keuze. Ze zorgen ervoor dat de ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn en dat de pizza's aantrekkelijk en smakelijk zijn.
  • Pizzaoven: Pizzabakkers zijn bekwaam in het bedienen van professionele ovens en het regelen van de juiste temperatuur en kooktijd voor de pizza's. Ze zorgen ervoor dat de pizza's gelijkmatig worden gebakken en een knapperige korst en smeltende kaas hebben.
  • Menu- en voorraadbeheer: Pizzabakkers kunnen betrokken zijn bij het beheer van het menu van de pizzeria, waaronder het ontwikkelen en aanpassen van pizzarecepten en het suggereren van nieuwe smaken en combinaties. Ze houden ook toezicht op de voorraad van ingrediënten, zodat er voldoende voorraad is om aan de vraag te voldoen.
  • Hygiëne en voedselveiligheid: Pizzabakkers werken volgens strikte hygiënenormen en voedselveiligheidsrichtlijnen. Ze zorgen ervoor dat de werkruimte schoon en georganiseerd is, dat ze persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en dat ze werken met verse en veilige ingrediënten.
  • Samenwerken in een team: Pizzabakkers werken vaak samen met ander keukenpersoneel, zoals koks en assistenten, om een efficiënte werkomgeving te behouden. Ze kunnen ook samenwerken met bedienend personeel om bestellingen op te nemen en klantvragen te beantwoorden.

Is een pizzabakker ook kok?

Een pizzabakker kan ook gezien worden als soort kok, die zich gespecialiseerd heeft in het samenstellen en bakken van pizza's. Het beroep pizzabakker kan niet helemaal vergeleken worden met het beroep kok, omdat een kok op een bredere manier gespecialiseerd is in het bereiden van gerechten. Het is wel denkbaar dat een pizzabakker ook andere gerechten kan bereiden dan alleen pizza's. In dat geval kan een pizzabakker wel gezien worden als allround kok. Het is prima denkbaar dat een pizzabakker ook shoarma gerechten en andere gerechten kan bereiden. Dit zal ook afhankelijk zijn van het soort restaurant waarvoor een pizzabakker werkzaam is.

Oorsprong van de pizza

Pizza's komen in veel verschillende vormen voor die per land of regio kunnen verschillen. Oorspronkelijk is de pizza een Italiaans gerecht waar dan ook veel zogenaamde pizza specialisten wonen. Binnen Italië spreekt men ook wel van pizzabakkers-families of van pizza-beschermheren. Er bestaat dan ook een echte pizzavereniging in Italië, namelijk de Associazione Verace Pizza Napoletana. Pizzabakkers die aangesloten zijn bij deze vereniging moeten zich houden aan strikte voorschriften met betrekken tot het maken en bakken van pizza's.

Film: hoe maak je zelf een pizza:

Opleidingen tot pizzabakker

Er bestaan binnen Nederland geen echte erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep pizzabakker. De meest passende opleiding voor een pizzabakker is de Mbo-opleiding kok of de Mbo-opleiding allround brood- en banketbakker. Deze opleidingen gaan natuurlijk niet specifiek over het leren bakken van pizza's, maar hebben wel raakvlakken met het beroep. Daarnaast zijn er voldoende cursussen te vinden voor mensen die op een professionele manier pizza's willen leren bakken. Het is binnen dit beroep ook denkbaar dat een ervaren pizzabakker nieuwe pizzabakkers het vak bijbrengt. In dat geval zal een ervaren pizzabakker fungeren als leermeester. Het is voor lang niet alle pizzabakkers nodig om een erkende beroepsopleiding te volgen, omdat het beroep pizzabakker in de praktijk op verschillende manieren kan voorkomen. Het alleen afbakken van pizza's en het uitvoeren van andere simpele werkzaamheden vraagt niet echt om een erkende opleiding. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een pizzabakker werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een pizzabakker werkzaam zijn voor een pizzarestaurant of andere soorten restaurants. Daarnaast is het prima denkbaar dat een pizzabakker werkzaam is voor een hotel, dat beschikt over een eigen restaurant. Het ook denkbaar dat een pizzabakker werkzaam is als ondernemer binnen een eigen pizzarestaurant. Er zijn redelijk veel veel pizzabakkers werkzaam als zelfstandig ondernemer. Zoals eerder omschreven kan een pizzabakker ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden dan alleen het samenstellen en bakken van pizza's.

Competenties pizzabakker

De competenties als pizzabakker kunnen onderling verschillen, omdat niet alle pizzabakkers dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Er zijn pizzabakkers die alleen pizza's maken, maar er zijn ook pizzabakkers die ook de rol gastheer of gastvrouw uitvoeren. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat een pizzabakker over voldoende vakinhoudelijke kennis zal moeten beschikken en dat deze oog heeft voor hygiëne. Daarnaast zal een pizzabakker stressbestendig moeten zijn, omdat het tijdens de piekuren nogal druk kan zijn wanneer alle mensen trek krijgen. Daarnaast staat klantgerichtheid natuurlijk hoog aangeschreven binnen de horeca. Als een pizzabakker werkzaam is als ondernemer zal de pizzabakker ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan het ook belangrijk zijn dat een pizzabakker gezien kan worden als soort manager. De meeste pizzarestaurant maken gebruik van verschillende personeelsleden, zoals serveersters, keukenhulpen en afwassers.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pizzabakker

Het arbeidsmarktperspectief als pizzabakker is over het algemeen goed te noemen. Er is voldoende vraag naar goeie pizzabakkers die over veel ervaring en kennis beschikken. Wel bestaan er verschillende soorten pizzabakkers en kan het arbeidsmarktperspectief per soort restaurant of pizzeria verschillen. De doorgroeimogelijkheden als pizzabakker moeten gezien worden in het opbouwen van voldoende ervaring en kennis en het wellicht openen van een eigen pizzeria. Binnen de pizzeria wereld zijn redelijk veel franchiseformules te vinden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pizzabakker

Een pizzabakker werkzaam in loondienst zal over het algemeen onder de horeca-cao vallen. Het salaris als pizzabakker in loondienst met fulltime baan zal ergens tussen de 1600 en 2400 euro bruto per maand liggen afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Over het algemeen kan een zelfstandig werkende pizzabakker met een eigen restaurant of pizzeria meer verdienen dan in loondienst, afhankelijk van de omzet, huur en eventuele personeelskosten.

Eigen bedrijf starten als Pizzabakker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pizzabakker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Pizzabakker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pizzabakker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pizzabakker.

Mijnzzp.nl