Koerier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een koerier is een logistiek medewerker, die pakjes, brieven of andere goederen rondbrengt in opdracht van een bezorgdienst. Dit kan uitgevoerd worden door middel van een fiets, motor of bestelwagen. Het beroep koerier betreft een populair beroep, omdat er steeds meer consumenten zijn die producten online kopen. Als koerier breng je in de meeste gevallen met een koeriersbus pakjes of andere goederen rond, zoals bij mensen thuis, die iets besteld hebben. De werkzaamheden van een koerier zijn niet moeilijk, maar een koerier moet wel over verantwoordelijkheidsgevoel beschikken, omdat een koerier te maken kan hebben met kostbare pakketjes. De laatste jaren is het aantal koeriers fors toegenomen, omdat er steeds meer mensen via het internet bestellen. Deze goederen worden in de meeste gevallen via de koerier thuis bezorgd. Ondanks dat de meeste koeriers gebruikmaken van een koeriersbus, kan een koerier ook gebruikmaken van andere vervoersmiddelen. Welk vervoermiddel een koerier zal gebruiken is afhankelijk van het werkgebied en de soort koerierswerkzaamheden. In alle gevallen zal een koerier aangemerkt moeten worden als vervoerder, die op korte termijn alle voorkomende zendingen zal vervoeren. Het op korte termijn vervoeren van pakketjes speelt een belangrijke rol, die niet onderschat moet worden. Ook de leveranciers van pakketjes zullen in de meeste gevallen eisen dat pakketjes snel afgeleverd worden. Afhankelijk van de opdracht kan een koerier ook te maken hebben met spoedleveringen. In dat geval zal een koerier meestal geen andere pakketjes vervoeren. Er zijn tegenwoordig veel zelfstandig werkende koeriers, die vaak beschikken over een eigen koeriersbus. Het beroep koerier is een beroep dat bij je moet passen, omdat de werkdruk hoog is. Daarnaast is het zo dat de meeste koeriers lange werkdagen maken en veel stops maken op een dag. Het op de juiste manier inplannen van routes is belangrijk om zo effectief mogelijk te werken.

Een koerier is dus een logistiek medewerker, die verantwoordelijk is voor het bezorgen en ophalen van brieven, pakketjes en andere goederen. Als koerier ben je vaak werkzaam als ondernemer, echter heb je wel te maken met contracten vanuit de bezorgdienst. Dit houdt in dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om werkzaam te mogen zijn voor een bezorgdienst. Denk hierbij aan de leeftijd van een bestelwagen, de kleur van de bestelwagen en aan eisen met betrekking tot de werkkleding. Een koerier moet er verzorgd uitzien en dit verwacht men ook van het vervoermiddel. Het maakt verder niet uit of het om een fiets, brommer, auto of bestelbus gaat. Representativiteit is belangrijk voor een koerier. In de meeste gevallen bestaan er ook andere verplichten, zoals een verplichte verzekering. Voor het beroep koerier is geen specifieke opleiding nodig, maar het kan helpen om een opleiding logistiek te volgen. Daarnaast zal een koerier in de meeste gevallen over het rijbewijs moeten beschikken. Als koerier is het belangrijk om je aan de verkeersregels te houden, omdat de boetes tegenwoordig fors zijn. Een koerier die te veel boetes krijgt, zal in de meeste gevallen voor niks aan het werk zijn. Een koerier kan net zo als een vrachtwagenchauffeur aangemerkt worden als beroepschauffeur en zal zich moeten houden aan de verkeersregels.

Wat doet een koerier?

Een koerier is verantwoordelijk voor het vervoeren en afleveren van goederen, documenten of pakketten van de ene locatie naar de andere. Ze werken vaak voor koeriersbedrijven, postdiensten of logistieke bedrijven en zijn essentieel in het proces van distributie en levering. De taken van een koerier kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke werkgebied en de werkgever, maar omvatten meestal het volgende:

 • Ophalen en afleveren van goederen: Koeriers ontvangen opdrachten om goederen op te halen bij een afhaalpunt, een magazijn of een verzender. Ze controleren de juistheid en volledigheid van de goederen en zorgen ervoor dat ze veilig worden verpakt en vervoerd.
 • Naleven van bezorginstructies: Koeriers hebben specifieke instructies over de bezorglocaties en tijden. Ze plannen hun routes om de pakketten op tijd af te leveren en volgen de voorgeschreven bezorgprocedures, zoals het verkrijgen van handtekeningen voor ontvangst.
 • Rijden en navigeren: Koeriers zijn verantwoordelijk voor het besturen van een voertuig, meestal een bestelwagen of motorfiets, om de goederen naar de juiste bestemming te brengen. Ze moeten vertrouwd zijn met de verkeersregels, veilig rijden en efficiënt navigeren met behulp van GPS of kaarten.
 • Klantenservice: Koeriers hebben vaak direct contact met klanten. Ze moeten professioneel en hoffelijk zijn, vragen beantwoorden, klachten afhandelen en zorgen voor een positieve klantbeleving tijdens het afleverproces.
 • Registreren en rapporteren: Koeriers moeten zorgvuldig de leveringen documenteren, inclusief ontvangstbewijzen, handtekeningen en andere relevante informatie. Ze rapporteren eventuele problemen, vertragingen of incidenten aan hun werkgever of supervisor.
 • Onderhoud van het voertuig: Koeriers zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de netheid van het voertuig dat ze gebruiken. Ze controleren regelmatig de brandstofniveaus, bandenspanning en andere veiligheidsaspecten om ervoor te zorgen dat het voertuig in goede staat verkeert.

Koeriers moeten over goede organisatorische vaardigheden, een goede fysieke conditie en rijvaardigheid beschikken. Ze moeten efficiënt kunnen werken, zich aan strakke deadlines kunnen houden en stressbestendig zijn.

Koerier worden

Het beroep koerier is een mooi beroep, waarbinnen je veel vrijheden hebt. Het beroep koerier is echter ook aan te merken als een redelijk zwaar beroep, omdat de meeste koeriers lange werkdagen maken. Daarnaast is het zo dat het werktempo van koeriers hoog is. Met andere woorden zal het werken als koerier bij je moeten passen, omdat je iedere dag veel pakketjes moet rondbrengen. Het op een goede manier inplannen van routes is belangrijk om alle pakketjes op tijd te kunnen afleveren. Een ander belangrijk punt is de onderlinge concurrentie. Door de opkomst van zelfstandig werkende koeriers staan de prijzen onder druk. Met andere woorden is het als koerier belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen om te kunnen overleven. Naast het koerierswerk dat gedaan wordt met een bestelauto, zijn er koeriers werkzaam die post of pakketjes rondbrengen met de fiets of brommer. Deze koeriers zijn vaak werkzaam in steden waar het lastig is om met een bestelwagen pakketjes rond te brengen. Een koerier kan lokaal of landelijk werken. Soms komt het voor dat pakketjes naar het buitenland gebracht moeten worden en moet de koerier blijven overnachten.

Zzp koerier tarieven

Veruit de meeste koeriers zijn tegenwoordig werkzaam als zzp-er. De meeste koeriers hanteren een vaste kilometervergoeding exclusief vrachtkosten. De vrachtkosten zijn afhankelijk van het gewicht en de omvang van het pakket. Daarnaast hanteren de meeste koeriers een opslag wanneer het om een spoedbestelling gaat. De prijs per kilometer kan variëren van € 0,45,- per kilometer tot en met € 0,50,- per kilometer, exclusief vrachtkosten. De meeste pakketbezorgers die pakketjes bezorgen van webwinkels hebben te maken met een ander verdienmodel wanneer het een zzp-er betreft. Pakketbezorgers krijgen meestal een vaste vergoeding van € 1,50,- per adres en € 0,16,- per pakket dat ze afleveren.

Taken als koerier:

 • Het ophalen en verzamelen van pakketjes (sorteercentrum).
 • Het afleveren van pakketjes volgens de voorwaarden (tekenen).
 • Het uitvoeren van algemene administratieve handelingen.
 • Het afleveren van pakketjes bij een postcentrum (niet thuis).
 • Het uitstippelen van routes.
 • Het ophalen van pakketjes.

Beroep koerier:

Het beroep koerier:

Opleidingen tot koerier

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot koerier. De meest gerichte opleiding tot koerier is de Mbo-opleiding logistiek medewerker. In dat praktijk is het zo dat een koerier niet over een specifieke opleiding hoeft te beschikken. Met andere woorden kan iedereen werkzaam zijn als koerier. Wel zal je in de meeste gevallen moeten beschikken over het rijbewijs. Ook het volgen van extra rijvaardigheidstrainingen is aan te bevelen, omdat er veel gereden wordt als koerier. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Koeriers die beschikken over een bestelwagen die meer dan vijfhonderd kilo laadvermogen heeft, moeten over een vergunning beschikken van de NIWO. Omdat koeriers vaak werkzaam zijn als ondernemer is het verstandig om een aanvullende opleiding bedrijfskunde te volgen. Als je gaat beginnen als zzp koerier is het ook belangrijk om de boekhouding bij te houden. Er zijn diverse goede boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Als zelfstandig ondernemer is het wel slim om een goede vergelijking te maken tussen de boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een koerier werkzaam kan zijn

Een koerier zal in veel gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Dit neemt niet weg dat een koerier werkzaam kan zijn voor een postcentrum. Daarnaast kan een koerier werkzaam zijn voor een groot koeriersbedrijf dat beschikt over veel koeriersbussen. De benaming koerier moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een koerier bijvoorbeeld ook werkzaam kan zijn als pizzakoerier. Met andere woorden is het niet zo dat alle koeriers werkzaam zijn voor pakketdiensten.

Competenties koerier

De belangrijkste competentie van een koerier is de professionaliteit. Dit heeft vooral betrekking op het werkzaam zijn als beroepschauffeur. Daarnaast is het belangrijk dat je tegen een hoge werkdruk kan en stressbestendig bent. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Als je werkzaam bent als ondernemer is het ook belangrijk dat je beschikt over een commerciële instellingen. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, energie, presteren, vriendelijk, plannen, organiseren en dienstbaarheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koerier

Het arbeidsmarktperspectief van een koerier is niet echt van toepassing, omdat de meeste koeriers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door te netwerken. In het algemeen is het wel zo dat er veel vraag is naar koeriers. De doorgroeimogelijkheden van een koerier moeten gezien worden in het behalen van het vrachtwagenrijbewijs of het laten groeien van het koeriersbedrijf. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris koerier

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste koeriers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een koerier zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende koerier kan over het algemeen meer verdienen. Dit is wel sterk afhankelijk van het aantal pakketjes en de onkosten van de bestelwagen.

Read this information on Courier in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Kurier auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Mensajero en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Koerier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Koerier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl