Opleiding tot Koerier

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauNiet van toepassing
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingLogistiek Medewerker (Mbo 2)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
OpleidingThuiscursus

Opleiding koerier

Er bestaan geen specifieke opleidingen voor het beroep koerier binnen Nederland. Wel bestaan er diverse opleidingen binnen de transport en logistiek, waar je werkzaam bent als koerier. Een geschikte Mbo-opleiding is bijvoorbeeld de Mbo-opleiding logistiek medewerker, dat gezien kan worden als de basisopleiding binnen de transport en logistiek. Gedurende deze opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan voor de theorieles. Het is als koerier niet ongebruikelijk dat iemand helemaal geen specifieke opleiding binnen de transport en logistiek genoten heeft. Dit laat natuurlijk niet weg dat het volgen van een basisopleiding wel aan te raden is als koerier. Tijdens de Mbo-opleiding logistiek medewerker leer je onder andere hoe goederenstromen precies lopen bij een expediteur en hoe deze precies verwerkt worden. Op school is er onder meer aandacht voor het leren plannen van routes, administratieve werkzaamheden en het milieu.

Opleidingsduur en niveau koerier

De Mbo-opleiding logistiek medewerker zal over het algemeen twee tot drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau twee. Zoals eerder aangeven komt het vrij veel voor dat koeriers helemaal geen opleiding binnen de transport en logistiek genoten hebben.

Vervolgopleidingen koerier

Na het afronden van de Mbo-opleiding logistiek medewerker is het mogelijk om door te groeien tot een passende Mbo-opleiding niveau drie, zoals de Mbo-opleiding logistiek teamleider.

Vooropleiding koerier

Over het algemeen worden er geen specifieke vooropleidingen verwacht door werkgevers voor het beroep koerier, maar een Vmbo-diploma kan een vereiste zijn, net als een verklaring van goed gedrag. Wanneer je wil starten met de Mbo-opleiding logistiek medewerker zal je over het algemeen minimaal een Vmbo-diploma of Mbo-diploma niveau één moeten bezitten.

Mijnzzp.nl