Logistiek medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep logistiek medewerker
Uitvoerende en organisatorische werkzaamheden
Werken als logistiek medewerker
Diverse taken logistiek medewerker:
Film: logistiek medewerker:
Opleidingen tot logistiek medewerker
Bedrijven waar een logistiek medewerker werkzaam kan zijn
Competenties logistiek medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als logistiek medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris logistiek medewerker
Eigen bedrijf starten als Logistiek medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Logistiek medewerker

Beroep logistiek medewerker

Een logistiek medewerker is verantwoordelijk voor uitvoerende en organisatorische werkzaamheden binnen een distributiecentrum of magazijn. Als logistiek medewerker ben je werkzaam voor bedrijven die actief zijn binnen de transportsector. Daarnaast kan een logistiek medewerker werkzaam zijn voor bedrijven die te maken hebben met logistieke processen, zoals groothandels, fabrikanten of winkelketens. De inhoudelijke werkzaam van een logistiek medewerker bestaan uit het coördineren van inkomende en uitgaande goederenstromen. Denk hierbij aan het laden en lossen van goederen, het ordenen van goederen, het inventariseren van goederen en aan het beladen van vrachtwagens. De specifieke werkzaamheden van een logistiek medewerker kunnen wel per organisatie verschillen en zijn verder niet eenduidig aan te geven. Omdat de meeste distributiecentrums groot zijn werken er meestal meerdere logistiek medewerkers, die verschillende werkzaamheden uitvoeren. De meeste logistiek medewerkers hebben specifieke taken en verantwoordelijkheden, maar dit kan per organisatie verschillen. Een andere benaming voor logistiek medewerker is magazijnmedewerker, echter hoeft een logistiek medewerker niet werkzaam te zijn binnen een magazijn. Er bestaat verder geen verschil tussen distributiecentrums en magazijnen, behalve dat distributiecentrums groot zijn. Een ander belangrijk verschil is dat binnen distributiecentrums goederen opgeslagen worden die afkomstig kunnen zijn van verschillende toeleveranciers. In de meeste gevallen zal een logistiek medewerker aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die inzetbaar is voor alle voorkomende werkzaamheden. Denk hierbij aan het rijden op de heftruck, het verzamelen van orders, het bijhouden van de administratie, het inpakken van goederen en aan het laden en lossen van goederen. Ook het verzendklaar maken van bestellingen behoort tot de werkzaamheden van een logistiek medewerker.

Uitvoerende en organisatorische werkzaamheden

Een logistiek medewerker moet dus aangemerkt worden als allround medewerker, die inzetbaar is voor alle voorkomende werkzaamheden. Denk hierbij aan het laden en lossen van goederen, het inpakken van goederen, het bijhouden van de administratie en aan het verzendklaar maken van bestellingen. Als logistiek medewerker zal je meestal gebruikmaken van een heftruck. In dat geval is het wel verplicht dat je beschikt over het heftruckcertificaat. Als logistiek medewerker ben je werkzaam binnen een distributiecentrum of magazijn. Als je werkzaam bent binnen een distributiecentrum heb je in veel gevallen te maken met goederen die tijdelijk opgeslagen worden voor verschillende opdrachtgevers. Als je werkzaam bent binnen een magazijn kan het zijn dat je met kleinere producten te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan een groot magazijn van webwinkels of van supermarkten. In dat geval kan de benaming magazijnmedewerker of orderpicker van toepassing zijn. De werkzaamheden van een logistiek medewerker zijn verder niet moeilijk, echter moet een logistiek medewerker wel over verantwoordelijkheidsgevoel beschikken, omdat een logistiek medewerker te maken heeft met kostbare goederen die niet mogen beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om orders op de juiste manier te verwerken, omdat er anders problemen kunnen ontstaan met de levering.

Werken als logistiek medewerker

Als logistiek medewerker heb je in de meeste gevallen te maken met verschillende collega's, die verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan transportplanners die logistieke processen voorbereiden, en aan voorraadbeheerders die toezien op de levering van de goederen. Daarnaast zul je in de meeste gevallen te maken hebben met een logistiek manager. Een logistiek manager is verantwoordelijk voor het bewaken van alle logistieke processen. Daarnaast zal je als logistiek medewerker te maken hebben met vrachtwagenchauffeurs en koeriers, die verantwoordelijk zijn voor het laatste deel van het logistieke proces. De inhoudelijke werkzaamheden van een logistiek medewerker kunnen per werkgever verschillen. Er zijn tegenwoordig ook distributiecentrums die vergaande automatisering doorgevoerd hebben. In dat geval is een logistiek medewerker meestal alleen verantwoordelijk voor het laden en lossen van goederen en verantwoordelijk voor het scannen van goederen. Als logistiek medewerker kan je ook werkzaam zijn binnen de luchtvracht. In dat geval is de benaming luchtvracht medewerker van toepassing.

Diverse taken logistiek medewerker:

  • Het verpakken van goederen.
  • Het intern verplaatsen van goederen.
  • Het inventariseren van goederen.
  • Het laden en lossen van vrachtwagens.
  • Het uitvoeren van administratie.
  • Het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden.
  • Het verzamelen van orders.
  • Het verzendklaar maken van orders.
  • Het werken met een heftruck.

Film: logistiek medewerker:

Opleidingen tot logistiek medewerker

Wie een carrière ambieert als logistiek medewerker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding logistiek medewerker. In de praktijk is het zo dat lang niet alle logistiek medewerkers beschikken over een gerichte opleiding. Nieuwe logistiek medewerker kunnen ook ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Wel is het zo dat de meeste logistiek medewerkers een VCA opleiding moeten volgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er is het raadzaam om boekhoudprogramma's te vergelijken om tot de beste boekhoudsoftware te komen.

Bedrijven waar een logistiek medewerker werkzaam kan zijn

Een logistiek medewerker is in de meeste gevallen werkzaam voor een transportbedrijf of expediteur. Daarnaast kan een logistiek medewerker werkzaamheden zijn voor bedrijven, die veel te maken hebben met logistieke processen. Denk bijvoorbeeld aan grote middenstanders, bloemenkwekers, fabrikanten, groothandels of aan havens. Als logistiek medewerker kan het ook voorkomen dat je werkzaam bent via een uitzendorganisatie.

Competenties logistiek medewerker

De belangrijkste competentie van een logistiek medewerker is de veiligheid, omdat er binnen distributiecentrums veel voertuigbewegingen plaatsvinden, waardoor er mogelijk ongelukken kunnen gebeuren. Daarnaast mag het niet voorkomen dat er ongelukken plaatsvinden door vallende lading. Ook het secuur werken kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat schade aan lading en andere fouten voorkomen moeten worden. Omdat vaak met verschillende collega's zal samenwerken moeten je communicatieve vaardigheden goed zijn. Een andere belangrijke competentie is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat de goederen die opgeslagen staan een grote waarde kunnen vertegenwoordigen en soms gevaarlijk zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, flexibiliteit, motivatie, zelfstandigheid, aanpakken, doorzettingsvermogen, controleren, waakzaamheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als logistiek medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een logistiek medewerker is goed te noemen. Wel is het zo dat de werkzaamheden aangemerkt kunnen worden als ongeschoolde arbeid. Hierdoor kan er sprake zijn van veel concurrentie op een vacature. Aangezien een logistiek medewerker werkzaam kan zijn voor verschillenden bedrijven zal het verkrijgen van werk als logistiek medewerker vroeg of laat moeten lukken. De doorgroeimogelijkheden van logistiek medewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie ploegbaas, laadmeester of aan de functie shiftleader. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er niet, zonder het volgen van aanvullende opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris logistiek medewerker

Een logistiek medewerker zal in de meeste gevallen onder de cao logistiek en transport vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Daarnaast kan een logistiek medewerker werkzaam zijn voor een uitzendorganisatie. Een logistiek medewerker zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris kan wel oplopen door de onregelmatigheidstoeslagen.

Eigen bedrijf starten als Logistiek medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Logistiek medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Logistiek medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Logistiek medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Logistiek medewerker.

Mijnzzp.nl