Laadmeester

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep laadmeester
Werken als laadmeester
Waarom een laadmeester inzetten
Wat doet een laadmeester:
Film: Over het werken als laadmeester:
Film: Werken in de logistiek:
Opleidingen tot laadmeester
Bedrijven waar een laadmeester werkzaam kan zijn
Competenties laadmeester
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als laadmeester
Arbeidsvoorwaarden en salaris laadmeester
Eigen bedrijf starten als Laadmeester
Boekhoudprogramma vergelijken Laadmeester

Beroep laadmeester

Een laadmeester heeft de verantwoordelijkheid voor het complete logistieke proces op een afdeling. Het gaat hierbij onder meer ook om de aansturing van de aanwezige logistiek medewerkers op een afdeling. Een laadmeester coördineert alle activiteiten die betrekking hebben op het laden en lossen. Dat betekent dat er onder meer toezicht is op het tijdig laden en lossen. Daarnaast is er sprake van het registeren van gegevens en het regelen van papierwerk. Ook houdt een laadmeester toezicht op het naleven van de veiligheidsnormen, zodat lading op een veilige manier wordt weggezet. De werkzaamheden worden doorgaans uitgevoerd aan de hand van een routeplanning die per vervoermiddel is opgesteld. De kern van de werkzaamheden van een laadmeester heeft betrekking op de samenvoeging van orders vanuit logistieke stromen in combinatie met de aansturing van het verladingsproces en medewerkers. Zo is er onder meer sprake van het geven van aanwijzingen aan de hand van werkinstructies, coachen en motiveren van de medewerkers. Bij het laadproces heeft de laadmeester de verantwoordelijkheid om de lading aan te nemen, te scannen en te voorzien in het fysieke laadproces met behulp van het team op de afdeling. Een laadmeester kan op wisselende tijden in ploegendiensten werken, maar bijvoorbeeld ook alleen nachtdiensten draaien. Dat hangt van het bedrijf af waar de laadmeester werkzaam is. Zo is de exacte invulling van de functie daar eveneens van afhankelijk. Zo is het ook mogelijk dat de functie met zich meebrengt om chauffeurs te ontvangen of in temperatuurzones controles uit te voeren. Ook het netjes en opgeruimd achterlaten van de afdeling in het distributiecentrum behoort tot de verantwoordelijkheid van een laadmeester.

Werken als laadmeester

Een laadmeester is dus aan te merken als een teamleider op de afdeling waar het laden en lossen plaatsvindt. Daarbij heeft een laadmeester veelal te maken met verschillende logistiek medewerkers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan laders en lossers die de taken voor het fysiek laden en lossen van goederen op zich nemen. Een lader en losser kan weer aan te merken zijn als een heftruckchauffeur. Zo werkt een laadmeester als voorman ook samen met transportplanners die in het plannen van het logistieke transport voorzien. In de uitvoering van werkzaamheden ontvangt een laadmeester dagelijks vrachtwagenchauffeurs die lading komen brengen of halen. Bijvoorbeeld lading in opdracht van een webshophouder om goederen naar klanten te transporteren. Of in opdracht van middenstanders die transport nodig hebben voor goederen die uiteindelijk bij de klant thuis terechtkomen, zoals via een boodschappen bezorger. Overigens zijn er niet alleen laadmeesters die het laadproces voor vrachtvervoer coördineren. Deze functie komt namelijk ook voor in de scheepvaart, waarbij de laadmeester dan verantwoordelijk is voor het laden en lossen van zeevracht. De inhoud van de werkzaamheden is wat dat betreft wel hetzelfde, maar de locatie verschilt. Zo is er ook een verschil ten aanzien van de kennis, want een laadmeester voor zeevracht heeft kennis nodig van kustactiviteiten en scheepsactiviteiten. Dat is bij een laadmeester die met een laadproces voor vrachtwagens te maken heeft uiteraard niet van toepassing.

Waarom een laadmeester inzetten

Een laadmeester is nodig om de werkzaamheden aangaande het laden en lossen te coördineren. Indien er geen laadmeester aanwezig is om het proces in goede banen te leiden, kan het zo zijn dat goederen onjuist worden ingeladen of niet op tijd worden ingeladen. Daarnaast is het belangrijk om toezicht te houden op de juiste belading ten aanzien van de route die de chauffeur gaat rijden. Verder is er bij het laden en lossen sprake van veiligheidsrisico’s en er dient dan ook toezicht aanwezig te zijn als het gaat om het waarborgen van de veiligheid. Als het laden en lossen op een buitenterrein plaatsvindt, heeft een laadmeester in sommige gevallen ook met een terreinchef te maken, die de verantwoordelijkheid op het terrein heeft.

Wat doet een laadmeester:

  • Leidinggeven aan laadploeg.
  • Werkinstructies geven.
  • Medewerkers coachen.
  • Team motiveren.
  • Toezicht houden op laadproces.
  • Toezicht houden op veiligheid.
  • Chauffeurs ontvangen.
  • Sorteren van goederen voor transport.
  • Aannemen van goederen en deze scannen.
  • Goederen laden en lossen.
  • Dagelijkse planning maken.
  • Openen en sluiten van afdeling.

Film: Over het werken als laadmeester:

Film: Werken in de logistiek:

Opleidingen tot laadmeester

Het is in veel gevallen niet nodig om over een passende opleiding te beschikken, maar een opleiding in de logistiek komt wel van pas. Bijvoorbeeld de mbo-opleiding logistiek medewerker. Doorgaans is een mbo-niveau wel een vereiste en een logistieke opleiding een voordeel. Daarnaast is het vaak belangrijk om al over leidinggevende ervaring te beschikken, net als over kennis van logistieke processen. Verder kan het zo zijn dat het nodig is om in het bezit te zijn van een heftruckcertificaat. Dat verschilt echter per bedrijf en per invulling van de functie. Zo zijn er bedrijven die laadmeesters in dienst hebben en de mogelijkheid bieden om door te groeien naar de functie van voorman. Als overweegt om te starten met een eigen bedrijf als zzp'er, dan ben je verplicht om de boekhouding bij te houden. Er zijn voldoende boekhoudpakketten voor kleine ondernemers met een eenmanszaak.

Bedrijven waar een laadmeester werkzaam kan zijn

Een laadmeester kan bijvoorbeeld voor een expediteur werkzaam zijn. Ook grote middenstanders die een groothandel, webshop of online supermarkt hebben, hebben vaak laadmeesters in dienst. Verder komt het ook vaak voor dat laadmeesters via een uitzendbureau bij distributiecentra en andere bedrijven aan het werk kunnen. Het is denkbaar dat een laadmeester werkzaam is voor een groothandelsbedrijf.

Competenties laadmeester

Een laadmeester heeft een coördinerende rol en dient daarom ook strak te kunnen plannen en organiseren. Daarbij speelt communicatie een grote rol, zoals met betrekking tot het geven van aanwijzingen aan laders en lossers. Ook komen vaardigheden op het gebied van management en leidinggeven van pas. Zo is het verder van belang om stressbestendig te zijn, omdat er vaak een tijdsdruk aanwezig is voor het laden en lossen voor verder transport.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als laadmeester

Er is sprake van een consumptiemaatschappij en er zijn altijd goederen nodig om vervoerd te worden. Het laden en lossen blijft dan ook belangrijk in het bedrijfsleven, zodat het toekomstperspectief voor een laadmeester gunstig is te noemen. De mogelijkheden om door te groeien, zijn onder meer afhankelijk van het opleidingsniveau, werkgever en van de eigen ambities daarin.

Arbeidsvoorwaarden en salaris laadmeester

Het salaris van een laadmeester bevindt zich tussen de 2.100 euro en 2.700 euro bruto per maand. Het hangt onder meer van de werktijden af of het salaris hoger uitkomt. Bijvoorbeeld als de werkzaamheden uitsluitend in de nacht worden verricht. Of als er sprake is van een ploegendienst. In dat geval is er een toeslag van toepassing en valt het salaris dus hoger uit dan gemiddeld. Er kunnen bovendien verschillende cao’s van toepassing zijn. De cao is afhankelijk van de werkgever en bedrijfsbranche, maar vaak is de cao Technische Groothandel van toepassing. Daar komen niet alleen de primaire, maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden uit voort. Bijvoorbeeld een mogelijke kilometervergoeding net als het aantal vakantiedagen.

Eigen bedrijf starten als Laadmeester

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Laadmeester, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Laadmeester

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Laadmeester bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Laadmeester.

Mijnzzp.nl