Team Mijnzzp

Koerier

Ben je van plan om een eigen bedrijf te starten als zzp koerier? Dan krijg je meestal ook te maken met verschillende wettelijke bepalingen, afhankelijk van de goederen die je gaat transporteren. Alleen inschrijven als zelfstandig koerier bij de Kamer van Koophandel is doorgaans niet voldoende om te kunnen starten met een eigen koeriersbedrijf. In dit artikel benoemen we verschillende belangrijke punten waarmee je rekening moet houden.

Inhoudsopgave
Starten met een eigen koeriersbedrijf
Bedrijfsactiviteit en SBI-code
Belastingdienst en koeriersbedrijf
Nieuwe bestelwagen koerier
Welke goederen ga je vervoeren als koerier?
Risico's beperken als zelfstandig werkende koerier
Opleiding eigen koeriersbedrijf starten

Starten met een eigen koeriersbedrijf

Als startende koerier ben je, net als andere beginnende ondernemers, verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, waarbij de meest gebruikelijke rechtsvorm voor een koeriersbedrijf een eenmanszaak is. Het inschrijven bij de KvK kan plaatsvinden na het maken van een afspraak. Hoewel de meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm van een eenmanszaak, kun je uiteraard ook andere rechtsvormen overwegen.

Bij het inschrijven als zelfstandig koerier is het van belang een duidelijke omschrijving te geven van de bedrijfsactiviteiten die je gaat uitvoeren. Afhankelijk van deze opgegeven bedrijfsactiviteiten zal in het Handelsregister één of meerdere SBI-codes worden opgenomen.

Bedrijfsactiviteit en SBI-code

Het is van belang om de bedrijfsactiviteiten op de juiste manier op te geven als koerier, aangezien verschillende instanties deze gegevens gebruiken om vast te stellen welke regelgeving precies van toepassing is. Ook verzekeringsmaatschappijen maken gebruik van de SBI-codes om bijvoorbeeld de premie van een aansprakelijkheidsverzekering te bepalen. Dit geldt ook voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Mocht je later eventueel ook andere bedrijfsactiviteiten gaan uitvoeren, dan is het belangrijk om de bedrijfsomschrijving aan te passen.

Belastingdienst en koeriersbedrijf

Na het inschrijven als koerier bij de KvK zal de Belastingdienst beoordelen of je voldoet aan de ondernemerscriteria om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen. Als startende koerier heb je in dat geval recht op verschillende fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. De Kamer van Koophandel zal de gegevens van het nieuwe bedrijf doorsturen naar de Belastingdienst en je ontvang je btw-nummer van de belastingdienst binnen enkele dagen.

Nieuwe bestelwagen koerier

Als koerier zul je over het algemeen ook gebruikmaken van een bestelauto, en dit kan zowel een diesel als elektrische bestelbus zijn. De keuze tussen diesel en elektrisch hangt meestal af van het werkgebied en de afstand die je dagelijks moet afleggen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je binnen stadsgebieden steeds vaker niet welkom bent met een dieselbus als koerier.

Tot 1 juli 2024 is er een gedoogregeling van kracht, waardoor met een rijbewijs B een elektrische bestelbus mag besturen die zwaarder is dan 3500 kilo maar niet meer dan 4250 kilo. Na deze datum is het echter nodig om een groot rijbewijs te behalen. Een zero-emissie bedrijfsbus is logischerwijs zwaarder vanwege het accupakket. Voor fiets- en bromfietskoeriers is deze regeling verder niet van toepassing, maar ook voor bromfietsen kan er sprake zijn van zero-emissie gebieden waar je niet mag komen.

Welke goederen ga je vervoeren als koerier?

Voor bestelwagens met een laadvermogen van meer dan 500 kilo, is een Eurovergunning vereist van de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). Deze transportvergunning is van toepassing op zowel binnenlandse als buitenlandse ritten. Zelfs als het laadvermogen van de bestelwagen onder de 500 kilo ligt, maar de toelaatbare maximummassa 2500 kilo of meer bedraagt, is een transportvergunning vereist. Wanneer je te maken hebt met levensmiddelen, dien je ook te beschikken over een HACCP voedselveiligheidsplan. Als je werkt met gevaarlijke stoffen, is een ADR-certificaat verplicht.

Risico's beperken als zelfstandig werkende koerier

Als zzp koerier loop je ondernemersrisico's, maar voor sommige daarvan kun je je verzekeren. Het is in ieder geval verstandig om minstens een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, naast de verplichte WA-verzekering voor de koeriersauto. Bovendien is het verstandig om als koeriersbedrijf gebruik te maken van algemene voorwaarden. Door het hanteren van algemene voorwaarden voorkom je mogelijke geschillen met betrekking tot gemaakte afspraken. Het kan ook verstandig zijn om gebruik te maken van een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Opleiding eigen koeriersbedrijf starten

Het werken als koerier valt onder een vrij beroep waarvoor het niet noodzakelijk is om specifieke opleidingen te volgen. Iedereen kan dus een eigen koeriersbedrijf starten, mits je beschikt over de vereiste rijbewijzen en vergunningen. Echter, wanneer je overweegt om je aan te sluiten bij een branche- of beroepsvereniging, kunnen er aanvullende voorwaarden gelden. Veel zzp koeriers werken op een bepaalde manier samen met andere bedrijven om voldoende koeriersopdrachten te verkrijgen.

Mijnzzp.nl