Team Mijnzzp

Btw-nummer start bedrijf

Bij het starten van een bedrijf schrijf je de handelsnaam in bij de Kamer van Koophandel en geeft deze instantie de oprichting van je onderneming door aan de Belastingdienst. Je ontvangt vervolgens van de Belastingdienst een btw-nummer als je ondernemer voor de btw bent. Start je een eenmanszaak dat krijg je na de inschrijving bij de KVK binnen een paar weken een brief met daarin je btw-identificatienummer en een brief met een omzetbelastingnummer. Je btw-ID gebruik je voor je contact met klanten, zoals op facturen en het omzetbelastingnummer is uitsluitend bedoeld betreffende contact met de Belastingdienst.

Twee nummers

Ben je zzp'er dan sta je bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een eenmanszaak als rechtsvorm. In dit geval krijg je twee nummers van de Belastingdienst, namelijk een btw-ID en omzetbelastingnummer. Dit is niet zonder reden. Voorheen was het btw-nummer voor zzp'ers gelijk aan het BSN. Om de privacy van ondernemers met een eenmanszaak te beschermen, is ervoor gekozen om twee nummers in te stellen. Daarom gebruik je btw-ID in de communicatie met je klanten en het ob-nummer voor contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je telefonisch contact opneemt met de Belastingdienst of als je een brief schrijft. Het ob-nummer voor eenmanszaken is gelijk aan het cijfer van je BSN met de toevoeging letter B en twee cijfers.

Opname in VIES

Heb je eenmaal een btw-nummer ontvangen van de Belastingdienst dan wordt deze opgenomen in VIES. Dit is een Europese database die te gebruiken is door bedrijven om te controleren of een btw-nummer klopt. Bijvoorbeeld als je zaken wilt doen met een bedrijf in Europa en het btw-nummer wilt checken. Je ziet bij een controle of het btw-nummer actief is of niet en kan nakijken of de bedrijfsgegevens correct zijn.

Btw-ID op je website

Er gelden in de EU-regels voor bedrijven die een website hebben. Een belangrijke regel is dat je het btw-ID op de website van je bedrijf moet plaatsen. Dit nummer maakt voor dienstverlenende bedrijven onderdeel uit van de vermelding van verplichte bedrijfsgegevens. Zo moet je ook het KvK-nummer vermelden net als het vestigingsadres, e-mailadres en telefoonnummer.

Mijnzzp.nl