Team Mijnzzp

Bedrijf starten

Je krijgt bij het starten van een bedrijf als zzp'er te maken met verschillende soorten belastingen. Het is aan te raden om daar rekening mee te houden en alvast een boekhoudprogramma aan te schaffen. Een dergelijk programma voor online boekhouden zorgt bijvoorbeeld automatisch berekenen van btw. Dit betreft omzetbelasting waar je als startende ondernemer mee te maken krijgt. Zo ook met inkomstenbelasting en met het betalen van de premie Zorgverzekeringswet.

Omzetbelasting

Val je als starter niet onder de kleineondernemersregeling dan dien je ieder tijdvak aangifte voor de btw te doen. Jij brengt als ondernemer omzetbelasting in rekening op diensten of producten. Je betaalt omzetbetaling als je producten inkoopt of diensten afneemt. Uit de btw-aangifte kan blijken of je geld ontvangt of moet betalen.

Je krijgt van de Belastingdienst voor ieder tijdvak bericht over het invullen van de btw-aangifte. Deze aangifte doe je aan het einde van elk kwartaal of uiterlijk voor het eind van de maand erna. Het hangt van je bedrijf en dienstverlening af welk btw-tarief van toepassing is. Het standaardtarief is 21% en daarnaast is er een lager tarief van 9%. Verder zijn een aantal beroepsgroepen van btw vrijgesteld, zoals wanneer je zzp verpleegkundige bent.

Het is gemakkelijk om alle bedragen voor de btw bij te houden als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma. Voer je bijvoorbeeld een factuur in met 21% dan verwerkt het programma de btw-afdracht. Er is een apart overzicht beschikbaar met bedragen die je overneemt voor de btw-aangifte.

Inkomstenbelasting

Bij het starten van een bedrijf krijg je te maken met inkomstenbelasting. Ben je ondernemer voor de Belastingdienst dan betaal je inkomstenbelasting over de winst uit onderneming. Je mag uiteraard zakelijke kosten aftrekken en er is voor starters een extra fiscaal voordeel beschikbaar. Je komt namelijk voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking en voor de startersaftrek als je net bent begonnen met je bedrijf.

Verder is er een MKB-winstvrijstelling van 14%. Je bent ook premie Zorgverzekeringswet verschuldigd als ondernemer ofwel je moet een inkomensafhankelijk bijdrage zorgverzekering betalen. Dit jaar is de premie 5,43% van de belastbare winst uit onderneming. Na je eerste aangifte voor de inkomstenbelasting als starter krijg je doorgaans ieder jaar een voorlopige aanslag.

Mijnzzp.nl