Team Mijnzzp

Rechtsvorm eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm onder zzp'ers, met ruim 1,6 miljoen zelfstandigen die hiervan gebruikmaken. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van de eenmanszaak en wat zijn mogelijke nadelen ervan? In dit artikel proberen we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Inhoudsopgave
Wat is een eenmanszaak eigenlijk?
Wat is het praktische voordeel van een eenmanszaak?
Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?
Zijn er nog andere nadelen als ondernemer?
Is het verstandig om te kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak?

Wat is een eenmanszaak eigenlijk?

De term 'eenmanszaak' verwijst naar de rechtsvorm die startende ondernemers kiezen. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je de enige verantwoordelijke voor het bedrijf en word je meestal beschouwd als zzp'er of freelancer. Er is geen verschil tussen een zzp'er en een freelancer, aangezien het draait om de gekozen rechtsvorm.

Wat is het praktische voordeel van een eenmanszaak?

Een van de grootste praktische voordelen van een eenmanszaak is dat je deze op een eenvoudige manier kunt opstarten. Je hoeft bijvoorbeeld niet langs een notaris te gaan en er is ook geen startkapitaal nodig voor de oprichting van een eenmanszaak. Het enige wat je hoeft te doen, is een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel, een bedrijfsnaam bedenken, de bedrijfsactiviteiten beschrijven en de inschrijfvergoeding van de KvK betalen. Nadat je deze stappen hebt doorlopen, ontvang je van de Belastingdienst je btw-nummer wanneer zij je beschouwen als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wanneer je voldoet aan het ondernemerscriteria van de Belastingdienst kun je ook gebruikmaken van belastingvoordelen. Hiervoor moet je dan wel voldoen aan het urencriterium van 1,225 uur per jaar.

Wanneer het aankomt op het bijhouden van de boekhouding, is het goed om te weten dat je met een eenmanszaak te maken hebt met een relatief eenvoudige administratie. Je kunt de boekhouding zelf bijhouden met behulp van een goed boekhoudprogramma, of je kunt ervoor kiezen om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Ondernemers met een eenmanszaak zijn overigens niet verplicht om een jaarrekening op te stellen, waardoor je kunt besparen op de jaarlijkse boekhoudkosten. Als kleine ondernemer heb je ook de mogelijkheid om vrijstelling van btw aan te vragen door de KOR regeling aan te vragen.

Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?

Natuurlijk heeft de rechtsvorm niet alleen voordelen, maar zijn er ook belangrijke nadelen te noemen. Met een eenmanszaak ben je bijvoorbeeld hoofdelijk aansprakelijk. Dit houdt in dat alle schulden of aansprakelijkheidsclaims op jou verhaald kunnen worden. Met andere woorden, je bent volledig verantwoordelijk voor alle mogelijke schulden. In het ergste geval kan er dus beslag worden gelegd op je woonhuis of bijvoorbeeld je auto als de schulden te groot worden. Het is daarom belangrijk om financiële problemen met een eenmanszaak (en andere rechtsvormen) te voorkomen.

Als je mogelijk externe financiering nodig hebt, kan dit een probleem vormen met een eenmanszaak. De meeste investeerders geven de voorkeur aan andere rechtsvormen, afhankelijk van de financieringsbehoefte. Dit is vooral het geval wanneer een kredietverstrekker aandelen verwacht. In dat geval kun je beter kiezen voor de rechtsvorm besloten vennootschap (bv). Dit wil overigens niet inhouden dat je met een eenmanszaak niet in aanmerking kan komen voor externe financiering. Het is overigens op ieder moment mogelijk om een eenmanszaak over te zetten naar een bv.

Zijn er nog andere nadelen als ondernemer?

Er zijn nog meer aandachtspunten waarmee je rekening moet houden wanneer je start als ondernemer, en deze hebben niet meteen betrekking op de gekozen rechtsvorm. Als ondernemer ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen en het afsluiten van passende verzekeringen. De meeste ondernemers maken minimaal gebruik van een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Ook is het verstandig om jezelf te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Is het verstandig om te kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak?

Veel kleine ondernemers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak, wat ook voor jou de beste optie kan zijn. Als je echter meer bescherming zoekt, externe financiering wilt aantrekken of met aandeelhouders gaat werken, is het verstandiger om meteen te kiezen voor de rechtsvorm BV.

Mijnzzp.nl