Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

Als zzp'er wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk werken. Daarom is het belangrijk om een goed boekhoudprogramma te gebruiken. Maar welk programma is nu het beste voor eenmanszaken? Wij vergelijken aanbieders van boekhoudsoftware en geven advies over welk pakket het beste bij jouw onderneming past.

Zelf boekhouden als zzp'er

De meeste zzp'ers kiezen ervoor om hun boekhouding zelf te doen. Dit kan met een Excel-sheet, maar er bestaan ook speciale boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Het voordeel van een programma is dat je automatisch alle btw-aangiftes kunt doen en dat je eenvoudig je banktransacties kunt importeren.

Het nadeel van zelf boekhouden is dat het meer tijd kost en dat je fouten kunt maken. De meeste boekhoudkundige fouten worden wel automatisch voorkomen door de software. Daarom is het belangrijk om een goed boekhoudprogramma te gebruiken. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Ondernemers met een eenmanszaak kunnen kiezen uit verschillende programma's, maar er is geen één beste boekhoudprogramma. Welke software het beste bij jouw onderneming past, hangt af van je eigen voorkeuren, de branche en de complexiteit van de administratie. Wij hebben de meest populaire programma's opgenomen op onze vergelijkingspagina. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Voor- en nadelen van online boekhoudprogramma's

Online boekhoudprogramma's zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt doordat je met een online programma altijd en overal toegang hebt tot je gegevens. Daarnaast hoef je niets te installeren en je kunt gemakkelijk gegevens delen met je boekhouder of accountant.

Enkele belangrijke voordelen:

 • Het is relatief goedkoop;
 • Er is sprake van goede beveiliging;
 • Het werkt veel sneller en voorkomt fouten;
 • Er zijn verschillende koppelingen te maken;
 • Het integreren van een CRM-systeem is mogelijk;
 • Je kunt gebruikmaken van een app;
 • Er worden automatisch back-ups gemaakt.

Het nadeel van online boekhoudprogramma's is dat ze afhankelijk zijn van een goede internetverbinding. Daarnaast heb je wel te maken met een abonnement en moet je dus maandelijks betalen. Afhankelijk van de functionaliteiten kan het abonnement oplopen.

Enkele belangrijke nadelen:

 • Je hebt te maken met een abonnement;
 • Je kunt niet offline werken;
 • Je moet het programma eerst leren kennen;
 • Er kan sprake zijn van beperkingen (aantal facturen maken).

Online boekhouden eenmanszaak

Als zzp'er heb je in de meeste gevallen niet alle functionaliteiten nodig. Het is dus belangrijk om alleen gebruik te maken van de functionaliteiten die je ook echt nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk om naar de gebruiksvriendelijkheid te kijken. Als je het programma niet snel onder de knie hebt, is dit natuurlijk erg vervelend.

Kies daarom voor een online boekhoudprogramma dat:

 • Eenvoudig te gebruiken is;
 • Automatisch Btw-aangiftes klaarzet;
 • Banktransacties kan importeren;
 • Maandelijks opzegbaar is.

Welke functies heb je nodig?

De meeste boekhoudpakketten beschikken over dezelfde basisfunctionaliteiten. Het is dus eigenlijk niet nodig om hier veel aandacht aan te besteden. Wel moet je kijken naar de extra functionaliteiten die het programma biedt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met alle programma's de aangifte inkomstenbelasting te doen.

De basisfuncties zijn:

 • Facturen maken en inboeken;
 • Offertes maken;
 • Btw-aangifte voorbereiden;
 • Balans en de winst-en-verliesrekening maken;
 • Deelfuncties voor de boekhouder of accountant.

Modulaire boekhoudprogramma's

Het is niet zo dat alle programma's op dezelfde manier werken. Sommige programma's zijn modulair opgebouwd. Dit is erg handig voor ondernemers die niet alle functionaliteiten nodig hebben. Je kunt in dat geval eenvoudig functionaliteiten toevoegen of verwijderen.

Extra modulaire functies zijn bijvoorbeeld:

Ondernemers met een eenmanszaak hebben in de meeste gevallen te maken met verschillende fiscale regelingen. Het boekhoudprogramma moet hier dan ook rekening mee houden. Sommige programma's bieden de mogelijkheid om verschillende fiscale regelingen in te stellen. Dit kan erg handig zijn voor ondernemers die gebruik willen maken van:

Enkelvoudig boekhouden met een eenmanszaak

Zzp'ers, freelancers en andere kleine ondernemers mogen in de meeste gevallen enkelvoudig boekhouden toepassen. Dit is afhankelijk van de gekozen rechtsvorm. Dit is een relatief eenvoudige manier van boekhouden. Daarnaast zijn ondernemers met een eenmanszaak niet verplicht om een jaarrekening op te stellen.

Beste boekhoudsoftware eenmanszaak

Op onze vergelijkingspagina kun je eenvoudig de beste boekhoudprogramma's voor een eenmanszaak vergelijken. Je kunt zelf aangeven welke functionaliteiten je nodig hebt. Op basis daarvan krijg je een overzicht van de programma's die het beste bij jouw onderneming passen.

Er zijn dus verschillende belangrijke punten die het verschil kunnen maken. Als zzp'er zul je in de meeste gevallen voldoende hebben aan een basispakket boekhouden.

Zie voor extra informatie ook onze keuzewijzer online boekhouden.

Mijnzzp.nl