Team Mijnzzp

Ondernemer eenmanszaak

Wil je zelf de boekhouding voor jouw eenmanszaak zelf bijhouden als startende ondernemer? Met het beste boekhoudprogramma van e-boekhouden is dit tegenwoordig vrij eenvoudig. Met het complete boekhoudpakket van e-boekhouden is het uitbesteden van de boekhouding niet nodig en is de administratie bijhouden kinderspel. De btw-aangifte opmaken, offertes maken en bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting opmaken kun je als startende ondernemer met e-boekhouden zelf verzorgen. Het overzichtelijke boekhouding is wel belangrijk als zzp'er en daarom is het belangrijk om van een goed boekhoudpakket gebruik te maken. In dit artikel leggen we uit hoe je dat het beste aan kunt pakken en beantwoorden we de veelgestelde vragen.

Voor startende ondernemers die een eenmanszaak oprichten, is de keuze voor het juiste boekhoudprogramma belangrijk, om een goede start te maken. Een eenmanszaak oprichten is niet moeilijk meer, maar het correct bijhouden van de financiële administratie kan dat wel zijn. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een digitale boekhouding. Hiermee kun je automatisch een back-up maken van de administratie en krijg je ook de beschikking over een gratis app.

Online app gebruikenEr zijn verschillende online boekhoudprogramma's beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. De slimme software is ook te gebruiken voor de urenregistratie. De urenregistratie is voor veel zzp'ers een belangrijk onderdeel. De urenregistratie is te gebruiken voor de facturatie aan de opdrachtgevers, maar ook als bewijslast voor de Belastingdienst. Je moet namelijk aan het urencriterium van de Belastingdienst voldoen.

Inhoudsopgave
Boekhouding zelf doen of uitbesteden?
Boekhouding uitbesteden eenmanszaak
Volledig zelf de boekhouding doen!
Boekhouding eenmanszaak: wat als je toch hulp nodig hebt?
Hoe pak je het beste zelf de boekhouding aan?
Heb je als zzp'er veel administratie en boekhouding?
Wat zijn de voordelen van online boekhouden?
Boekhouding eenmanszaak: ben je verplicht om een jaarrekening te laten maken?
Kun je ook gebruikmaken van gratis boekhoudprogramma's?
Boekhouding eenmanszaak en btw-aangifte
Ben je verplicht om gebruik te maken van een boekhouder of accountant?

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

De meeste kleine ondernemers (zzp'ers en freelancers) kiezen ervoor om de boekhouding zelf te doen. Dit is vaak een kwestie van kosten besparen, maar ook van controle willen houden over de financiën. De boekhouding kan dan soms moeilijk zijn, maar toch is het verstandig om je hierin goed te verdiepen. Zo voorkom je dat je fouten maakt of belangrijke dingen vergeet.

Als je de boekhouding zelf wilt doen, is het handig om een boekhoudprogramma te gebruiken. Op deze manier heb je alles overzichtelijk bij elkaar en hoef je niet veel moeite te doen om de boekhouding bij te houden. Wanneer je kiest voor een online boekhoudprogramma, is het verstandig om eerst een aantal verschillende programma's te testen. Zo vind je altijd het programma dat het beste bij jouw onderneming past.

Boekhouding uitbesteden eenmanszaak

Als je de boekhouding uit wilt besteden, is dat natuurlijk ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld door een goede boekhouder in te schakelen of door gebruik te maken van een administratiekantoor. Het uitbesteden van de boekhouding is vaak een goede keuze als je onderneming groeit en je daardoor steeds minder tijd hebt om je te verdiepen in de boekhouding. De juiste beslissingen nemen is ook wel afhankelijk van je eigen kennis.

Hulp boekhouderEen administratiekantoor of boekhouder kan je onderneming ook ondersteunen bij andere zaken, zoals de mogelijke personeelsadministratie. Er zijn veel boekhouders die de complete boekhouding voor eenmanszaken verzorgen. Het is ook mogelijk om gedeeltelijk met een boekhouder samen te werken. De boekhouder controleert dan bijvoorbeeld de belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de btw-aangifte of aan het helpen opmaken van de aangifte inkomstenbelasting.

Volledig zelf de boekhouding doen!

De meeste zzp'ers kunnen met behulp van een goed online boekhoudprogramma geheel zelfstandig de boekhouding bijhouden. Er is dan geen hulp van een boekhouder of administratiekantoor nodig. Het programma kan je helpen met het invoeren van alle inkomsten en uitgaven, het maken van facturen en het bijhouden van je voorraad. Ook het opmaken van de balans en het maken van de resultatenrekening is door middel van boekhoudsoftware mogelijk. Met de meeste boekhoudprogramma's kun je eigenlijk wel makkelijk boekhouden.

Boekhouding eenmanszaak: wat als je toch hulp nodig hebt?

Ook wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, kan het voorkomen dat je toch hulp nodig hebt van een boekhouder. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over wet- en regelgeving of als er iets veranderd is in de boekhouding. In dat geval kun je altijd contact opnemen met de helpdesk of een aanvullende online boekhouder. Een boekhouder hoeft zeker niet de volledige administratie bij te houden. Je kunt een boekhouder ook alleen inschakelen voor de belangrijke zaken.

Hoe pak je het beste zelf de boekhouding aan?

Als je ervoor kiest om zelf de boekhouding te doen, is het verstandig om je hierin goed te verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld een cursus boekhouden of een online leerprogramma volgen. Zo leer je de fijne kneepjes van het vak en voorkom je dat je fouten of vergissingen maakt. Wel is het handig om een boekhoudprogramma te gebruiken en niet de administratie bij te houden in Excel. Op deze manier heb je alles overzichtelijk bij elkaar en hoef je niet veel moeite te doen om de boekhouding bij te houden.

Boekhouding online doenWanneer je kiest voor een online boekhoudprogramma, is het verstandig om eerst een aantal verschillende programma's te testen. Zo vind je altijd het programma dat het beste bij jouw onderneming past en heb je de controle over alle financiële gegevens. Afhankelijk van de eenmanszaak kun je ook extra functionaliteiten toevoegen. Een boekhoudpakket kun je namelijk uitbreiden met meerdere modules.

Aftrekposten voor zzp'ers met een eenmanszaak:

Heb je als zzp'er veel administratie en boekhouding?

Administratie kantoorNee, je hebt als zzp'er in de meeste gevallen niet veel administratie en boekhouding. De meeste zzp'ers hebben alleen te maken met facturen en bankafschriften. Als je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma, is het invoeren van deze gegevens vaak al voldoende om de boekhouding bij te houden. Ook kun je gebruikmaken van handige functionaliteiten zoals automatische incasso en het bekijken van de betalingsstatus van alle uitgaande facturen in de app. Met een eenmanszaak is het overigens niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder of accountant en heb je zeker geen goedgekeurde accountantsverklaring nodig.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Online boekhouden heeft veel voordelen. Zo is het overzichtelijk, eenvoudig en snel. Ook hoef je geen boekhoudkennis te hebben om gebruik te kunnen maken van een online boekhoudprogramma. Daarnaast zijn de meeste programma's gratis of kosten ze maar een paar euro per maand. Je hebt dus geen duizenden euro's kosten voor een boekhouder of accountant. Een boekhouder of accountant kan jaarlijks behoorlijk wat kosten en dit is door het zelf boekhouden met je eenmanszaak niet nodig. Wel is het extreem belangrijk om de administratie goed te organiseren om op de juiste manier inzicht te houden in de financiële gegevens. Zie ook onze handige tool om de jaarlijkse boekhoudkosten met een eenmanszaak in te schatten.

Boekhoudkosten eenmanszaak

Boekhouding eenmanszaak: ben je verplicht om een jaarrekening te laten maken?

Kleine ondernemers mogen in de meeste gevallen enkelvoudig boekhouden toepassen. Met bijvoorbeeld een eenmanszaak ben je niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Wel is het verstandig om dit wel te doen, zodat je inzicht hebt in de financiële situatie van je onderneming en eventuele problemen tijdig kunt signaleren. Een simpele winst- en verliesberekening inclusief de balans is voor de meeste zzp'ers voldoende.

Kun je ook gebruikmaken van gratis boekhoudprogramma's?

Vrouw aan het nadenkenJa, je kunt ook gebruikmaken van gratis boekhoudprogramma's. Dit zijn vaak eenvoudige programma's waarmee je de basisadministratie en boekhouding kunt bijhouden. Het is wel verstandig om te controleren of het programma aan wet- en regelgeving voldoet. Zo ben je er zeker van dat je boekhouding goed geregeld is. In Excel is het bijvoorbeeld mogelijk om gratis te boekhouden. Er zijn verschillende templates te downloaden waarmee je eenvoudig de boekhouding kunt bijhouden. Je mist dan wel veel extra mogelijkheden, zoals het versturen van e-facturen via de e-mail. Het versturen van e-mails is juist zo belangrijk wanneer het aankomt op de administratie.

Boekhouding eenmanszaak en btw-aangifte

Het doen van btw-aangifte is met behulp van boekhoudsoftware eenvoudig. Het boekhoudpakket kan zelfstandig de btw-aangifte berekenen op basis van de ingevoerde facturen. Het is dus niet nodig om de btw-aangifte handmatig te berekenen. Dit is ook niet wenselijk, omdat er anders al snel vergissingen gemaakt worden met de btw-aangifte. Het is vanzelfsprekend belangrijk om geen fouten te maken met de btw-aangifte. De btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst kan door middel van een handige koppeling met het boekhoudpakket. Zie ook onze eigen handige btw-calculator voor het eenvoudig berekenen van de btw.

Btw berekening maken

Ben je verplicht om gebruik te maken van een boekhouder of accountant?

Ondernemers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Ook ben je niet verplicht om de boekhouding te laten controleren. Ondernemers kunnen natuurlijk wel vrijwillig een boekhouder of accountant inschakelen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je geen tijd of kennis hebt om zelf de boekhouding bij te houden.

Ondernemer aan het werkZzp'ers en freelancers met een eenmanszaak kunnen prima zelf de boekhouding doen. In veel gevallen heb je als kleine ondernemer voldoende aan een basis boekhoudpakket.

Het is alsnog mogelijk om hybride samen te werken met je boekhouder. In dat geval is er ook sprake van ondersteuning. Voor de beste keuze, zie de tabel hieronder.

Mijnzzp.nl