Team Mijnzzp

Jaarcijfers opstellen

De jaarafsluiting zzp komt weer in zicht met het einde van een boekjaar en het begin van een nieuw jaar. Het is voor jou niet verplicht om een jaarafsluiting zzp uit te voeren, maar zeker wel handig. Overigens ben je als ondernemer natuurlijk wel gewoon verplicht om een administratie te voeren. De jaarafsluiting maakt onderdeel uit van de jaarrekening en voorziet in verschillende voordelen.

Foutjes ontdekken in de administratie

De jaarafsluiting zzp biedt onder meer als voordeel dat het een handig middel is om te controleren of je administratie wel klopt. Komt het saldo in je boekhouding bijvoorbeeld overeen met het saldo op je zakelijke bankrekening? Als je een foutje ontdekt, heb je nu nog de mogelijkheid om deze te herstellen. De winst- en verliesrekening en de balans vormen wat dat betreft je leidraad.

Alle informatie beschikbaar voor de aangifte inkomstenbelasting

De jaarafsluiting zzp voorziet in nog een groot voordeel en dat is dat alle informatie voor de aangifte inkomstenbelasting IB direct beschikbaar is. Je hoeft niet met de rekenmachine alles uit te rekenen als je een online boekhoudprogramma hebt. Daar staan alle gegevens namelijk al in als je de boekhouding door het jaar heen steeds netjes hebt bijgehouden. Kijk ook nog even welke kosten er in het oude jaar nog te boeken zijn om de winst uit onderneming te verlagen om minder belasting af te dragen. De aangifte inkomstenbelasting moet kloppen en kan gezien worden als financieel eindverslag of als financiële jaarafsluiting.

Inzicht in financiën

De jaarafsluiting zzp biedt een schat aan informatie betreffende je financiële positie. Kijk maar eens wat er uitgegaan is naar privéboekingen of welke uitgaven een grote kostenpost vormen. Je kan zo ontdekken of je meer geld uitgeeft dan dat je via je bedrijf aan inkomsten ontvangt. Het inzicht biedt in elk geval de mogelijkheid om daarop bij te sturen als dat nodig mocht zijn. Geef je bijvoorbeeld te veel uit dan kan je kijken op welke kosten je in het nieuwe jaar kan besparen. Komt er meer binnen dan je uitgeeft dan is het ideaal om op de ingeslagen weg voort te gaan. Houd je de boekhouding nog bij met de hand? Maak het je in het nieuwe jaar dan gemakkelijker en ga gebruikmaken van boekhoudsoftware. Dat scheelt je echt een hoop tijd en voorkomt veelgemaakte fouten.

Waar bestaat de jaarrekening uit?

Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide. Bij een eenmanszaak hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Iedere zzp'er doet er verstandig aan een jaarbalans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op te stellen. Een toelichting of jaarverslag is overigens niet verplicht als zzp'er.

De jaarafsluiting zzp biedt ondernemers een aantal voordelen. De informatie die je verkrijgt kan je helpen je bedrijf waar nodig aan te passen. Je kunt het ook gebruiken om je aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Het is verder niet wettelijk verplicht, echter is de belastingaangifte hierdoor wel eenvoudiger. Ook een balans opstellen voor jezelf is wel zo prettig. Het is dus niet verplicht een jaarafsluiting uit te voeren, maar het is zeker nuttig. Het bijhouden van de boekhouding is wel wettelijk verplicht voor alle ondernemers.

Nieuw boekjaar

Het jaar afsluiten maakt het voor jezelf mogelijk om een nieuw boekjaar te openen. Zo begin je met een schone lei en kun je opnieuw beginnen met je boekhouding. Je moet er wel rekening mee houden dat je bepaalde uitgaven in het nieuwe jaar niet kunt declareren als ze in het vorige jaar al gedeclareerd zijn. De jaarafsluiting is ook een goede gelegenheid om over het afgelopen jaar na te denken. Wat ging er goed? Wat kan er verbeterd worden? Het afronden van boekhouding is dus vooral voor jezelf nuttig.

Privé-uitgaven gedaan vanuit de onderneming?

Heb je het afgelopen boekjaar privé opnames gedaan vanuit het bedrijf? Of heb je geld aan het bedrijf geleend? In dat geval is het belangrijk om dit onderscheid in je jaarrekening te maken. Dit geeft een nauwkeuriger beeld van de financiële positie van je bedrijf. Pas ook op met de privé auto, de zakelijke kilometers en de uiteindelijke jaarafsluiting. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om de concept cijfers eerst te overleggen met de boekhouder of accountant voordat je belastingaangifte doet. Het jaar netjes afsluiten is natuurlijk belangrijk als zzp'er.

Boekhouding doen zzpHet laten maken van een jaarrekening is niet verplicht als zzp'er. Het is wel raadzaam om minimaal een jaarafsluiting te maken. Hierdoor krijg je beter inzicht hoe je er financieel voorstaat.

Ook is de jaarrekening een belangrijk controlemiddel om eventuele fouten in de boekhouding te herstellen.

Mijnzzp.nl