Team Mijnzzp

Afsluiten jaar boekhouding zzp

De tijd vliegt voorbij als je het als ondernemer druk hebt met je bedrijf. Zo tegen het einde van het jaar is het echter wel belangrijk om even de tijd te nemen om het boekjaar als zzp'er goed af te sluiten. Een aantal handige fiscale trucs komen daarbij van pas, maar ook de andere tips helpen je om het zzp jaar uit te luiden en met een frisse start het nieuwe jaar in te gaan.

Inhoudsopgave
Check de bedragen
Verkoopfacturen verwerken
Jaarafsluiting en investeringsafschrijving

Check de bedragen

Een van de tips om het zzp jaar af te sluiten, richt zich op het controleren van het saldo van de zakelijke rekening. Het bedrag daarop aan het einde van het jaar dient namelijk overeen te komen met het saldo dat op de balans staat. Klopt er iets niet? Kijk in dat geval waar het foutje zit. Het kan zijn dat je een verkeerd bedrag hebt verwerkt of dat je een factuur niet hebt ingeboekt.

Verkoopfacturen verwerken

Bij het afsluiten van het zzp jaar komt het vaak voor dat er nog facturen zijn te verwerken. Heb je dit jaar omzet gemaakt dan boek je die omzet ook in dit jaar, zelfs als de betaling pas in 2022 volgt. Boek je een factuur in 2022 over omzet in 2021 dan geldt voor de btw dat je deze pas over het eerste kwartaal van 2022 verschuldigd bent. De factuurdatum is namelijk voor de aangifte van btw leidend. Overigens kan het doorschuiven van een factuur nog een voordeel hebben. Het brengt namelijk het vermogen naar beneden in box 3.

Jaarafsluiting en investeringsafschrijving

Er is nog een punt van aandacht om als zzp'er het jaar goed af te sluiten en dat is dat je nieuwe investeringen op de lijst met afschrijvingen plaatst. Het is belangrijk om deze lijst goed bij te houden. Bij bedrijfsmiddelen die meerdere jaren meegaan, geldt dat deze veelal tot de vaste activa van je bedrijf behoren.

Heb je bedrijfsmiddelen aangeschaft boven € 450 dan geldt daarvoor een afschrijving met verdeling van de kosten over de jaren waarin je gebruikmaakt van het bedrijfsmiddel. Bij meerdere investeringen in bedrijfsmiddelen is het interessant om te zien of je voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in aanmerking komt.

Mijnzzp.nl