Team Mijnzzp

Waarom boekhouding bijhouden

Als ondernemer is het wettelijk verplicht om de boekhouding bij te houden. Dit doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. Je boekhouding geeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Zo weet je precies hoeveel inkomsten en uitgaven er zijn. Daarnaast is het nauwkeurig bijhouden van de boekhouding nodig voor de juiste btw-aangifte en andere te betalen belastingen. Ondernemers kunnen op verschillende manieren met de financiële administratie te maken krijgen. Het opzetten van de boekhouding is belangrijk als zzp'er.

Inhoudsopgave:

Is een boekhouding verplicht?

Boekhouding online doenOndernemers zijn wettelijk verplicht om de boekhouding bij te houden. Dit geldt voor zowel voor zzp’ers, bv's, maatschappen of vof's. De meeste ondernemers volgen de richtlijnen van de Belastingdienst. Daarnaast kunnen er aanvullende partijen zijn die eisen hebben, zoals de Kamer van Koophandel, toezichthouders of de bank. Als je niet aan deze verplichting voldoet, dan loop je het risico op boetes en andere maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst die een schatting zal maken van je inkomen. 

De Belastingdienst stelt eisen aan de boekhouding

Een administratie opzetten is dus wettelijk verplicht en een goede administratie moet voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Voor je onderneming is het dan ook belangrijk om hieraan te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van je btw-identificatienummer op al je verstuurde facturen.

Mensen aan het werkAlle uitgaande facturen moeten voorzien zijn van de juiste gegevens. Wanneer uitgaande facturen niet voldoen aan de richtlijnen, dan kan dit problemen opleveren met de Belastingdienst maar ook met de opdrachtgever of klant. Ook heb je btw identificatienummer nodig voor de btw-aangifte. De financiële administratie gaat wel verder dan alleen het voldoen van de btw-aangifte. 

Wat is het doel van boekhouden?

RekeningenDe boekhouding geeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Zo weet je precies hoeveel inkomsten en uitgaven er zijn. Ook kun je zonder de boekhouding niet de juiste belastingen afdragen. De meeste ondernemers moeten ieder kwartaal de omzetbelasting afdragen. Zonder juiste boekhouding kun je niet berekenen hoeveel btw je verschuldigd bent. Daarnaast kun je met een goede boekhouding problemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de cashflow of aan het controleren van alle de debiteuren.

‘‘Het bijhouden van de boekhouding doe je ook voor jezelf’’ 

Wat is belangrijk als het om de boekhouding gaat:

  • Dat de facturen voldoen aan de richtlijnen van de Belastingdienst.
  • Dat je de complete financiële administratie 7 jaar bewaart.
  • Dat je de boekhouding ieder kwartaal bijwerkt.
  • Dat de boekhouding volledig en nauwkeurig is.
  • Dat je aan het einde van het jaar de balans opmaakt.
  • Dat je aan het einde van het jaar de resultatenrekening opmaakt

Belang van een goede boekhouding voor ondernemers

Een goede boekhouding is voor ondernemers van groot belang. Alleen met een goede administratie kun je een bedrijf laten bestaan en zorgen voor groei. Zonder juiste cijfers kom je bijvoorbeeld nooit in aanmerking voor krediet. Ook is het lastig om te groeien als je niet weet wat er precies speelt in het bedrijf. Door de boekhouding op de juiste manier te gebruiken, krijg je als ondernemer inzicht in alle bedrijfsprocessen. Zo weet je wat er beter kan en waar eventueel kosten bespaard kunnen worden. Het bijhouden van alle zakelijke inkomsten en uitgaven is dan ook essentieel als zzp'er.

‘‘De boekhouding is voor ondernemers heel erg belangrijk’’ 

Hoe complex is boekhouden eigenlijk?

Freelancer aan het werkDe moeilijkheid van de boekhouding is sterk afhankelijk van de soort onderneming. Zo is het bij een eenmanszaak vaak makkelijker dan wanneer je een BV of maatschap hebt. Daarnaast zijn er speciale boekhoudprogramma's die ondernemers kunnen gebruiken. Dit maakt het proces vaak makkelijker. Toch is het belangrijk om te weten wat er precies in de boekhouding komt te staan. Dit geeft je een beter inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. 

Wat is belangrijk om te weten:

‘‘Je moet weten wat er in de boekhouding komt te staan’’ 

Zelf leren boekhouden

Voor startende ondernemers kan het belangrijk zijn om zelf de boekhouding bij te houden. Dit geeft je een beter inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Daarnaast leer je op deze manier ook veel over ondernemen en boekhouden.

Het leren boekhouden is tegenwoordig op diverse manieren mogelijk. Denk hierbij aan het volgen van een online cursus boekhouden. Op deze manier leer je de basisprincipes van boekhouden. Ook zijn er speciale cursussen voor ondernemers die gebruikmaken van online boekhouden. Deze cursussen zijn op verschillende manieren te volgen. 

Boekhouding bijhouden, zelf doen of uitbesteden?

Vrouw aan het werkenEr zijn ook ondernemers die hun boekhouding liever niet zelf bijhouden. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de boekhouding te moeilijk vindt of dat je er simpelweg geen tijd voor hebt. In dat geval kun je de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Dit is vaak wel iets duurder, maar je hoeft er dan zelf niet mee bezig te zijn. 

Wat is beter: uitbesteden of zelf de boekhouding doen?

Over het algemeen kunnen de meeste zzp'ers prima zelf hun boekhouding bijhouden. Dit is veel voordeliger dan het uitbesteden van de boekhouding. Wel is het belangrijk om je hierin goed te verdiepen en eventueel een cursus te volgen. Op die manier weet je zeker dat je de boekhouding op de juiste manier bijhoudt.

Het is ook mogelijk om voor hybride boekhouden te kiezen. Dit houdt in dat je zelf de boekhouding bijhoudt, maar dat je ook gebruikmaakt van een boekhouder voor de controle.

Wat kun je eenvoudig zelf bijhouden:

  • De complete facturatie.
  • Het automatiseren van het debiteurenbeheer.
  • Het doen van de btw-aangifte.
  • De onroerende zaken.

De boekhouder kan doen:

Het opstellen van de balans en de resultatenrekening.
Het doen van de aangifte inkomstenbelasting.
Het controleren van de complete boekhouding. 

Organiseer de boekhouding vooral naar eigen inzicht

Startende ondernemers kunnen de boekhouding dus op verschillende manieren organiseren. Doe vooral wat het beste bij je past en waar jij je het fijnst bij voelt. Het is wel belangrijk om de boekhouding goed bij te houden. Dit geeft je namelijk inzicht in alle bedrijfsprocessen en voorkomt eventuele problemen. Er zijn veel zzp'ers die de administratie opzetten met e-boekhouden. Het online boekhoudprogramma van e-boekhouden is 15 maanden gratis te gebruiken door startende zzp'ers.

BoekhoudenHet is dus verplicht om een goede boekhouding bij te houden. Dit kan tegenwoordig op verschillende manieren. Online boekhouden is wel de makkelijkste en de snelste manier.

Het zelfstandig bijhouden van de boekhouding is voor de meeste kleine ondernemers mogelijk.

Mijnzzp.nl