Team Mijnzzp

Cursus boekhouden volgen

Als startende zzp'er kan het raadzaam zijn om een online cursus boekhouden te volgen. De cursus boekhouden voor zelfstandigen is een online training waarbij je via video's alles te weten komt over basis boekhoudwerk. In dit artikel vertellen we precies hoe je de cursus kan volgen, welke voordelen die biedt en wat belangrijk is om goed de boekhouding bij te houden. Een cursus boekhouden is op verschillende manieren te volgen.

Boekhoudprogramma uitkiezen

Om een gratis online cursus boekhouden te kunnen volgen, is het belangrijk dat je een goed online boekhoudprogramma uitkiest. Er zijn veel verschillende programma's beschikbaar, waarvan de meeste ook gratis te gebruiken zijn. Voor de startende ondernemer is het hierdoor mogelijk om eenvoudig zelf de boekhouding bij te houden. Met het boekhoudprogramma van e-boekhouden kun je bijvoorbeeld met een gratis account de eerste 15 maanden de boekhouding bijhouden.

Ook Visma eAccounting beschikt over de mogelijkheid om een gratis cursus boekhouden te volgen. Er worden meestal ook cursussen aangeboden op locatie. Dit kan wel verschillen per aanbieder van boekhoudsoftware. Daarnaast zijn er ook externe aanbieders die een cursus of opleiding boekhouden aanbieden.

Wat leer je tijdens de cursus boekhouden?

In de meeste gevallen is een gratis online cursus boekhouden vooral gericht op het opdoen van voldoende basiskennis om zelf de boekhouding te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan de debiteuren- en crediteurenadministratie, het maken van grootboekrekeningen en aan het maken van de balans. Het zelf bijhouden van de financiële administratie is overigens niet moeilijk, zolang je weet waarvoor de verschillende boekhoudkundige termen voor staan.

Waar bestaat de boekhouding uit?

Wanneer we van boekhouden spreken, dan gaat het om de financiële administratie van het bedrijf. Deze administratie bestaat uit verschillende elementen, die elk hun eigen functie hebben binnen de boekhouding. Zo is er bijvoorbeeld het grootboek, dat ervoor zorgt dat alle inkomsten en uitgaven in kaart worden gebracht. Daarnaast is er ook de balans, die aangeeft hoeveel eigen vermogen en schulden een onderneming heeft. Tot slot is er ook nog de winst- en verliesrekening, die aangeeft hoeveel geld een onderneming heeft verdiend of uitgegeven over een bepaalde periode.

Eenvoudig boekhouden eenmanszaak

Ondernemers met een eenmanszaak hebben in de meeste gevallen te maken met vereenvoudigde boekhouding. Vereenvoudigde boekhouding is veel eenvoudiger dan dubbel boekhouden. Dubbel boekhouden heeft meestal betrekking op mkb-bedrijven. Als zzp'er met een eenmanszaak heb je ook niet de verplichting om jaarcijfers te laten maken. Voor een zzp'er met een eenmanszaak is het maken van een winst- en verliesrekening voldoende. Ook ben je verplicht om een balans op te stellen.

Online boekhouden als zzp'er

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudpakket voor de boekhouding. Het zelf leren bijhouden van de boekhouding is voor de meeste zzp'ers prima mogelijk. Wel kan het belangrijk zijn om een cursus of opleiding te volgen, om zo goed voorbereid aan de slag te kunnen. Er zijn verschillende gratis programma's beschikbaar, waarbij je als zzp'er direct aan de slag kan.

Basiskennis Boekhouden (BKB)

De cursus basistheorie boekhouden leert je om op een correcte manier de boekhouding bij te houden. Als zzp'er ben je geen boekhouder, echter is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van alle fiscale regels. Ook het leren kennen van veelvoorkomende begrippen en termen is belangrijk. Door het volgen van de cursus kun je daarnaast alle veelvoorkomende fouten voorkomen in de boekhouding.

Belastingdienst en btw-aangifte doen

De online software maakt het eenvoudig mogelijk om de btw-aangifte te doen. De Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online software voor het doen van de btw-aangifte. Door gebruik te maken van online software is het mogelijk om op elk moment de btw-aangifte in te dienen. Daarnaast kan ook direct worden gekeken naar eventuele fouten of onjuiste bedragen. Voor starters is het overigens ook mogelijk om een online webinar te volgen van de Belastingdienst.

Is online boekhouden verplicht?

Het is als zzp'er op geen enkele manier verplicht om gebruik te maken van een boekhoudpakket voor de administratie. Het verzorgen van de administratie werkt wel het makkelijkste met boekhoudsoftware. Denk bijvoorbeeld aan het inboeken van alle verkoopfacturen of aan andere boekingen. Ook de boekingen met betrekking tot de activa en passiva zijn een stuk eenvoudiger. Overigens hoeven zzp'ers ook geen gebruik te maken van een boekhouder. Er is tegenwoordig een grote groep ondernemers die zelf hun boekhouding doen. Wel kan een boekhouder of accountant helpen bij het verwerken van alle facturen of bij het opmaken van de jaarrekening. Een cursus boekhouden volgen maakt je natuurlijk geen volwaardige boekhouder. Een cursus leert je vooral het op de juiste manier verwerken van de dagelijkse administratie.

Is het zelf doen van de boekhouding moeilijk?

Een zzp'er heeft in de meeste gevallen niet te maken met een moeilijke boekhouding. Een cursus volgen in je eigen tempo kan voor sommige zzp'ers wel raadzaam zijn. In de meeste gevallen is een cursus op eigen tempo te volgen. Er worden ook volwaardige opleidingen aangeboden, echter is dit als zzp'er niet nodig. Volwaardige opleidingen zijn meer gericht op mensen binnen de financiële branche. Een cursus boekhouden is meer gericht op het opdoen van kennis, de inleiding van boekhouden en het vergrote van het vertrouwen wanneer het aankomt op de boekhouding.

Lees ons artikel: Vergelijk E-learning opleidingen boekhouden

Het volgen van een cursus kan enorm helpen om bekender te worden met boekhouden. Er worden op verschillende manieren cursussen aangeboden.

Als zzp'er kan het nuttig zijn om je verder te verdiepen in de boekhouding. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een boekhouder.

Mijnzzp.nl