Team Mijnzzp

Cursus boekhouden volgen

Als startende zzp'er kan het raadzaam zijn om een online cursus boekhouden te volgen om de basiskennis boekhouden te vergroten. De cursus boekhouden voor zelfstandigen is een online training waarbij je via video's alles te weten komt over basis boekhoudwerk. De gratis cursus is onder andere te volgen bij e-boekhouden en betreft een online training. Je leert precies hoe je btw-aangifte kunt doen en hoe je de eigen boekhouding moet bijhouden In dit artikel vertellen we precies hoe je de cursus kan volgen, welke voordelen die biedt en wat belangrijk is om goed de boekhouding bij te houden. Een cursus boekhouden is op verschillende manieren te volgen.

Bedrijf starten en boekhouden

Als zelfstandig ondernemer krijg je te maken met het bijhouden en beheren van de financiële administratie voor je onderneming. In dat geval moet je als zelfstandig ondernemer minimaal op de hoogte zijn van de basiskennis boekhouden om je financiële situatie op de juiste manier te beheren. Het is mogelijk om een gratis cursus boekhouden te volgen.Dit doe je dan bijvoorbeeld door het afnemen van een online boekhoudprogramma bij e-boekhouden. Dit is wel zo makkelijk, want als zelfstandig ondernemer heb je een boekhoudprogramma nodig voor de bedrijfsvoering.

FinancieelHet boekhoudprogramma van e-boekhouden is een populair programma onder zzp'ers. Als je een eigen bedrijf start, kun je e-boekhouden tot wel 15 maanden gratis gebruiken en kun je ook meteen leren boekhouden. Je krijgt inzicht in cijfers en leert de administratie bijhouden. Als je je eigen bedrijf hebt, is het belangrijk dat je leert hoe je de boekhouding moet doen.

Boekhoudprogramma gebruiken eigen bedrijf

Als zelfstandig ondernemer is het slim om direct gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je de belangrijke boekhoudkundige taken zelfstandig uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De crediteurenadministratie.
 • De voorraadadministratie.
 • Het doen van de btw-aangifte.
 • Het opmaken van de resultatenrekening.
 • Het opstellen van de jaarrekening.
 • Het maken van de winst- en verliesrekening.
 • Het maken van facturen en offertes.

Voor je eigen bedrijf wil je op ieder moment inzicht hebben in de financiële situatie. Met een goed boekhoudprogramma kan dit. Het leren boekhouden met betrekking tot je eigen boekhouding zal je als ondernemer verder helpen. Denk bijvoorbeeld aan het leren hoe je uitgaande facturen maakt en waaraan de facturen moeten voldoen. De cursus geeft je een beter begrip van het boekhouden. Met betrekking tot de uitgaande facturen heb je tegenwoordig ook te maken met e-facturen. De basiskennis is ook op dit punt belangrijk. Je moet bijvoorbeeld voldoen aan de richtlijnen van de Belastingdienst.

Het kan ook belangrijk zijn dat je leert hoe je de voorraadadministratie moet bijhouden en bijwerken. Vooral voor webshops en andere ondernemingen die veel te maken hebben met voorraad, is de voorraadadministratie erg belangrijk. De meeste cursussen worden gegeven door een ervaren boekhouder of andere specialist. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het aanleren van de juiste boekhoudkundige vaardigheden.

Boekhoudprogramma uitkiezen

 • Om een gratis online cursus boekhouden te kunnen volgen, is het belangrijk dat je een goed online boekhoudprogramma uitkiest. Er zijn veel verschillende programma's beschikbaar, waarvan de meeste ook gratis te gebruiken zijn. Voor de startende ondernemer is het hierdoor mogelijk om eenvoudig zelf de boekhouding bij te houden.

e-boekhouden

 • Met het boekhoudprogramma van e-boekhouden kun je met een gratis account de eerste 15 maanden de boekhouding bijhouden. Er zijn verder geen algemene voorwaarden van toepassing, anders dan dat je het online boekhoudprogramma moet gebruiken.

Visma eAccounting

 • Ook Visma eAccounting beschikt over de mogelijkheid om een gratis cursus boekhouden te volgen. Er worden meestal ook cursussen aangeboden op locatie. Dit kan wel verschillen per aanbieder van de boekhoudsoftware. Daarnaast zijn er ook externe aanbieders die een cursus of opleiding basiskennis boekhouden aanbieden.

e-boekhouden cursus

Wat leer je tijdens de cursus boekhouden?

 • In de meeste gevallen is een gratis online cursus boekhouden vooral gericht op het opdoen van voldoende basiskennis om zelf de boekhouding te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan de debiteuren- en crediteurenadministratie, het maken van grootboekrekeningen en aan het maken van de balans. Het zelf bijhouden van de financiële administratie is overigens niet moeilijk, zolang je weet waarvoor de verschillende boekhoudkundige termen voor staan.

Veel voorkomende termen zijn bijvoorbeeld:

 • Debiteuren: Debiteuren zijn klanten die nog moeten betalen.
 • Crediteur: Crediteuren moet jij als ondernemer nog betalen.
 • Cashflow. Cashflow is belangrijk als ondernemer (uitgaven en inkomsten).
 • Balans: Balans heeft betrekking op het evenwicht van de activa en passiva.
 • Grootboek: Een grootboekrekening heeft betrekking op een bepaalde categorie inkomsten en uitgaven.
 • Afschrijvingen: Ondernemers hebben te maken met boekhoudkundige afschrijvingen volgens de richtlijnen van de Belastingdienst.
 • Investeringen: Ondernemers krijgen op verschillende manieren te maken met het berekenen van investeringen. In dat geval spreekt men ook wel van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit. De toepassing van deze formule is niet makkelijk, maar wel belangrijk.
 • Inboeken: Ondernemers moeten posten op de juiste manier inboeken. Anders klopt de uiteindelijke balans niet. Vooral kruisposten kunnen lastig zijn.
 • Winst- en verliesrekening: De winst- en verliesrekening heb je op verschillende manieren nodig. Deze heb je ook nodig voor het maken van de jaarrekening. De jaarrekening heb je onder andere nodig voor de inkomstenbelasting. De jaarrekening kan ook belangrijk zijn voor investeerders en andere financiers. De jaarrekening kun je zelf maken. Het maken van een officiële jaarrekening is voor kleine ondernemers niet verplicht.
 • Inkomstenbelasting bereken: Veel ondernemers doen de aangifte inkomstenbelasting zelf. Dit kun je eventueel ook overlaten een boekhouder.

Waar bestaat de boekhouding uit?

Vrouw aan het nadenkenWanneer we van boekhouden spreken, dan gaat het om de financiële administratie van het bedrijf. Deze boekhouding bestaat uit verschillende elementen, die elk hun eigen functie hebben binnen de boekhouding. Zo is er bijvoorbeeld het grootboek, dat ervoor zorgt dat alle inkomsten en uitgaven in kaart worden gebracht. Daarnaast is er ook de balans, die aangeeft hoeveel eigen vermogen en schulden een onderneming heeft. Tot slot is er ook nog de winst- en verliesrekening, die aangeeft hoeveel geld een onderneming heeft verdiend of uitgegeven over een bepaalde periode.

Eenvoudig boekhouden eenmanszaak

 • Ondernemers met een eenmanszaak hebben meestal te maken met vereenvoudigde boekhouding. Vereenvoudigde boekhouding is veel eenvoudiger dan dubbel boekhouden. Dubbel boekhouden heeft meestal betrekking op mkb-bedrijven. Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak heb je ook niet de verplichting om jaarcijfers te laten maken. Voor een zzp'er met een eenmanszaak is het maken van een winst- en verliesrekening voldoende. Ook ben je verplicht om jaarlijks een balans op te stellen voor je onderneming.

Complete bedrijfsadministratie bijhouden

 • Helpdesk aan het bellenMet een boekhoudpakket kun je de complete bedrijfsadministratie bijhouden en ook de resultatenrekening opmaken. In de praktijk gebruiken de meeste zelfstandig ondernemers hiervoor een boekhoudprogramma. Het boekhoudprogramma kan de jaarrekening en andere financiële rapporten grotendeels automatisch genereren. Het is hiervoor wel belangrijk dat je beschikt over voldoende basiskennis van het boekhouden. Zonder voldoende basiskennis kan het genereren van de juiste financiële rapporten lastig zijn.

Aangifte inkomstenbelasting

 • Ook is het steeds vaker mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting te genereren met een boekhoudprogramma. De aangifte inkomstenbelasting kun je ook weer automatisch versturen naar de Belastingdienst. Het boekhoudprogramma kan zelfstandig berekenen hoeveel winst je hebt gemaakt als ondernemer. Tijdens het volgen van een cursus boekhouden is hiervoor volop aandacht.

Boekhouden als zzp'er

 • De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudpakket voor de boekhouding. Het zelf leren bijhouden van de boekhouding is voor de meeste zzp'ers prima mogelijk. Wel kan het belangrijk zijn om een cursus of opleiding te volgen, om zo goed voorbereid aan de slag te kunnen. Er zijn verschillende gratis programma's beschikbaar, waarbij je als zzp'er direct aan de slag kan. Voor je eigen bedrijf is het belangrijk om op de juiste manier te boekhouden.

Gratis cursus boekhouden

 • Een zzp cursus boekhouden volgen kan erg waardevol zijn. De vaardigheden voor het zelfstandig boekhouden niet onderschat worden. De vaardigheden zijn vooral belangrijk wanneer het ingewikkeld gaat worden. Denk aan fouten facturen, het verkeerd inboeken van facturen of aan het berekenen van de juiste belasting.

Basiskennis Boekhouden (BKB)

Team aan het overleggenDe cursus basistheorie boekhouden leert je om op een correcte manier de boekhouding bij te houden. Als zzp'er ben je geen boekhouder, echter is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van alle fiscale regels. Ook het leren kennen van veelvoorkomende begrippen en termen is belangrijk. Door het volgen van de cursus kun je daarnaast alle veelvoorkomende fouten voorkomen in de boekhouding.

Belastingdienst en btw-aangifte doen

 • Wanneer je een eigen bedrijf start, dan krijg je te maken met boekhoudkundige verplichtingen. Als zelfstandig ondernemer moet je de administratie bijhouden en daarom is het leren boekhouden door middel van een cursus belangrijk. Hoe boek je bijvoorbeeld uitgaande facturen in en welke gegevens moet je allemaal opnemen om aan de voorwaarden te voldoen. Leren boekhouden is ook een kwestie van het opdoen van ervaring.
 • Een ander belangrijk punt is het op de juiste manier berekenen en afdragen van belastingen. Ondernemerschap en belastingen kunnen niet los gezien worden van elkaar. Alle ondernemers hebben te maken met verschillende belastingen. Bovendien kunnen ondernemers te maken krijgen met diverse belastingen. Bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting of de btw-afdracht met betrekking tot vreemde valuta.

Boekhoudpakket en bedrijfsadministratie

 • Als ondernemer kun je met de juiste basiskennis gebruikmaken van een boekhoudpakket. Ook is het zo dat een boekhoudpakket helpt met de boekhouding. Echt fouten kun je hierdoor bijna niet meer maken. Het blijft natuurlijk wel belangrijk dat je zelf beschikt over voldoende basiskennis.
 • Een cursus boekhouden volgen is dus verstandig als je gaat ondernemen. Een bedrijf starten is voor bijna iedereen mogelijk, maar een bedrijf draaiende houden is een stuk lastiger. Het boekhouden zal voor een groot deel bepalen of je slaagt als ondernemer. Er zijn redelijk veel kleine ondernemers die het boekhouden onderschatten en daardoor in de problemen raken met hun onderneming. De basiskennis van boekhouden is dan ook belangrijk. De basiskennis boekhouden zorgt ervoor dat je zelfstandig de belangrijkste taken kunt uitvoeren.

Voor het eerst btw-aangifte doen

Administratie online aan het bekijkenEen goed boekhoudpakket maakt het eenvoudig mogelijk om de btw-aangifte te doen. Door gebruik te maken van online boekhoudsoftware is het mogelijk om op elk moment de btw-aangifte in te dienen. Het boekhoudprogramma zal de btw-aangifte automatisch voor je berekenen en klaarzetten voor verzending. Het is belangrijk om zelf te controleren of er geen fouten of onjuiste bedragen zijn opgenomen in de aangifte. Inzake je eigen boekhouding blijf je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de boekhouding. Ook op dit onderdeel is het volgen van een boekhouden cursus nuttig.

Webinar volgen

 • Voor starters is het overigens ook mogelijk om een online webinar te volgen van de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware voor het doen van de btw-aangifte. Het gebruiken van software voorkomt namelijk fouten en werkt gewoon beter. Het leren boekhouden heeft dus ook zeker betrekking op het doen van de btw-aangifte.

Is online boekhouden verplicht?

Het is als zzp'er op geen enkele manier verplicht om gebruik te maken van een boekhoudpakket voor de boekhouding. Het verzorgen van de boekhouding werkt wel het makkelijkst met boekhoudsoftware. Denk bijvoorbeeld aan het inboeken van alle verkoopfacturen of aan andere boekingen. Ook de boekingen met betrekking tot de activa en passiva zijn een stuk eenvoudiger uit te voeren. Voor deze handelingen moet je wel beschikken over de juiste basiskennis.

Vrouw aan het bellenHet is dus niet verplicht om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Het is wel verplicht om je boekhouding volgens vastgestelde regels op te zetten. Dit heeft onder andere betrekking op het bijhouden van alle inkomsten, uitgaven, lening, bezittingen en andere financiële gegevens. Ook ben je verplicht om de boekhouding minimaal zeven jaar te bewaren. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan voldoe je al aan de fiscale bewaarplicht omdat de gegevens opgeslagen worden in de cloud.

Heb je een boekhouder nodig als zelfstandig ondernemer?

 • Zelfstandig ondernemers zijn niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder. Er zijn tegenwoordig veel ondernemers die zelf hun boekhouding doen. Wel kan een boekhouder of accountant helpen bij het verwerken van alle facturen of bij het opmaken van de jaarrekening. Een cursus boekhouden volgen maakt je natuurlijk geen volwaardige boekhouder en daarom kan het belangrijk zijn om alsnog van een boekhouder gebruik te maken. Een cursus leert je vooral de dagelijkse administratie op de juiste manier te verwerken.

Is het zelf doen van de boekhouding moeilijk?

Een zzp'er heeft in de meeste gevallen niet te maken met een moeilijke boekhouding. Sommige zzp'ers kunnen wel baat hebben bij een boekhoudcursus die ze in hun eigen tempo kunnen volgen. In de meeste gevallen is een cursus boekhouden op eigen tempo te volgen.

Cijfers bekijkenEr worden ook volwaardige opleidingen boekhouden aangeboden, echter is dit als zzp'er niet nodig. Volwaardige opleidingen zijn meer gericht op mensen binnen de financiële branche. Een cursus boekhouden is meer gericht op het opdoen van kennis, de inleiding van boekhouden en het vergrote van het vertrouwen wanneer het aankomt op de boekhouding. Een cursus volgen maakt het mogelijk om in je eigen tempo te leren boekhouden en zo grip te houden op je financiële situatie. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen bedrijf, maar is ook je privéleven belangrijk. Onnodige boekhoudkundige stress moet voorkomen worden.

Opleiding boekhouden volgen

 • Natuurlijk is het ook mogelijk om een opleiding boekhouden te volgen. Een opleiding boekhouden is wel meer dan alleen het leren boekhouden voor je eigen bedrijf. Als zzp'er is het volgen van een uitgebreide opleiding boekhouden niet nodig. Er worden dan ook veel cursussen aangeboden die speciaal gericht zijn op zzp'ers. Deze cursussen hebben meestal alleen betrekking op de basiskennis boekhouden.

Wanneer dan voor een opleiding boekhouden kiezen?

Administratie bijhoudenEen opleiding boekhouden kan nuttig zijn wanneer je te maken krijgt met complexe bedrijfsadministratie. In de praktijk kan dit bijvoorbeeld betrekking hebben op ondernemers die een e-commerce bedrijf hebben. In dat geval kun je te maken krijgen met intracommunautaire leveringen. Ook voor werknemers die veel met verschillende btw-tarieven te maken hebben kan het volgen van een volwaardige opleiding nuttig zijn. In dat geval hebben we het meestal over een btw-specialist of een declarant. In dat geval is het volgen van een opleiding boekhouden erg belangrijk.

Leren gebruiken van je boekhoudprogramma

 • In de theorie willen de meeste mensen juiste leren werken met hun boekhoudprogramma. Overigens beschikken alle aanbieders over een uitgebreide helpdesk waar ondernemers met hun vragen terechtkunnen. Deze communicatie werkt over het algemeen heel goed en kan enorm helpen bij het leren boekhouden. Dit kan gezien worden als een persoonlijke korte opleiding om het programma te leren kennen.

Investering in boekhouden

 • Deze investeringen is belangrijk om ondernemers klant te laten blijven. Het volgen van fysieke lessen is tegenwoordig niet meer nodig. De helpdesks werkt gewoon via de computer, mail of telefoon. Een diploma boekhouden behalen is als zelfstandig ondernemer in ieder geval niet nodig. Een diploma is alleen belangrijk voor professionals binnen de boekhoudwereld. Voor zelfstandig ondernemers is het volgen van een goede cursus boekhouden voldoende.

Gratis cursus boekhouden volgen

 • Het is mogelijk om een cursus boekhouden geheel gratis te volgen. Dit kan ook in de vorm van een online training boekhouden. Het volgen van een cursus boekhouden is voor alle startende ondernemers sterk aan te raden. Tijdens de cursus leer je all boekhoudkundige begrippen en termen kennen. Zoals eerder omschreven kunnen startende ondernemers geheel gratis een cursus boekhouden volgen bij e-boekhouden. Hiervoor moet je dan wel een abonnement aanmaken bij e-boekhouden. Deze cursus kun je in je eigen tempo volgen en is zeer geschikt voor ondernemers die starten.

Gratis cursus e-boekhouden

Lees ons artikel: Vergelijk E-learning opleidingen boekhouden

Het volgen van een cursus kan enorm helpen om bekender te worden met boekhouden.

Er worden op verschillende manieren cursussen aangeboden.

Als zzp'er kan het nuttig zijn om je verder te verdiepen in de boekhouding. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een boekhouder als zelfstandig ondernemer met je eigen bedrijf.

Mijnzzp.nl