Team Mijnzzp

Administratie

Het zelf bijhouden van de administratie is een van de opties als je een bedrijf start en een boekhouding opzet. Bij een simpele administratie kost dat niet eens zoveel tijd en als het wat ingewikkelder wordt, is het altijd mogelijk om een boekhouder in de arm te nemen. Het is wel ideaal bij het zelf doen van de administratie dat je van boekhoudsoftware gebruikmaakt. Dat scheelt namelijk veel tijd en rekenwerk. Bovendien zijn er een aantal erg praktische tips waar je echt wat aan hebt als je de administratie van je bedrijf zelf gaat doen.

1. Kies voor een aparte bedrijfsrekening

Een van de aanraders is om een aparte bedrijfsrekening te openen, los van je privérekening. Bij de eigen bank is het mogelijk om naast een privérekening een zakelijke bankrekening te openen. Zo doe je niet steeds zakelijke uitgave via je privérekening en houd je de geldstromen optimaal gescheiden.

2. Koop op rekening bij leveranciers

Als je regelmatig met leveranciers te maken hebt, is het handig om niet steeds met cash af te rekenen. Dat zorgt namelijk voor meer administratief werk dan wanneer je op rekening koopt. Indien dat niet tot de opties behoort, is het voor de administratie altijd nog gemakkelijker om met de pin af te rekenen dan cash te betalen.

3. Bewaar alle bonnetjes

Het is aan te raden om alle bonnetjes te bewaren als je zakelijke uitgaven hebt gedaan. Twijfel je of het een zakelijke uitgave is dan neem je toch het bonnetje mee. Alle bonnetjes zijn namelijk bewijzen die het mogelijk maken om zakelijke uitgaven af te trekken van de winst uit onderneming. Schrijf indien nodig op de bon waarvoor de uitgave is gedaan als dat er niet specifiek op vermeld staat. Heb je personeel in dienst dan ligt het voor de hand dat ook zij bonnetjes bewaren van zakelijke aankopen die in opdracht van jou zijn gedaan…

4. Boekhouding overdragen

Merk je dat je enthousiast begonnen bent met de administratie van je bedrijf, maar is het aan het versloffen? Denk dan nog eens na of het de administratie zelf wilt blijven doen of niet. Het is namelijk altijd mogelijk om de boekhouding over te dragen.

Overzichtelijke administratie opzetten

Als zzp'er ben je verplicht om gebruik te maken van een goede administratie. Iedere ondernemer is verantwoordelijk voor de eigen boekhouding. Een overzichtelijke administratie is dan ook belangrijk om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Daarnaast is de administratie bijhouden belangrijk met betrekking tot de aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft de aangifte inkomstenbelasting nodig voor het verwerken van de inkomstenbelasting.

Alle zakelijke inkomsten moeten terug te vinden zijn in de financiële administratie. De financiële administratie heeft betrekking op alle inkomsten en uitgaven die de onderneming aangaan. Denk aan alle binnenkomende facturen, uitgaande facturen (verkoopfacturen) en aan andere financiële zaken. Ook een urenregistratie bijhouden kan hiervan onderdeel uitmaken of bijvoorbeeld de kasadministratie.

Boekhouding bijhouden als zzp'er

Voor zzp'ers is het dus belangrijk om de boekhouding op de juiste manier bij te houden. De meeste zzp'ers kiezen tegenwoordig voor administratiesoftware in de vorm van een boekhoudpakket. Er zijn verschillende geschikte boekhoudpakketten op de markt die speciaal gemaakt zijn voor de zzp'er. Een boekhoudprogramma geeft je als zzp'er realtime overzicht van de boekhouding.

Een boekhoudprogramma betreft zakelijke kosten en is dus ook fiscaal aftrekbaar van de winst. Het uitbesteden van de boekhouding is in veel gevallen niet meer nodig als zzp'er. Wel zijn er redelijk veel zzp'ers die de inkomstenbelasting aangifte laten verzorgen door een boekhouder.

De Belastingdienst heeft eerder aangegeven grote voorstander te zijn van zzp'ers die voor hun boekhouding gebruikmaken van online boekhouden. Startende zzp'ers doen er dan ook verstandig aan om gebruik te maken van online boekhouden. Door online boekhouden worden veel fouten voorkomen. Daarnaast voorziet de software ook in de fiscale bewaarplicht.

Aftrekposten voor zzp'ers met een eenmanszaak:

Boekhouding wettelijk verplicht

Als startende zzp'er ben je, net zo als andere ondernemers verplicht om de administratie bij te houden. Een boekhoudpakket maakt het bijhouden van de administratie een stuk eenvoudiger. Daarnaast zal een boekhoudprogramma je een hoop tijd besparen. Het doen van aangiftes is door middel van handige koppelingen veel sneller te doen en voorkomt vervelende fouten.

Hierdoor hoef je voor het verwerken van aangiftes ook geen gebruik meer te maken van boekhouders. Door middel van een boekhoudprogramma is het zelf bijhouden van de administratie prima zelf te doen. Daarnaast voldoe je met een online boekhoudprogramma aan de fiscale bewaarplicht. Bij onroerende zaken kan de bewaarplicht oplopen tot 10 jaar.

Zelf de btw-aangifte doen

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma is het doen van de btw-aangifte per kwartaal eenvoudig. De Belastingdienst heeft het mogelijk gemaakt om een boekhoudprogramma te koppelen. Hierdoor kun je eenvoudig de btw-aangifte verzorgen. De meeste kleine ondernemers zijn verplicht om ieder kwartaal de btw-aangifte te doen.

Administratie bijhouden als zzp'er

Het zelf bijhouden van de administratie en boekhouding is dus geen problemen als zzp'er. Het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder is met de opkomst van slimme software eigenlijk niet meer nodig. Wel zijn er redelijk veel ondernemers die gebruikmaken van een boekhouder om de winst- en verliesrekening te laten maken. Ook voor het controleren van aftrekposten en facturen kan het in sommige gevallen slim zijn om gebruik te maken van een boekhouder.

Belangrijke punten boekhouden

Een administratie opzetten is niet moeilijk, echter is het wel belangrijk om een goede start te maken. Maak gebruik van de juiste software en open ook meteen een zakelijke rekening. Boekhouden met een aparte zakelijke rekening voorkomt veel problemen. Daarnaast heb je met een zakelijke rekening beter inzicht in de financiën. De financiën vormen een belangrijk onderdeel van het boekhouden. Voor het bijhouden van de boekhouding kun je het beste gebruikmaken van online boekhouden. Er zijn meerdere geschikte boekhoudpakketten te vinden die geschikt zijn.

Straat met kantoorgebouwenHet is als zzp'er prima mogelijk om zelf de administratie te doen. Wel is het belangrijk om de administratie op de juiste manier op te zetten.

Maak als zzp'er gebruik van een boekhoudprogramma. Dit werkt in de meeste gevallen beter.

Mijnzzp.nl