Team Mijnzzp

Overzichtelijk boekhouden

Als zzp'er is het belangrijk om je boekhouding goed bij te houden. Niet alleen omdat je verplicht bent om een administratie te voeren, maar ook omdat je zo inzicht houdt in je financiële situatie. In dit artikel geven we wat tips over hoe je de boekhouding overzichtelijk kunt bijhouden.

Hoe doe je de boekhouding?

Iedere ondernemer is verplicht om een zakelijke administratie bij te houden. Deze administratie moet minimaal bestaan uit een inkoopadministratie, verkoopadministratie en een jaarlijkse afsluitende administratie. Het is als zzp'er niet verplicht om een jaarrekening te laten maken. Wel moet je minimaal een winst- en verliesrekening opstellen en de balans opmaken. De meerderheid van de startende ondernemers kiest tegenwoordig voor een boekhoudprogramma.

Wat kun je met een online boekhoudprogramma:

Overzichtelijk de boekhouding opzetten

Boekhouden draait tegenwoordig voor een groot deel om automatiseren. Het gebruiken van Excel is bijvoorbeeld een stuk lastiger dan het gebruiken van een boekhoudprogramma. Met een boekhoudprogramma heb je direct inzicht in alle financiële gegevens. Je kunt gemakkelijk posten maken en facturen versturen. Daarnaast is het ook mogelijk om automatische herinneringen te sturen naar je klanten of leveranciers. Als je het boekhoudprogramma op de juiste manier gebruikt, kun je jezelf veel werk uit handen nemen.

Een laatste tip over hoe je de boekhouding bij moet houden is dat je elke dag even wat tijd in de boekhouding moet steken. Door regelmatig de boekhouding bij te houden blijf je overzicht behouden en voorkom je eindeloze uren aan administratie. Heb jezelf niet zo'n goed overzicht of ben je het boekhouden liever uit handen geven? Dan kun je altijd een professional inschakelen.

Bewaarplicht zakelijke administratie

Een boekhoudprogramma is ook een handig hulpmiddel wanneer het aankomt op de fiscale bewaarplicht van de financiële administratie. De Belastingdienst kan tot zeven jaar terug de boekhouding opvragen. Met betrekking tot onroerende zaken is de bewaarplicht zelfs tien jaar. Het beste is het om alle gegevens volledig te bewaren voor de Belastingdienst. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van aanvullende voorwaarden.

Je moet minimaal bewaren:

Kan ik mijn eigen boekhouding zelf doen?

Het is voor zzp'ers prima mogelijk om zelf de boekhouding bij te houden. Een boekhouder inhuren zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. Wel kan een boekhouder raadzaam zijn wanneer je te maken hebt met complexe administratieve werkzaamheden. Ook is het mogelijk om een boekhouder alleen te gebruiken ter controle van de boekhouding. In de kern kunnen zzp'ers ook zonder boekhouder hun administratie bijhouden. Het boekhouden zelf is de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Aangifte inkomstenbelasting doen

Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je als zzp'er geen jaarrekening nodig. Een resultatenrekening is in de meeste gevallen voldoende. In het verleden was het wel verplicht om een jaarrekening te laten opstellen. Tegenwoordig is dit met een eenmanszaak niet meer verplicht.

Belastingvoordeel starters

Voor startende ondernemers zijn er verschillende interessante fiscale regelingen van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan de startersregeling, de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en aan de kleineondernemersregeling. Dit zijn allemaal fiscale hulpmiddelen die startende ondernemers moeten helpen bij het opbouwen van hun onderneming. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, kun je deze regelingen eenvoudig toepassen in je administratie.

Pri­vé en za­ke­lijk ge­schei­den houden

Voor ondernemers is het erg belangrijk om privé en zakelijk boekhoudkundig gescheiden te houden. Hierdoor zal de boekhouding veel overzichtelijker worden. Ook worden hierdoor fouten in de administratie voorkomen. Ook het gebruiken van een zakelijke bankrekening maakt hiervan onderdeel uit. Zonder zakelijke bankrekening kun je privé en zakelijk niet gescheiden houden.

Efficiënt boekhouden als zzp'er

Om de geldstromen en de facturatie eenvoudig bij te houden, is het aan te raden om gebruik te maken van online boekhoudsoftware. Hiermee kun je gemakkelijk de complete administratie bijhouden. Het zelf maken van een Excel-sheet is tegenwoordig niet meer nodig. De meeste bedrijven maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Ook voor de belasting en btw-aangifte kun je gebruikmaken van online boekhouden.

Factuur en offerte maken

  • Het maken van facturen en offertes is met de meeste boekhoudpakketten mogelijk. Hierdoor kun je als zzp'er veel sneller werken en is het maken van facturen en offertes geautomatiseerd. Hierdoor heb je meer tijd over om te werken aan je onderneming.

Toe­gan­kelijkheid tot in­for­ma­tie

  • Met een goed boekhoudpakket heb je altijd en overal toegang tot de laatste financiële informatie. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een financieel overzicht nodig hebt. Ook kun je gemakkelijk exporteren naar Excel of andere programma's.

Eenmanszaak en enkelvoudig boekhouden

  • Ondernemers die gekozen hebben voor de rechtsvorm eenmanszaak hebben te maken met vereenvoudigde boekhouden (enkelvoudige boekhouding). De meeste mkb-bedrijven hebben te maken met dubbel boekhouden, en zijn ook verplicht om gebruik te maken van een accountant. De meeste zzp'ers hebben hiermee niet te maken.

Hulp met de boekhouding

De meeste aanbieders van online boekhoudsoftware bieden ook een cursus of E-learning aan. Hiermee kun je alle basisvaardigheden leren om goed te boekhouden. Ook is het mogelijk om hulp in te schakelen van een professionele boekhouder. Deze kan je helpen met de complexere administratieve werkzaamheden.

Als zzp'er is het belangrijk om je boekhouding overzichtelijk bij te houden. Hierdoor voorkom je fouten in de administratie en blijf je grip houden op de financiële situatie van je bedrijf. Door gebruik te maken van online boekhoudsoftware, kun je de administratie zelf bijhouden. De meeste zzp'ers kunnen binnen no-time zelf hun boekhouding verzorgen.

Welk online programma gebruiken

Door middel van onze vergelijkingspagina is het uitkiezen van de juiste boekhoudsoftware eenvoudig. Ook hebben wij een speciale keuzewijzer opgenomen met verdiepende informatie. Alle programma's zijn in ieder geval speciaal gemaakt voor kleine ondernemers. In de praktijk kunnen de programma's op enkele punten verschillen. Het is dus belangrijk om de verschillende programma's met elkaar te vergelijken.

Onderneemster aan het werkAls zzp'er is het erg belangrijk om de administratie en boekhouding overzichtelijk te houden. Dit voorkomt veel stress en ook mogelijke problemen.

Het is dus verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl