Team Mijnzzp

Excel boekhouden

Een van die dingen, die komt kijken bij zzp’er worden, is dat je zelf voor je boekhouding moet zorgen. Hoe handig ben jij daarin en welk gemak zoek je? Gelukkig hoeft de boekhouding voor startende zzp’ers niet ingewikkeld te zijn. Een veelgehoorde vraag is dan ook; of het een goed idee is om de zzp boekhouding via Excel bij te houden? Dit is namelijk heel toegankelijk en daarom meestal ook een prima manier om met je boekhouding als zzp’er te starten. Excel boekhouding heeft voordelen, maar kent ook zeker nadelen. Lees hier meer over Excel boekhouding!

Eenvoudig je administratie bijhouden via Excel

Er valt veel voor te zeggen om als startende zzp’er te beginnen met enkele Excel-sheets om je administratie bij te houden. Zeker in de beginfase van je onderneming kan dit prettig zijn. Je hebt nog maar een beperkt aantal klanten of opdrachtgevers, je stuurt nog niet zoveel facturen en je weet nog niet wat de toekomst brengt. Veel geld uitgeven aan uitgebreide boekhoudpakketten is dan niet wenselijk. Je zzp boekhouding via Excel bijhouden, is dan een goedkope oplossing. Je kunt gemakkelijk bestaande schema’s gebruiken. Gaandeweg krijg je steeds meer inzicht in wat je allemaal nodig hebt om een correcte administratie bij te houden.

Of toch beter investeren in een boekhoudsysteem?

Hoewel het een goed idee is om te starten met je zzp boekhouding via Excel vanwege de lage kosten, is het wel verstandig om je te oriënteren op een goed online boekhoudsysteem. Als je werkzaamheden als zzp’er toenemen, dan kan een boekhoudprogramma voor zzp'ers je veel tijd besparen. Als je administratie steeds uitgebreider wordt, dan moet je oppassen dat er in Excel geen foutjes komen. Je moet hier namelijk steeds opnieuw zelf veel handmatig invoeren. Daar gaat veel tijd inzitten. Deze tijd kun je beter gebruiken voor het promoten van je onderneming of het helpen van je klanten.

Weet je als zzp’er wel voldoende van boekhouden?

Ook al beschik je over voldoende basiskennis, dan is het toch een aanrader om je boekhouding regelmatig te laten checken door een boekhouder. Kleine foutjes zie je snel over het hoofd, maar kunnen grote gevolgen hebben. Je betaalt hierdoor mogelijk te veel belasting of de balans klopt bijvoorbeeld niet. Daarnaast kan een zzp boekhouder je ook adviseren over beslissingen, bijvoorbeeld omtrent investeringen. ‘Is het verstandig om nu een specifieke investering te doen of kan ik beter nog even wachten?’ Een boekhouder kan je eveneens op weg helpen met het gebruik van een compleet boekhoudpakket, zodat je nog steeds veel zelf kan doen, maar deels op de kosten van je zzp boekhouding bespaart.

Voordelen van een boekhoudprogramma voor zzp'ers

Een van de grootste voordelen is dat je een online boekhoudprogramma gemakkelijk overal kunt raadplegen. Het geeft je in één oogopslag een beeld van je situatie. Zit er groei in je zaak? Staan er nog facturen open? Heb je aan al je fiscale verplichtingen voldaan? Daarnaast beschikken deze online boekhoudprogramma's over praktische invoervelden voor onder meer het opstellen van facturen en je belastingaangiften. Je hoeft informatie over klanten, producten, diensten, prijzen en btw-tarieven niet steeds opnieuw in te voeren. Alles werkt heel intuïtief. Veel aanbieders bieden je bovendien de mogelijkheid om enkele maanden een boekhoudprogramma gratis uit te proberen. Bevalt het? Dan stap je over op de betaalde versie. Je kunt meestal ook rekenen op een gratis helpdesk bij vragen.

Boekhouden in Excel

Een Excel boekhouding maakt gratis boekhouden voor een groot deel mogelijk. Een ander boekhoudprogramma zal je meer geld kosten. De meeste ondernemers en startende ondernemers kiezen echter voor boekhoudsoftware. Boekhoudsoftware heeft veel voordelen ten opzicht van boekhouding in Excel. Daarnaast kost boekhouding in Excel veel meer tijd. Online software maakt boekhouden én factureren gewoon eenvoudiger. Een betaald boekhoudprogramma beschikt daarnaast over een uitstekende klantenservice waar je met al je vragen terecht kan. Excel boekhouden is goedkoop, echter mis je veel voordelen en heb je niet de beschikking over een handige app. De handige app maakt het mogelijk om alle bonnetjes in te scannen, waarna je de losse bonnetjes kan weggooien. Ook het bijhouden van de rittenregistratie is veel eenvoudiger.

Zzp boekhouding Excel of boekhoudsysteem

Het grote voordeel van Excel is dat het gratis te downloaden en te gebruiken is. Excel gratis gebruiken kent overigens wel beperkingen. Het is moeilijk om klanten, producten en diensten bij te houden. Ook moet je de facturen en andere gegevens handmatig invoeren. Bovendien moet je er goed op letten dat er geen fouten in je berekeningen zitten. Als je een fout maakt, kun je die gemakkelijk over het hoofd zien. Een goed boekhoudprogramma voor zelfstandigen is veel uitgebreider dan Excel. Daarnaast kun je een Excel bestand per ongeluk verwijderen. De boekhouding is dus niet veilig opgeslagen. Excel boekhouden kan dus gevaarlijk zijn met betrekking tot de fiscale bewaarplicht van de boekhouding. Boekhouden in Excel is ook alleen voorbehouden voor ervaren mensen die goed met computers kunnen werken. De boekhouding bijhouden kan dus beter gedaan worden met gebruiksvriendelijke software, zoals een boekhoudprogramma. Een gratis boekhoudprogramma gebruiken is mogelijk, echter is online boekhouden tegenwoordig wel de norm. Online boekhoudprogramma's maken eenvoudig boekhouden mogelijk en zijn speciaal ontwikkeld voor zzp'ers.

Btw-aangifte doen

Eenvoudig online boekhouden heeft ook betrekking op de Belastingdienst. Door middel van handige koppelingen kun je makkelijk en veilig btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst kan gekoppeld worden aan de meeste boekhoudprogramma's. Hierdoor doe je de btw-aangifte bij de Belastingdienst met één druk op de knop. De meeste boekhoudprogramma's kunnen op deze manier ook een koppeling maken met de bank. Het gemak is dus groot en fouten, zoals het vergeten de btw te betalen worden voorkomen. Boekhoudsoftware is innovatief en voorkomt dit soort fouten.

Online boekhouden

Een online boekhoudprogramma heeft dus verschillende voordelen ten opzichte van boekhouden in Excel. Een boekhoudprogramma maakt de administratie behoorlijk makkelijk en het maken van een factuur is simpel. Zzp'ers doen er dan ook verstandig aan om een boekhoudprogramma te gebruiken. Een boekhoudpakket en online boekhouding maakt het mogelijk om alle bestanden direct te uploaden naar de online boekhouding. Voor het gebruiken van een online boekhoudprogramma is geen boekhoudkennis vereist. Bij boekhouden in Excel is dit wel het geval. Boekhouden in Excel is alleen voorbehouden aan zzp'ers die over financiële kennis beschikken. Niet alle dienstverlenende zzp'ers hebben dit. Daarnaast zul je zelf de administratie en boekhouding veilig moeten opslaan voor een periode van minimaal zeven jaar. Boekhouden in Excel is daarnaast ook niet in alle gevallen gratis. Als je de boekhouding in Excel doet dan heb je een template nodig met sjablonen waarmee je facturen kan opstellen.

Online boekhoudprogramma

Online boekhouden in je eigen huisstijl met je eigen logo is bijvoorbeeld mogelijk met de boekhoudsoftware van e-boekhouden. Het boekhouden met e-boekhouden.nl is makkelijk en je bent veel minder tijd kwijt aan het boekhouden. Een groot voordeel van e-boekhouden.nl is, dat je het boekhoudprogramma de eerste vijftien maanden gratis mag gebruiken zonder beperkingen. Een gratis startersaccount aanmaken is met een e-mail direct mogelijk. Starters doen er dan ook verstandig aan om een account aan te maken bij e-boekhouden. Het boekhoudpakket van e-boekhouden.nl behoort tot de meest gebruiksvriendelijke software. Een factuur aanmaken, factureren, de urenregistratie bijhouden en offertes maken is allemaal mogelijk met een gratis account. Online boekhouden en de administratie bijhouden is door de slimme software eenvoudig.

Boekhoudpakketten vergelijken?

Via onze vergelijkingspagina is het mogelijk om alle bekende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Visma eAccounting bieden bijvoorbeeld extra diensten aan voor het mkb en voor de accountant. E-boekhouden.nl is een uitstekend boekhoudprogramma voor kleine bedrijven en freelancers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijk, cloud-gebaseerde oplossing die ook betaalbaar is. Het programma heeft een breed scala aan functies, waaronder facturering, het bijhouden van uitgaven en inkomsten, urenregistratie bijhouden en automatische koppelingen voor het factureren. Het meest voordelige systeem als zzp'er is de software dat het beste past bij jouw onderneming. Probeer gratis de verschillende programma's uit. Facturen maken en uren registreren doe je met het grootste gemak. Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn.

Zelf de boekhouding doenAls zzp'er zul je zelf moeten bepalen welke manier van boekhouden het beste werkt voor je. Het gebruiken van Excel kan voor sommige zzp'ers prima werken. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig wel gebruik van online boekhouden.

Er zijn nu eenmaal veel extra voordelen wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl