Team Mijnzzp

Excel boekhouden

Een van die dingen, die komt kijken bij zzp’er worden, is dat je zelf voor je financiële administratie moet zorgen. Hoe handig ben jij daarin en welk gemak zoek je? Gelukkig hoeft de boekhouding voor startende zzp’ers niet ingewikkeld te zijn. Een veelgehoorde vraag is dan ook; of het een goed idee is om de zzp boekhouding met Excel bij te houden? Dit is namelijk heel toegankelijk en daarom meestal ook een prima manier om met je boekhouding als zzp’er te starten. Excel boekhouding heeft voordelen, maar kent ook zeker nadelen. Lees hier meer over Excel boekhouding!

/Man boekhouding aan het opzettenHet boekhouden met een Excel-bestand is zeker een mogelijkheid en veel zzp'ers maken er ook gebruik van. Voor sommige zzp'ers kan dit de beste keuze. Met een Excel template boekhouden kun je veel handelingen uitvoeren in Excel. Het is wel zo dat een goede Excel template niet gratis is. Met andere woorden zul je een Excel template boekhouden moeten kopen wil je deze kunnen gebruiken. Met Excel kun je vrij eenvoudig facturen maken en de btw-aangifte berekenen. Een probleem van Excel is toch wel het mislopen van extra functionaliteiten en het niet kunnen koppelen van systemen. Ook kun je niet eenvoudig boekhoudkundige berekeningen maken. Met een kleine onderneming is het boekhouden in Excel wel gewoon mogelijk.

Boekhoudkundige berekeningen maken

Inhoudsopgave:

Eigen Excel boekhouding opzetten

Er valt veel voor te zeggen om als startende ondernemer te beginnen met enkele Excel-sheets om je administratie bij te houden. Zeker in de beginfase van je onderneming kan dit prettig zijn. Je hebt nog maar een beperkt aantal klanten of opdrachtgevers, je stuurt nog niet zoveel facturen en je weet nog niet wat de toekomst brengt. Veel geld uitgeven aan uitgebreide boekhoudpakketten is dan niet wenselijk. De boekhouding met Excel bijhouden, is dan een goedkope oplossing. Je kunt gemakkelijk een bestaande Excel template gebruiken. Gaandeweg krijg je steeds meer inzicht in wat je allemaal nodig hebt om een correcte administratie bij te houden. 

Of toch beter investeren in een boekhoudsysteem?

Twee vrouwen aan het pratenHoewel het een goed idee is om te starten met je boekhouding met Excel vanwege de lage kosten, is het wel verstandig om je te oriënteren op een goed online boekhoudsysteem. Als je werkzaamheden als zzp’er toenemen, dan kan een boekhoudprogramma voor zzp'ers je veel tijd besparen. Als je administratie steeds uitgebreider wordt, dan moet je oppassen dat er in Excel geen foutjes komen. Je moet hier namelijk steeds opnieuw zelf veel handmatig invoeren. Daar gaat veel tijd inzitten. Deze tijd kun je beter gebruiken voor het promoten van je onderneming of het helpen van je klanten. 

Weet je als zzp’er voldoende van boekhouden?

Ook al beschik je over voldoende basiskennis, dan is het toch een aanrader om je boekhouding regelmatig te laten checken door een boekhouder. Kleine foutjes zie je snel over het hoofd, maar kunnen grote gevolgen hebben. Je betaalt hierdoor mogelijk te veel belasting of de balans klopt bijvoorbeeld niet. Daarnaast kan een zzp boekhouder je ook adviseren over beslissingen, bijvoorbeeld omtrent investeringen. ‘Is het verstandig om nu een specifieke investering te doen of kan ik beter nog even wachten?’ Een boekhouder kan je eveneens op weg helpen met het gebruik van een compleet boekhoudpakket, zodat je nog steeds veel zelf kan doen, maar deels op de kosten van je boekhouding bespaart

Voordelen boekhoudprogramma zzp'ers

Een van de grootste voordelen is dat je een online boekhoudprogramma gemakkelijk overal kunt raadplegen. Het geeft je in één oogopslag een beeld van je situatie. Zit er groei in je zaak? Staan er nog facturen open? Heb je aan al je fiscale verplichtingen voldaan? Daarnaast beschikken deze online boekhoudprogramma's over praktische invoervelden voor onder meer het opstellen van facturen en je belastingaangiften. Je hoeft informatie over klanten, producten, diensten, prijzen en btw-tarieven niet steeds opnieuw in te voeren. Alles werkt heel intuïtief. Veel aanbieders bieden je bovendien de mogelijkheid om enkele maanden een boekhoudprogramma gratis uit te proberen. Bevalt het? Dan stap je over op de betaalde versie. Je kunt meestal ook rekenen op een gratis helpdesk bij vragen. 

Boekhouden in Excel

Thuis online boekhoudenEen Excel boekhouding maakt gratis boekhouden voor een groot deel mogelijk. De meeste ondernemers en startende ondernemers kiezen echter voor boekhoudsoftware. Boekhoudsoftware heeft veel voordelen ten opzicht van boekhouding in Excel. Daarnaast kost boekhouding in Excel veel meer tijd. Overigens zijn niet alle Excel-bestanden gratis te gebruiken, dus boekhouden in Excel kent beperkingen. Online software maakt boekhouden én factureren gewoon eenvoudiger. 

Goed boekhoudprogramma gebruiken

Een betaald boekhoudpakket beschikt over een uitstekende klantenservice waar je met al je vragen terechtkan. Excel boekhouden is goedkoop, echter mis je veel voordelen en heb je niet de beschikking over een handige app. De handige app maakt het mogelijk om alle bonnetjes in te scannen, waarna je de losse bonnetjes kan weggooien. Ook het bijhouden van de rittenregistratie is veel eenvoudiger. Ook werkt het facturen maken veel eenvoudiger met een boekhoudpakket. Voor het facturen maken hoef je slechts eenmalig je gegevens in te voeren. Voor offertes maken werkt dit overigens net zo. Bovendien kun je met alle veelgestelde vragen terecht bij de gratis helpdesk. 

Boekhouding zzp: Excel of boekhoudpakket

Het grote voordeel van Excel is dat het gratis te downloaden en te gebruiken is. Excel gratis gebruiken kent overigens wel beperkingen. Het is moeilijk om klanten, producten en diensten bij te houden. Ook moet je de facturen en andere gegevens handmatig invoeren. Bovendien moet je er goed op letten dat er geen fouten in je berekeningen zitten. Als je een fout maakt, kun je die gemakkelijk over het hoofd zien. Een goed boekhoudpakket voor zelfstandigen is veel uitgebreider dan Excel. Daarnaast kun je een Excel-bestand per ongeluk verwijderen. 

Boekhouding veilig opslaan

De boekhouding is dus niet veilig opgeslagen. Excel boekhouden kan dus gevaarlijk zijn met betrekking tot de fiscale bewaarplicht van de boekhouding. Boekhouden in Excel is ook alleen voorbehouden voor ervaren mensen die goed met computers kunnen werken. De boekhouding bijhouden kan dus beter gedaan worden met gebruiksvriendelijke software, zoals een boekhoudpakket. Een gratis boekhoudprogramma gebruiken is mogelijk, echter is online boekhouden tegenwoordig wel de norm. Online boekhoudprogramma's maken eenvoudig boekhouden mogelijk en zijn speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. 

Btw-aangifte doen

Eenvoudig boekhouden heeft ook betrekking op de Belastingdienst. Door middel van handige koppelingen kun je makkelijk en veilig btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst kan gekoppeld worden aan de meeste boekhoudpakketten. Hierdoor doe je de btw-aangifte bij de Belastingdienst met één druk op de knop. Het gemak is dus groot en fouten, zoals het vergeten de btw te betalen worden voorkomen. Boekhoudsoftware is innovatief en voorkomt dit soort fouten. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om de btw-aangifte te berekenen. De Belastingdienst heeft eerder aangeven voorstander te zijn van online boekhouden omdat fouten voorkomen worden, zoals met de btw-aangifte. De meeste boekhoudprogramma's kunnen op deze manier ook een koppeling maken met de bank. 

Btw-tarief Excel

Agenda bijwerkenMet Excel is het belangrijk om goed op het btw-tarief te letten. Excel geeft geen waarschuwing wanneer het btw-tarief niet klopt. Dit kan resulteren in een verkeerde btw-aangifte. Bij het facturen maken kan dit al snel fout gaan. Het is dus belangrijk om na het maken van de facturen de facturen te controleren op het juiste btw-tarief. Het komt redelijk vaak voor dat het btw-bedrag op een of andere manier niet klopt. Ook is het belangrijk om de andere gegevens te controleren zoals de zakelijke bankrekening. Voor het btw-bedrag berekenen kun je overigens ook onze handige btw-calculator gebruiken.

Btw-calculator  

Online boekhouden

Een online boekhoudpakket heeft dus verschillende voordelen ten opzichte van boekhouden in Excel. Een boekhoudprogramma maakt de administratie behoorlijk makkelijk en het maken van een factuur is simpel. Zzp'ers doen er dan ook verstandig aan om een boekhoudprogramma te gebruiken. Een boekhoudpakket en online boekhouding maakt het mogelijk om alle bestanden direct te uploaden naar de online boekhouding. 

Jaarrekening maken

Als zzp'er kun je met een boekhoudpakket eenvoudig de jaarrekening opmaken. Alle zzp'ers zijn verplicht aan het einde van het jaar de balans op te maken en de winst- en verliesrekening te maken. Deze gegevens heb je nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Dit is allemaal mogelijk met een goed boekhoudpakket. Ook is een boekhoudpakket op de hoogte van de juiste btw-tarieven en kun je met alle veelgestelde vragen terecht bij de helpdesk. Goed advies is belangrijk tijdens het boekhouden. Zo weet je zeker dat je geen fiscaal voordeel misloopt. Je kunt daarnaast ook periodiek een financieel overzicht uitdraaien. Het beheren van alle inkomsten en uitgaven is gewoon makkelijker. Dit werk allemaal zoveel makkelijker dan het boekhouden in Excel. 

Boekhouden zonder boekhoudkennis

Voor het gebruiken van een online boekhoudpakket is geen boekhoudkennis vereist. Bij boekhouden in Excel is dit wel het geval. Boekhouden in Excel is alleen voorbehouden aan zzp'ers die over financiële kennis beschikken. Niet alle dienstverlenende zzp'ers hebben dit. Daarnaast zul je zelf de administratie en boekhouding veilig moeten opslaan voor een periode van minimaal zeven jaar. Boekhouden in Excel is daarnaast ook niet in alle gevallen gratis. Als je de boekhouding in Excel doet dan heb je een template nodig met sjablonen waarmee je facturen kan opstellen. 

Online boekhoudprogramma

Boekhouden in je eigen huisstijl met je eigen logo is bijvoorbeeld mogelijk met de boekhoudsoftware van e-boekhouden. Het boekhouden met e-boekhouden.nl is makkelijk en je bent veel minder tijd kwijt aan het boekhouden. Een groot voordeel van e-boekhouden.nl is, dat je het boekhoudprogramma de eerste vijftien maanden gratis mag gebruiken zonder beperkingen. 

Gratis boekhouden

Aan het werkenEen gratis startersaccount aanmaken is met een e-mail direct mogelijk. Starters doen er dan ook verstandig aan om een account aan te maken bij e-boekhouden. Het boekhoudpakket van e-boekhouden.nl behoort tot de meest gebruiksvriendelijke software. Een factuur aanmaken, factureren, de urenregistratie bijhouden en offertes maken is allemaal mogelijk met een gratis account. Boekhouden en de administratie bijhouden is door de slimme software eenvoudig. Vooral de urenregistratie is erg populair onder zzp'ers. Hiermee kun je alle gewerkte uren bijhouden. 

Boekhoudpakketten vergelijken?

Via onze vergelijkingspagina is het mogelijk om alle bekende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Visma eAccounting bieden bijvoorbeeld extra diensten aan voor het mkb en voor de accountant. E-boekhouden.nl is een uitstekend boekhoudprogramma voor kleine bedrijven en freelancers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijk, cloud-gebaseerde oplossing die ook betaalbaar is. Het programma heeft een breed scala aan functies, waaronder facturering, het bijhouden van uitgaven en inkomsten, urenregistratie bijhouden en automatische koppelingen voor het factureren. 

Zzp boekhouding opzetten

Voor het opzetten van de boekhouding adviseren wij het gebruiken van een online boekhoudpakket. Je hoeft minder tijd te besteden aan het typen van gegevens en je maakt minder snel fouten. Boekhouding in Excel is zeker mogelijk, alleen kost het wel veel meer tijd. Het grootste voordeel is toch wel dat je met een boekhoudpakket alles vanuit één pakket kunt regelen. 

Goedkoop online boekhoudprogramma

Het meest voordelige systeem als zzp'er is de software dat het beste past bij jouw onderneming. Probeer gratis de verschillende programma's uit. Facturen maken en uren registreren doe je met het grootste gemak. Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn al boekhoudpakketten beschikbaar vanaf 9,- euro per maand. Hiermee kun je een simpele boekhouding opzetten en ook btw-aangiften doen. De complete boekhouding bijhouden hoeft dus niet kostbaar te zijn. Wanneer je kiest voor e-boekhouden dan kun je de eerste 15 maanden geheel kosteloos boekhouden. Je krijg dan ook de beschikking over een handige mobiele app en kunt de complete facturatie verzorgen. De facturatie is belangrijk als zzp'er.

Zelf de boekhouding doenAls zzp'er zul je zelf moeten bepalen welke manier van boekhouden het beste werkt voor je. Het gebruiken van Excel kan voor sommige zzp'ers prima werken. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig wel gebruik van online boekhouden.

Er zijn nu eenmaal veel extra voordelen wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudpakket.

Mijnzzp.nl