Team Mijnzzp

Boekhouding opzetten eenmanszaak

Nadat je je eigen eenmanszaak hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, is het van essentieel belang om meteen een solide boekhouding op te zetten. Een goed georganiseerde boekhouding verschaft je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf, waardoor het eenvoudiger wordt om strategische beslissingen te nemen. Voor jouw eenmanszaak is het raadzaam om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma dat specifiek is ontworpen voor zzp'ers. In het geval van een eenmanszaak kun je de enkelvoudige boekhoudmethode toepassen, wat de meest eenvoudige vorm van boekhouden is. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je de administratie van een eenmanszaak kunt opzetten, om ervoor te zorgen dat je bedrijf een goede start maakt.

Als startende zzp'er heb je genoeg aan een basispakket voor online boekhouden. Er zijn verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar, dus het is belangrijk om de functies te vergelijken en een programma te kiezen dat aan je behoeften voldoet. Sommige boekhoudprogramma's zijn specifiek gericht op zzp'ers en bieden eenvoudig te gebruiken boekhoudfuncties, terwijl anderen meer geavanceerde functies hebben die meestal geschikter zijn voor MKB bedrijven.

Berekening aan het makenHoewel je de administratie van je eenmanszaak aan een goede boekhouder kunt overlaten, is het als kleine ondernemer in principe mogelijk om zelf de administratie bij te houden. Met behulp van online software is het opzetten van de administratie niet ingewikkeld. Je kunt ook gebruikmaken van de gratis opstartservice om de administratie van je bedrijf eenvoudig zelf in te richten.

Wat houdt de boekhouding eigenlijk in?

Boekhouden komt kort gezegd neer op het vastleggen van alle inkomsten en uitgaven die verband houden met het bedrijf. Hieronder vallen onder andere salariskosten, inkoopfacturen, verkoopfacturen en alle andere financiële transacties. Met een goed opgezette boekhouding krijg je automatisch inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Om de administratie bij te houden, is het essentieel om gebruik te maken van goede software. Om een solide boekhouding op te zetten, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je alle transacties nauwkeurig registreert. Het is verstandig om de boekhouding maandelijks te controleren en indien nodig bij te werken. Voor eenmanszaken is de administratie over het algemeen niet erg complex.

Boekhouden met je eenmanszaak

Als je een eenmanszaak start, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je boekhouding voldoet aan de wettelijke eisen. Dit betekent dat alle inkomsten en uitgaven nauwkeurig moeten worden geregistreerd. Bovendien dienen de financiële gegevens die worden gebruikt om de jaarcijfers op te stellen, te worden bewaard in overeenstemming met de fiscale bewaarplicht. Wanneer je gebruikmaakt van online boekhoudsoftware, worden al deze vereisten automatisch in acht genomen. De meeste kleine ondernemers hebben ruim voldoende aan een basispakket boekhouden.

Eenvoudig de administratie koppelen

Het is mogelijk om je boekhoudprogramma te koppelen aan andere applicaties, zoals een banksysteem of andere software. Hierdoor worden gegevens automatisch gedeeld en hoef je niet langer handmatig gegevens tussen verschillende systemen over te typen. Dit vereenvoudigt het boekhoudproces en helpt je om fouten te voorkomen. Bovendien kun je dankzij een koppeling met de Belastingdienst eenvoudig de btw-aangifte doen. Het exporteren van cijfers naar bijvoorbeeld je boekhouder wordt hierdoor ook mogelijk. Een boekhouder kan dan eenvoudig de boekhouding inzien en eventuele correcties aanbrengen. Bij het opzetten van de boekhouding moet je eenmalig een koppeling maken tussen je bank en de belastingdienst voor jouw administratie.

Eenmanszaak en belasting

Werken op laptopNa het starten van je eenmanszaak krijg je te maken met verschillende belastingen. Als startende ondernemer kom je in aanmerking voor startersregelingen, waaronder bepaalde vrijstellingen en belastingvoordelen. Een goed boekhoudprogramma kan je helpen bij het inrichten van deze regelingen en biedt ondersteuning op dit gebied. Bij het opzetten van de boekhouding is het van belang om rekening te houden met de verschillende fiscale aftrekposten voor jouw eenmanszaak. Bij de belastingdienst is hierover veel meer handige informatie te vinden. De belastingdienst heeft over alle onderwerpen wel een handig artikel beschikbaar.

Hulp met de administratie en het boekhouden

Wanneer je zelfstandig de complete financiële administratie wilt bijhouden, is het belangrijk dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Als je geen ervaring hebt met boekhouden, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende boekhoudbedrijven die je kunnen ondersteunen bij het opzetten van de financiële administratie. Bovendien bieden sommige aanbieders van online boekhoudpakketten ook korte cursussen aan. Met een beetje hulp kan praktisch iedereen leren om zelf boekhouding te voeren, waardoor je zeker weet dat je een goede administratie opzet.

Welke soorten boekhoudingen zijn er?

Er bestaan twee soorten boekhoudingen, namelijk:

Zzp'ers met een eenmanszaak hebben te maken met de vereenvoudigde vorm van boekhouden. Het volledig boekhouden is vooral van toepassing op grotere ondernemingen. Een andere benaming voor volledig boekhouden is ook wel het dubbel boekhouden. Kleine ondernemers die gebruikmaken van de vereenvoudigde vorm, zijn doorgaans niet verplicht om jaarcijfers te maken.

Welke functies heb je nodig voor het boekhouden?

De meeste zzp'ers hebben ruim voldoende aan de basisfuncties, zoals:

  • Het bijhouden van een financieel overzicht.
  • Het aanmaken en verwerken van facturen.
  • Het registreren van inkomsten en uitgaven.
  • Het kunnen bijhouden van de urenregistratie.
  • Het kunnen berekenen en voldoen van de btw.
  • Het bijhouden van de reiskosten.
  • Het kunnen maken van offertes.

Daarnaast bieden de meeste boekhoudprogramma's ook extra functies, zoals het verwerken van loonadministratie of het genereren van financiële rapportages. Denk hierbij aan het maken van grafieken en overzichten om je een beter inzicht te geven in de financiële situatie. Deze aanvullende functies kun je meestal op een later moment activeren.

Is het verstandig om een boekhoudprogramma te gebruiken?

Over het algemeen is het verstandig om een boekhoudprogramma te gebruiken, niet alleen om de administratie op orde te houden, maar ook vanwege het gemak van geautomatiseerde processen en handige koppelingen.

Boekhouding app gebruikenDe meeste boekhoudprogramma's zijn gebruiksvriendelijk en geschikt voor allerlei soorten ondernemers. Hiermee kun je eenvoudig je administratie bijhouden en krijg je beter inzicht in de financiën van je onderneming. Bovendien bieden veel boekhoudprogramma's financieel advies, zodat je altijd weloverwogen beslissingen kunt nemen voor je eenmanszaak.

Heb ik als eenmanszaak een boekhouder nodig?

Het is met een eenmanszaak niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Kleine ondernemers met een eigen eenmanszaak mogen van de belastingdienst gewoon zelf de boekhouding bijhouden. Ook de btw-aangifte mag je met een eenmanszaak gewoon zelf opmaken en indienen bij de belastingdienst. Je boekhouding kun je dus gewoon zelf bijhouden als zzp'er. Vanzelfsprekend moet je boekhouding wel voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Een goede boekhouding opzetten doe je in ieder geval met professionele boekhoudsoftware. Met een goed boekhoudpakket kun je tevens alle correspondentie met opdrachtgevers en leveranciers opnemen. Wanneer je de boekhouding uit handen geeft aan een boekhouder, dan is het van belang om een betrouwbare boekhouder uit te kiezen.

Boekhoudprogramma administratie opzetten

Wij hebben verschillende goede boekhoudpakketten opgenomen voor jouw eenmanszaak. Hiermee kun je zelf de administratie opzetten en nog veel meer. Een basispakket boekhouden is voldoende voor kleine ondernemers. Voor jouw administratie is het bijhouden van de administratie op papier in ieder geval niet aan te raden. Het op papier bijhouden van de boekhouding mag eigenlijk niet meer voorkomen. Om de administratie op te zetten kun je beter online werken. Denk alleen al aan het gemak van de btw-aangifte doen of aan het inscannen van bonnetjes met de boekhouden app. Wanneer je jouw administratie gaat opzetten is het van belang om de verschillende programma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijke tot het beste boekhoudprogramma voor jouw eenmanszaak.

Mijnzzp.nl