Team Mijnzzp

Boekhouding opzetten eenmanszaak

Nadat je een eenmanszaak hebt opgericht, is het belangrijk om meteen de boekhouding goed op te zetten. Een goed georganiseerde boekhouding helpt je om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf, waardoor het makkelijker is om strategische beslissingen te nemen. In dit artikel leggen we uit hoe je de administratie van een eenmanszaak kunt opzetten, zodat je bedrijf goed van start gaat.

Het eerste wat je moet doen is de juiste boekhoudsoftware kiezen. Er zijn meerdere boekhoudprogramma's beschikbaar, dus het is belangrijk om de functies te vergelijken en een product te kiezen dat aan je behoeften voldoet. Sommige boekhoudprogramma's zijn specifiek gericht op zzp'ers en bieden eenvoudig te gebruiken boekhoudfuncties, terwijl anderen meer geavanceerde functies bevatten. In dat geval hebben we het meestal over Mkb-bedrijven.

Wat houdt de boekhouding eigenlijk in?

Boekhouden komt in het kort neer op het vastleggen van alle inkomsten en uitgaven die betrekking hebben op het bedrijf. Denk hierbij aan salariskosten, inkopen, verkoopfacturen en alle andere financiële transacties. Als je een goede boekhouding hebt opgezet, krijg je automatisch inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf.

Om een goede boekhouding op te zetten, moet je ervoor zorgen dat je alle transacties correct registreert. Het is verstandig om de boekhouding iedere maand te controleren en bij te werken waar nodig. Eenmanszaken hebben verder niet te maken met een complexe administratie.

Boekhouden met je eenmanszaak

Als je een eenmanszaak hebt, moet je ervoor zorgen dat je boekhouding voldoet aan de wettelijke eisen. Dit betekent dat alle inkomsten en uitgaven correct geregistreerd worden. Ook moeten de financiële gegevens die worden gebruikt om de jaarcijfers te maken, bewaard worden volgens de fiscale bewaarplicht. Wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, worden al deze eisen automatisch voor je in acht genomen. De meeste kleine ondernemers hebben ruim voldoende aan een basispakket boekhouden.

Eenvoudig de administratie koppelen

Het is mogelijk om je boekhoudprogramma aan andere applicaties te koppelen, zoals met een banksysteem of aan andere software. Hierdoor worden de gegevens automatisch gedeeld en hoef je niet meer handmatig gegevens over te typen tussen verschillende systemen. Dit vergemakkelijkt het boekhoudproces en helpt je om foutloos te werken. Ook kun je door middel van een koppeling met de Belastingdienst eenvoudig de Btw-aangifte doen. Ook het exporteren van cijfers naar bijvoorbeeld je boekhouder is hierdoor mogelijk.

Eenmanszaak en belasting

Na het starten van je eenmanszaak, krijg je op verschillende manieren te maken met belasting. Als startende ondernemer heb je ook te maken met startersregelingen zoals bepaalde vrijstellingen en belastingvoordelen. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, word je hierin ondersteund. Je kunt met het boekhoudprogramma vooraf de verschillende regelingen invoeren.

Hulp met de administratie en het boekhouden

Wanneer je zelfstandig de complete financiële administratie wilt doen, is het belangrijk dat je de juiste kennis en vaardigheden bezit. Als je geen ervaring hebt met boekhouden, dan kan het verstandig zijn om professionele hulp te vragen.

Er zijn verschillende boekhoudbedrijven die je kunnen ondersteunen bij het opzetten van de financiële administratie. Ook worden er door aanbieders van online boekhoudpakketten korte cursussen aangeboden. Met een beetje hulp kan eigenlijk iedereen zelf wel boekhouden.

Welke soorten boekhoudingen zijn er?

Er bestaan twee soorten boekhoudingen, namelijk:

Zzp'ers met een eenmanszaak hebben te maken met de vereenvoudigde vorm van boekhouden. Het volledig boekhouden is alleen van toepassing op grotere ondernemingen. Een andere benaming voor volledig boekhouden is ook wel het dubbel boekhouden. Kleine ondernemers die gebruik mogen maken van de vereenvoudigde vorm, zijn niet verplicht om jaarcijfers te maken.

Welke functies heb je nodig voor het boekhouden?

De meeste zzp'ers hebben ruim voldoende aan de basisfuncties, zoals:

  • Het bijhouden van een financieel overzicht;
  • Het aanmaken en verwerken van facturen;
  • Het registreren van inkomsten en uitgaven;
  • Het kunnen bijhouden van de urenregistratie;
  • Het kunnen berekenen en voldoen van de btw;
  • Het bijhouden van de reiskosten;
  • Het kunnen maken van offertes.

Daarnaast bieden de meeste boekhoudprogramma's ook extra functies aan, zoals het verwerken van loonadministratie of het maken van financiële rapportages. Je kunt hierbij denken aan het maken van grafieken en overzichten om je een goed inzicht te geven in de financiële situatie. Deze aanvullende functies kun je ook op een later moment activeren.

Is het verstandig om een boekhoudprogramma te gebruiken?

Over het algemeen doe je er verstandig aan om een boekhoudprogramma te gebruiken. Niet alleen om ervoor te zorgen dat de administratie op orde is, maar ook voor het gemak van geautomatiseerde processen en koppelingen.

De meeste boekhoudprogramma's zijn eenvoudig te gebruiken en geschikt voor alle soorten ondernemers. Zo kun je makkelijk de administratie bijhouden en krijg je meer overzicht in de financiële situatie van je onderneming. Daarnaast bieden veel boekhoudprogramma's ook financiële adviezen, zodat je altijd de juiste beslissingen neemt voor je eenmanszaak.

Mijnzzp.nl