Team Mijnzzp

Kantoorgebouw

Bij het starten van een bedrijf heb je de keuze uit verschillende rechtsvormen, zoals een eenmanszaak of BV. Het oprichten van een BV doe je bij de notaris die de statuten vastlegt in een oprichtingsakte. Dat is bij een eenmanszaak niet nodig, want je hoeft alleen maar naar de Kamer van Koophandel te gaan. Zo zijn er nog een aantal praktische voordelen verbonden aan het starten van een eenmanszaak als zzp’er.

Snelle inschrijving bij KvK

De oprichting van een bedrijf als zzp’er is snel geregeld. Je bedenkt een bedrijfsnaam voor je onderneming en schrijft je daarmee in bij de Kamer van Koophandel. Het is niet nodig om langs de notaris te gaan of statuten op te stellen. Ook hoef je niet over een beginkapitaal te beschikken, hoewel dat praktisch gezien natuurlijk wel voordelen biedt.

Zelfstandig ondernemer worden

Een van de andere praktische voordelen van een eenmanszaak is dat je als zzp’er helemaal eigen baas bent. Je bepaalt zelf je werkuren net als je vrije dagen zonder verantwoording te hoeven afleggen. Ook maak je zelf de keuze welke opdrachten je wel en niet wilt aannemen. Er is niemand in je bedrijf om rekening mee te houden. Overigens mag je als de zaken goed gaan als zzp’er natuurlijk wel personeel aannemen.

Profiteren van belastingvoordelen

Je profiteert met je eenmanszaak van meerdere belastingvoordelen. Werk je minimaal 1.225 uur per jaar in je bedrijf dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Voor starters geldt bovendien een extra aftrek waar je drie keer in de eerste vijf jaar gebruik van mag maken. Ook zijn er uiteraard bedrijfskosten die aftrekbaar zijn van de winst, zodat je minder belasting hoeft te betalen.

Minder administratieve verplichtingen

Als zzp’er met een eenmanszaak heb je met minder administratieve verplichtingen te maken dan wanneer je een BV hebt. Het is bijvoorbeeld niet verplicht om een jaarrekening op te stellen of om je bedrijfsfinanciën te publiceren. Heb je een eenmanszaak zonder personeel dan hoef je ook geen personeelsadministratie bij te houden. Zo heb je ook niet te maken met aansprakelijkheid voor personeel. Jij hebt als zzp’er met een eenmanszaak de enige verantwoordelijkheid voor je bedrijf.

Ondernemer aan het werkDe meeste zzp'ers maken gebruik van de rechtsvorm eenmanszaak.

Met een eenmanszaak heb je ook een belangrijk nadeel. Je bent namelijk persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden.

Aftrekposten voor zzp'ers met een eenmanszaak:

Mijnzzp.nl