Team Mijnzzp

zzp vrouw

Een stijging van 85% in aantal zzp'ers in een periode van 10 jaar. Nederland telt nu volgens de informatie van de Kamer van Koophandel in totaal ruim 1,6 miljoen zzp'ers. Dat is een enorm aantal en de grootste groei bevindt zich onder de jongeren en onder de ouderen. Bovendien is er een sterke toename van het aantal vrouwelijke zelfstandig ondernemers dat een eenmanszaak is gestart. Toch zijn er nog altijd meer mannen zzp'er in een verhouding van 61% ten opzichte van 39% vrouwen.

Inhoudsopgave
Jongeren en ouderen als zzp'er
Toename zzp vrouwen
Populaire zzp sectoren

Jongeren en ouderen als zzp'er

In de leeftijdscategorie tot en met 24 jaar is er sprake geweest van een grote groei zzp'ers, maar dit geldt ook voor ouderen met de pensioengerechtigde leeftijd. De groei van de jonge ondernemers is onder meer te verklaren aan de hand van de digitale bedrijfsactiviteiten. Het is tegenwoordig enorm populair om bijvoorbeeld te vloggen en filmpjes te maken. Daar zitten dan ook verschillende verdienmodellen achter. Ook werken jongeren in zzp bijbanen, zoals in de horeca, thuisbezorgdienst, evenementensector en als koerier. Ouderen en dan onder meer 70-plussers blijven of worden na het pensioen weer vaker actief. Dit om financiële redenen, maar ook om op oudere leeftijd actief bezig te blijven.

Toename zzp vrouwen

Er zijn steeds meer vrouwelijke zzp'ers werkzaam in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld als zzp verpleegkundige, maar ook in de zakelijke dienstensector als advocaat. Daarnaast doen beroepen in de online marketingbranche het goed, waar de groei van bedrijven tot in de hemel lijkt te reiken. Bijvoorbeeld als communicatieadviseur, content marketeer of als social media specialist. Opvallend is echter dat de grootste procentuele groei van zzp vrouwen, zich heeft voorgedaan in de land- en tuinbouwsector.

Populaire zzp sectoren

In 10 jaar tijd is het percentage daar van 8% naar 17% gestegen. De zakelijke sector is overall gezien het sterkst vertegenwoordigd onder zelfstandig ondernemers en de bouwsector komt op een tweede plaats. Er is verder een groot aantal ondernemers werkzaam in de gezondheidszorg. Het is overigens maar de vraag of het aantal zzp'ers blijft toenemen of gaat afnemen als er in 2025 weer gehandhaafd gaat worden op schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst is in elk geval al bezig met het opstellen van een handhavingsstrategie.

Mijnzzp.nl