Team Mijnzzp

EU over schijnzelfstandigheid

Er is EU-wetgeving in de maak over het tegengaan van schijnzelfstandigheid onder platformwerkers. Dit zijn bijvoorbeeld maaltijdbezorgers die als zzp'er werkzaam zijn en klussen aannemen via een app. Het was de bedoeling om in de EU overeenstemming te bereiken over de inhoud om platformmedewerkers beter te beschermen. Dit plan is nu in ieder geval voorlopig gestrand, omdat de landen in de EU het niet eens werden over de tekst.

Inhoudsopgave
Eerder akkoord op lange baan
Wat gebeurt er nu?
Aanpak schijnzelfstandigheid in Nederland

Eerder akkoord op lange baan

Het was in december 2023 nog goed nieuws dat er sprake was van een akkoord in de EU over wetgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Het akkoord werd als een grote stap vooruit gezien, maar het wetsvoorstel is in ieder geval voorlopig van tafel. Er zijn een aantal grote landen in de EU die een tegengeluid hebben laten horen. Het gaat hier om landen die op basis van het inwonertal een belangrijke stem hebben. Zo blijkt dat Frankrijk net als Duitsland meer op de hand zijn van de platformbedrijven.

Wat gebeurt er nu?

De Europese verkiezingen staan bijna voor de deur, zodat het niet de verwachting is dat het plan binnenkort weer op tafel komt. Dit betekent dat de zelfstandigen die voor platforms werken nog altijd het risico lopen te maken hebben met schijnzelfstandigheid. Dit is voor grote groepen nadelig, omdat bescherming op allerlei vlakken ontbreekt.

Aanpak schijnzelfstandigheid in Nederland

Het is onzeker wanneer in de Europa zaken rondom schijnzelfstandigheid in de wet worden vastgelegd. In Nederland is de politiek echter zelf ook bezig met het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Zo wil het kabinet niet dat zzp'ers door werkgevers worden ingeschakeld voor werk dat eigenlijk in loondienst kan worden verricht. Het kabinet is dan ook bezig met het verder duidelijk maken van de regels. Het gaat dan on meer om het gezag dat de werkgever heeft. Het houden van toezicht valt bijvoorbeeld onder gezag. De plannen voor het aanpakken van schijnzelfstandigheid in Nederland zijn onderdeel van een wetsvoorstel. Dit met als doel om verbeteringen aan te brengen in de arbeidsmarkt. Het wetsvoorstel moet echter nog behandeld worden in zowel de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer.

Mijnzzp.nl