Team Mijnzzp

Oudere ondernemer

Heb je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt dan hoeft dat helemaal geen reden te zijn om achter de geraniums te zitten. Als je actief wilt blijven op werkgebied dan is dat helemaal je vrije keuze en het is ook gewoon mogelijk om zzp'er te worden na je pensioen. Het aantal gepensioneerden dat een eigen bedrijf start is natuurlijk niet groot, maar er zijn elk jaar toch een paar duizend die de sprong wagen. Overigens kan je als je al ondernemer was ook gewoon je bedrijf aanhouden als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Er zijn zzp kappers die tot op hoge leeftijd doorwerken, maar bijvoorbeeld ook bakkers.

Inhoudsopgave
Ondernemen na pensioen: fulltime of parttime
Ondernemen na je pensioen: 50% zelfstandigenaftrek

Ondernemen na pensioen: fulltime of parttime

Een van de voordelen van ondernemen als zzp'er na je pensioen is dat je het aantal werkuren zelf bepaalt. Je kan voor een volledige werkweek kiezen, maar bijvoorbeeld ook parttime als ondernemer in je eigen bedrijf aan de slag gaan. Doorgaans ligt er ook minder druk om een bepaald inkomen te genereren, omdat je waarschijnlijk ook AOW en misschien aanvullend pensioen ontvangt.

Dat maakt het ook gemakkelijker om bijvoorbeeld als parttime ondernemer aan de slag te gaan. Verder is er het voordeel dat je wellicht in de gewerkte jaren voor je pensioen een groot netwerk hebt opgebouwd. Het is zeker aan te raden om daar gebruik van te maken.

Ondernemen na je pensioen: 50% zelfstandigenaftrek

Het starten van een eigen bedrijf na je pensioen is onder meer mogelijk met een eenmanszaak. Dan ben je zzp'er met de rechtsvorm eenmanszaak. Er zal in dat geval ook sprake zijn van winst uit onderneming. Daarom valt het bedrijf onder de inkomstenbelasting.

Bij je privéaangifte doe je dan ook aangifte van winst uit onderneming. Voldoe je aan de voorwaarden van zelfstandigheidsaftrek, maar heb je de AOW-leeftijd bereikt? In dat geval heb je recht op 50% van de zelfstandigenaftrek en dat is eveneens van toepassing op de startersaftrek.

Het uitgangspunt is daarbij of je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Je komt als ondernemer na je pensioen overigens ook nog in aanmerking voor de Mkb-winstvrijstelling. Deze vrijstelling heeft betrekking op 14% van de winst, maar wel nadat de winst is verminderd met eventuele zelfstandigenaftrek.

Administratie en boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl