Team Mijnzzp

Bedrijf starten

De stap om zelf ondernemer te worden met een eigen bedrijf lijkt misschien groot. Zzp'er worden in de praktijk is echter maar een hele kleine stap. Daar hoef je namelijk helemaal niet veel voor te doen. Je start als privépersoon een bedrijf met een bedrijfsidee en regelt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Daar registreer je de bedrijfsnaam en vestigingsadres om officieel ondernemer te zijn. Zzp'er worden is overigens een begrip dat een eenmanszaak als rechtsvorm heeft. Je kan jezelf dus niet als zzp'er inschrijven bij de KVK, maar doet dat onder de noemer van een eenmanszaak. De meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Als startende zzp'er moet je een rechtsvorm kiezen en de meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak.

Inhoudsopgave
Grote stap klein maken
Inschrijven bij de kamer van koophandel
Onzekerheid van inkomen
Maak een stappenplan
Als startende zzp'er de boekhouding regelen
Je wilt zzp'er worden?
Starten als zzp'er

Grote stap klein maken

TechniekZzp'er worden is in de praktijk dus niet zo moeilijk, maar het voelt waarschijnlijk wel als een grote stap. Misschien wel als een stap in het diepe, waarvan je het einde niet ziet. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf goed de afweging te maken of je zzp'er wil worden. Er komt namelijk wel meer bij kijken dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van werk of voor de verkoop van producten. Als je vanuit het niets begint, heb je dus een onzeker inkomen.

Inschrijven bij de kamer van koophandel

Wil je zzp'er worden, dan is het nodig om je in te schrijven bij de kamer van koophandel. Bij de kamer van koophandel krijg je een eigen KvK-nummer toegewezen. Het KvK-nummer heb je onder andere nodig voor alle facturen die je gaat versturen. Ook banken en verzekeringsmaatschappijen kunnen in bepaalde situaties vragen om het KvK-nummer of om de SBI-code.

Twee vrouwen aan het pratenDe SBI-code is weer afhankelijk van de branche waarin in je actief bent. Wanneer je start als zzp'er, dan krijg je van de belastingdienst binnen enkele dagen ook een btw-ID toegewezen. Als zzp'er heb je het btw-identificatienummer nummer nodig voor alle facturen en de communicatie met de belastingdienst.

Onzekerheid van inkomen

Dat is onder meer op te vangen als je bijvoorbeeld een partner hebt die werkt. Of als je misschien vanuit een baan wilt beginnen met je onderneming om toch deels van inkomen verzekerd te zijn. Daarnaast brengt een eigen bedrijf met zich mee dat je de administratie goed moet bijhouden. Daar is echter ook een boekhouder voor in te schakelen. De grote stap is voor je gevoel kleiner te maken als je al deze zaken goed op een rijtje hebt. Daarnaast is het van belang dat je een bedrijfsplan hebt klaarliggen om de start van je bedrijf in goede banen te leiden.

Maak een stappenplan

Zzp-er aan het werkDe grote stap om zzp'er te worden, is kleiner te maken door het maken van een stappenplan. Schrijf op wat je zwakke en sterke punten zijn als ondernemer en maak een lijstje van wat je allemaal nodig hebt. Kijk daarbij ook naar eventueel benodigde financiering. In dat geval is overigens een uitgebreider ondernemingsplan nodig. Wanneer je start als zzp'er vanuit een uitkering, dan is het belangrijk om dit duidelijk communiceren met het UWV. Hiervoor zijn ook verschillende speciale regelingen beschikbaar.

Als startende zzp'er de boekhouding regelen

Als zzp'er is het erg belangrijk om je zzp administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'er maken vandaag de dag gebruik van online boekhoudsoftware. Met een goed boekhoudprogramma kun je als zzp'er de complete zzp boekhouding bijhouden. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om gegevens van de kamer van koophandel over te nemen met een boekhoudpakket. Zo weet je zeker dat je op ieder moment met de juiste klantgegevens werkt. Ook is het mogelijk om een koppeling te maken met de belastingdienst voor de btw-aangifte. Als zzp'er ben je overigens niet verplicht om gebruik te maken van een zakelijke rekening, maar het is verstandig om dit wel te doen.

Je wilt zzp'er worden?

Het starten als zzp'er is al jaren populair en steeds meer mensen beginnen dan ook een eigen kleine onderneming. Als je gaat beginnen als zzp'er, moet je eerst alle voordelen en nadelen afwegen. Ook is het belangrijk om te werken met een realistisch uurtarief. Van je uurtarief moet je namelijk alles kunnen betalen. Bepaal je uurtarief dus zorgvuldig en kies zeker niet voor een te laag tarief. Het is dus belangrijk om je te verdiepen in de markt waarbinnen je actief bent. Ook is het van belang om eerst te onderzoeken of er wel vraag is naar jouw product of dienst. Bij de KvK kunnen ze ook helpen met het geven van relevante informatie. Als zzp'er krijg je te maken met verschillende belastingzaken. Bij de belastingdienst is veel informatie te vinden voor startende zzp'ers. Bovendien kun je de belastingdienst ook bellen als je vragen hebt. Ook een goede zzp boekhouder kan meestal helpen met alle openstaande vragen.

Starten als zzp'er

Onthoud dat het starten als zzp'er uitdagend kan zijn, maar met de juiste voorbereiding, toewijding en hard werken, kun je je eigen succesvolle onderneming opbouwen. Het kan ook handig zijn om professioneel advies in te winnen van juristen, accountants of andere experts om ervoor te zorgen dat je op de juiste weg bent. De juiste adviseurs kunnen voorkomen dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet. Verdiep je dus in alle regelgeving en voorkom voor jezelf vergissingen. Voor zzp'ers is online veel informatie beschikbaar. Als zzp'er kun je voor jezelf ook een SWOT-analyse maken.

Man aan het werkZzp'er worden is niet moeilijk. Zzp'er blijven is dat wel.

Als ondernemer is het belangrijk dat je beschikt over een duidelijke doelstelling en missie. Ook is het raadzaam om minimaal een stappenplan te maken. Daarnaast is belangrijk om je te verdiepen in de markt.

Mijnzzp.nl