Team Mijnzzp

Bedrijf starten

De stap om zelf ondernemer te worden met een eigen bedrijf lijkt misschien groot. Zzp'er worden in de praktijk is echter maar een hele kleine stap. Daar hoef je namelijk helemaal niet veel voor te doen. Je start als privépersoon een bedrijf met een bedrijfsidee en regelt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Daar registreer je de bedrijfsnaam en vestigingsadres om officieel ondernemer te zijn. Zzp'er worden is overigens een begrip dat een eenmanszaak als rechtsvorm heeft. Je kan jezelf dus niet als zzp'er inschrijven bij de KVK, maar doet dat onder de noemer van een eenmanszaak.

Grote stap klein maken

Zzp'er worden is in de praktijk dus niet zo moeilijk, maar het voelt waarschijnlijk wel als een grote stap. Misschien wel als een stap in het diepe, waarvan je het einde niet ziet. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf goed de afweging te maken of je zzp'er wil worden. Er komt namelijk wel meer bij kijken dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van werk of voor de verkoop van producten. Als je vanuit het niets begint, heb je dus een onzeker inkomen.

Zo doen zzp'ers hun boekhouding:

Onzekerheid van inkomen

Dat is onder meer op te vangen als je bijvoorbeeld een partner hebt die werkt. Of als je misschien vanuit een baan wilt beginnen met je onderneming om toch deels van inkomen verzekerd te zijn. Daarnaast brengt een eigen bedrijf met zich mee dat je de administratie goed moet bijhouden. Daar is echter ook een boekhouder voor in te schakelen. De grote stap is voor je gevoel kleiner te maken als je al deze zaken goed op een rijtje hebt. Daarnaast is het van belang dat je een bedrijfsplan hebt klaarliggen om de start van je bedrijf in goede banen te leiden.

Maak een stappenplan

De grote stap om zzp'er te worden, is kleiner te maken door het maken van een stappenplan. Schrijf op wat je zwakke en sterke punten zijn als ondernemer en maak een lijstje van wat je allemaal nodig hebt. Kijk daarbij ook naar eventueel benodigde financiering. In dat geval is overigens een uitgebreider ondernemingsplan nodig.

Man aan het werkZzp'er worden is niet moeilijk. Zzp'er blijven is dat wel.

Als ondernemer is het belangrijk dat je beschikt over een duidelijke doelstelling en missie. Ook is het raadzaam om minimaal een stappenplan te maken.

Mijnzzp.nl