Voor jezelf beginnen als zzp'er trekt steeds meer mensen. Maar wat zijn nu de voordelen en nadelen van het zelfstandig werken? Wij proberen in dit artikel wat opsommingen te geven, zoals de spelregels van het zelfstandig zijn.
Voor iedereen is er een andere reden om als zelfstandige te gaan werken. De spelregels zijn wel voor iedereen hetzelfde. Wanneer je gaat starten met je bedrijf laat je dan goed informeren over de gang van zaken. Goed advies is niet gratis. Laat je voorlichten door een partij die verstand van zaken heeft. Dit kan je later veel ellende besparen.
Er zijn nogal wat zelfstandige die binnen drie jaar failliet gaan omdat ze vergeten zijn om geld voor de Belastingdienst opzij te zetten. Laat dit je niet gebeuren. Je kunt een deel van het geld dat binnenkomt opzij zetten voor de Belastingdienst. Zo weet je altijd precies hoeveel geld je hebt staan voor de belasting en kom je minder snel in de problemen. Ook is het belangrijk om de juiste gegevens te bewaren als ondernemer. Dit gaat verder dan alleen de ontvangen en verzonden facturen.
Voordelen ondernemerschap:
- Je kunt zelf bepalen voor wie je werkt;
- Je kunt zelf bepalen hoeveel je werkt;
- Je bepaalt zelf hoe je de klus uitvoert;
- Je zult waarschijnlijk meer verdienen;
- De eer is groot wanneer je een klus goed klaart.
Nadelen ondernemerschap:
- Wanneer je geen werk hebt, dan heb je ook geen inkomsten;
- Je bent zelf aansprakelijk wanneer er dingen niet goed gaan;
- De concurrentie is groot;
- Wanneer een klant niet betaald moet je zelf een oplossing vinden;
- Je bouwt niet automatisch een pensioen op (veel zelfstandigen doen dit niet omdat ze het te duur vinden);
- Je krijgt administratief veel meer werk;
- Je bent zelf verantwoordelijk voor het afdragen van premies en belastingen;
- Je moet zelf investeren in gereedschap, auto enz.;
- Je moet zelf verzekeringen afsluiten;
- Je staat er vaak alleen voor;
- Je zult vaak benaderd worden door bedrijven die je diensten of producten willen verkopen.
Spelregels om als zelfstandige gezien te worden
- Je moet minimaal voor drie verschillende opdrachtgevers werken per jaar. Dit is omdat de Belastingdienst je anders kan aanmerken als verkapt in loondienst werken bij de opdrachtgever.
- De opdrachtgever mag niet handelen alsof je bij hem in loondienst bent.
- Je moet per jaar minimaal 1225 uur werken in de onderneming. Dit hoeven niet alleen gefactureerde uren te zijn. Je mag ook meetellen de tijd die je aan de administratie besteedt of de tijd voor offertes.
Zelf de boekhouding regelen
Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak, ben je verplicht om de boekhouding bij te houden. De meeste zzp'ers gebruiken hiervoor een online boekhoudprogramma. Dit maakt het mogelijk om je kosten en inkomsten in de gaten te houden. Het is ook mogelijk een boekhouder in te schakelen, maar het is belangrijk dat je zelf de controle over de financiële administratie houdt. Het zelf bijhouden van de boekhouding geeft je meer grip op je bedrijf. De Belastingdienst is ook voorstander van online boekhouden.
Goed voorbereid starten als zzp'er:
Er zijn veel voor- en nadelen aan zelfstandig worden, maar de voordelen wegen meestal op tegen de nadelen. Als je je eigen bedrijf begint, doe dan zeker je onderzoek en raadpleeg mensen die bekend zijn met de regels. Zo kun je voorkomen dat je problemen krijgt.
Het starten als zzp'er heeft op redelijk veel mensen een grote aantrekkingskracht. Het is in ieder geval belangrijk om voor jezelf een duidelijk stappenplan te maken.
Binnen het stappenplan kun je bijvoorbeeld ook alle voordelen en nadelen voor jezelf opnemen.
Lees ook ons artikel: Wat is een zzp-er?
Mijnzzp.nl