Team Mijnzzp

Schilder aan het werk

Voor jezelf beginnen als zzp'er trekt steeds meer mensen. Maar wat zijn nu de voordelen en nadelen van het zelfstandig ondernemerschap? Je bent natuurlijk wel eigen baas van je eigen bedrijf, maar dat is wel heel kort door de bocht! Een eigen onderneming kan gezien worden als voordeel, maar dit brengt ook verschillende verplichtingen met zich mee. Wanneer je in loondienst werkt, dan heb je hiermee niet te maken. Er zijn dan ook zeker diverse nadelen te benoemen. Een groot nadeel is toch wel de onzekerheid over het inkomen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van voldoende omzet en winst. Dit is overigens een belangrijk punt: omzet is nog geen winst. Wij proberen in dit artikel wat opsommingen te geven, zoals de spelregels van het zelfstandig zijn.

Voor iedereen is er een andere reden om als zelfstandige te gaan werken. De spelregels zijn wel voor iedereen hetzelfde. Als je met je bedrijf gaat beginnen, laat je dan goed informeren over de gang van zaken. Goed advies is meestal niet gratis. Laat je voorlichten door een partij die verstand van zaken heeft. Dit kan je later veel ellende besparen. Goed advies kun je bijvoorbeeld krijgen van een betrouwbare boekhouder. Het is ook belangrijk de financiële administratie te regelen voordat je aan de slag gaat. Dit kun je het beste doen door middel van online boekhouden.

Inhoudsopgave
Fiscale gevolgen bedrijf starten
Voordelen ondernemerschap:
Nadelen ondernemerschap:
Spelregels om als zelfstandige gezien te worden
Zelf de boekhouding regelen
Zelfstandig ondernemen
Zelfstandig ondernemerschap heeft ook nadelen
Voel je je iedere dag vol energie en zie je steeds nieuwe kansen?
Werktijden en ondernemerschap

Fiscale gevolgen bedrijf starten

Er zijn nogal wat zelfstandige die binnen drie jaar failliet gaan, omdat ze vergeten zijn om geld voor de Belastingdienst opzij te zetten. Laat dit je niet gebeuren. Je kunt een deel van het geld dat binnenkomt opzij zetten voor de Belastingdienst. Zo weet je altijd precies hoeveel geld je hebt staan voor de belasting en kom je minder snel in de problemen. Ook is het belangrijk om de juiste gegevens te bewaren als ondernemer. Dit gaat verder dan alleen de ontvangen en verzonden facturen.

Voordelen ondernemerschap:

 • Je kunt zelf bepalen voor wie je werkt.
 • Je kunt zelf bepalen hoeveel je werkt.
 • Je bepaalt zelf hoe je de klus uitvoert.
 • Je zult waarschijnlijk meer verdienen.
 • De eer is groot wanneer je een klus goed klaart.

Nadelen ondernemerschap:

 • Wanneer je geen werk hebt, dan heb je ook geen inkomsten.
 • Je bent zelf aansprakelijk wanneer er dingen niet goed gaan.
 • De concurrentie is groot.
 • Wanneer een klant niet betaald moet je zelf een oplossing vinden.
 • Je bouwt niet automatisch een pensioen op (veel zelfstandigen doen dit niet omdat ze het te duur vinden).
 • Je krijgt administratief veel meer werk.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het afdragen van premies en belastingen.
 • Je moet zelf investeren in gereedschap, auto enz.
 • Je moet zelf verzekeringen afsluiten.
 • Je staat er vaak alleen voor.
 • Je zult vaak benaderd worden door bedrijven die je diensten of producten willen verkopen.

Spelregels om als zelfstandige gezien te worden

 • Je moet minimaal voor drie verschillende opdrachtgevers werken per jaar. Dit is omdat de Belastingdienst je anders kan aanmerken als verkapt in loondienst werken bij de opdrachtgever.
 • De opdrachtgever mag niet handelen alsof je bij hem in loondienst bent.
 • Je moet per jaar minimaal 1225 uur werken in de onderneming. Dit hoeven niet alleen gefactureerde uren te zijn. Je mag ook meetellen de tijd die je aan de administratie besteedt of de tijd voor offertes.

Zelf de boekhouding regelen

Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak, ben je wettelijk verplicht om de boekhouding bij te houden. De meeste zzp'ers gebruiken hiervoor een online boekhoudprogramma. Dit maakt het mogelijk om je inkomsten en uitgaven eenvoudig in de gaten te houden. Het is ook mogelijk een goede boekhouder in te huren, maar het is wel belangrijk dat je zelf de controle over de financiële administratie houdt. Het zelf bijhouden van de boekhouding geeft je meer grip op je bedrijf. De Belastingdienst is overigens ook voorstander van online boekhouden. Het is met boekhoudsoftware ook mogelijk om de btw-aangifte te verzorgen.

Goed voorbereid starten als zzp'er:

Zelfstandig ondernemen

 • Er zijn veel voor- en nadelen aan zelfstandig ondernemer worden, maar de voordelen wegen meestal wel op tegen de nadelen. Als je je eigen bedrijf begint, doe dan zeker onderzoek en raadpleeg mensen die bekend zijn met de regels. Zo kun je voorkomen dat je eventueel problemen krijgt. Niet iedereen is een geboren ondernemer en het zelfstandig ondernemerschap moet zeker bij je passen. Ook zul je over de juiste competenties moeten beschikken.

Zelfstandig ondernemerschap heeft ook nadelen

 • Zelfstandig ondernemer worden is makkelijk, zelfstandig ondernemer blijven is lastiger. De grootste nadelen zijn toch wel de financiële onverzekerdheid en het binnenhalen van voldoende opdrachten. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je geen pensioen opbouwt. Hier zul je dus zelf voor moeten zorgen. De nadelen van het zelfstandig ondernemerschap zijn verder wel persoonlijk en kunnen per persoon verschillen. Wil je geen onzekerheid, stress of verantwoordelijkheden, dan moet je zeker geen ondernemer worden. Ook alleen het simpelweg willen hebben van meer vrijheid is geen reden om voor het ondernemerschap te kiezen.

Voel je je iedere dag vol energie en zie je steeds nieuwe kansen?

 • Durf jij iedere dag weer verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen zaken en zit je vol met energie? Gefeliciteerd! Jij maakt kans als ondernemer. Nu nog alleen een goed verdienmodel bedenken, je bedrijf inschrijven bij de kamer van koophandel en gaan. Ondernemerschap is natuurlijk meer dan het alleen inschrijven je bedrijf. Als nieuwe ondernemer moet je netwerken (offline en online) en de juiste mensen leren kennen. Het langzaam opbouwen van steeds meer naamsbekendheid is belangrijk als zzp'er. Vergeet overigens niet dat je je ook moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is wel echt een belangrijk punt als ondernemer.

Werktijden en ondernemerschap

Als zzp'er heb je geen recht op vakantiedagen of kantoortijden. Het merendeel van de zzp'ers maakt lange dagen en werkt meer dan dat zij in loondienst zijn. Met andere woorden is de vrijheid wel weg. Ook kun je iedere dag met een andere werkplek te maken hebben. Hier moet je wel tegen kunnen als ondernemer. Over het algemeen zul je als zzp'er een redelijk goed uurtarief hebben. Vergeet niet dat je van het uurtarief alles moet betalen. Die 300 euro omzet per dag is dus niet netto. Ook krijg je niet doorbetaald omdat je ziek bent geworden. Dit is toch echt je eigen risico als zelfstandig ondernemer. Je kunt voor jezelf ook een SWOT-analyse maken.

zzp-erHet starten als zzp'er heeft op redelijk veel mensen een grote aantrekkingskracht. Het is in ieder geval belangrijk om voor jezelf een duidelijk stappenplan te maken.

Binnen het stappenplan kun je bijvoorbeeld ook alle voordelen en nadelen voor jezelf opnemen.

Lees ook ons artikel: Wat is een zzp-er?

Mijnzzp.nl