Team Mijnzzp

Administratie opzetten eenmanszaak

Als je een eenmanszaak begint, is het belangrijk om de administratie goed bij te houden. De meeste startende ondernemers kiezen tegenwoordig voor een online administratiesysteem. Het is belangrijk om een goed systeem te kiezen, zodat je alle financiële informatie altijd bij de hand hebt. Daarnaast kan een goed online-systeem je veel tijd en kosten besparen. In de meeste gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van een gratis proefperiode. Door middel van een online boekhouding hoef je zelf ook niet meer de boekhouding te bewaren op een externe harde schijf en dat is wel zo veilig. Als zzp'er ben je namelijk wettelijk verplicht om de financiële administratie minimaal 7 jaar te bewaren. De administratie dat te maken heeft met onroerend goed moet je 10 jaar bewaren. Dit heeft te maken met de fiscale bewaarplicht en dit is een eis van de Belastingdienst. Een complete back-up van de administratie is dus nodig.

Inhoudsopgave
Administratie opzetten bedrijf
Eenmanszaak starten
Administratie opzetten
Overzichtelijke administratie
Administratie bijhouden voor een eenmanszaak
Eenvoudig btw-aangifte doen
Boekhouding opzetten als zzp'er
Uitgaande facturen maken
Administratie onroerende zaken 10 jaar bewaren
E-boekhouden
Administratie van je bedrijf niet op orde?

Administratie opzetten bedrijf

Als zzp'er met een eenmanszaak kun je dus het beste gebruikmaken van online boekhoudsoftware. Hiermee kun je de complete administratie bijhouden en ook de meeste zakelijke belastingzaken regelen. Een digitale vorm van de administratie voorkomt daarnaast vergissingen en werkt daarnaast gewoon prettiger. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk je urenregistratie bij te houden voor het urencriterium. Het urencriterium is belangrijk om geen problemen te krijgen met de Belastingdienst en de zelfstandigenaftrek. Voor de zelfstandigenaftrek moet je voldoende uren maken als zzp'er. Ook is het mogelijk om de reiskosten door middel van een app bij te houden.

Vrouw de administratie aan het doenDe meeste ondernemers maken dan ook gebruik van een boekhoudpakket voor de zzp administratie. Hiermee kun je ook de btw-aangifte opmaken en de btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst. Naast het doen van de aangifte omzetbelasting is het ook mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting online te verzorgen met de software. Het boekhoudpakket moet voor de aangifte inkomstenbelasting wel beschikken over de module Automatische Winstaangifte. Het grote voordeel van een digitale boekhouding is toch wel dat je zelf geen externe harde schijf hoeft te gebruiken voor een back-up van de administratie.

Eenmanszaak starten

Als je een eigen bedrijf wilt starten, dan is het belangrijk om goed na te denken over de administratie. Je moet je afvragen of je zelf de administratie wilt bijhouden en of je hiervoor een boekhoudprogramma wilt gebruiken. Als je de administratie wilt uitbesteden aan een goede boekhouder, dan is het verstandig om dit vooraf te bespreken met een boekhouder. Het voordeel van een online boekhoudpakket is dat je hiermee gemakkelijk al je financiële gegevens kunt bijhouden. Dit kun je overigens ook doen samen met een boekhouder. De boekhouder kijkt dan mee met jouw administratie. Op deze manier weet je zeker dat jouw administratie goed op orde is. Een overzichtelijke administratie is belangrijk om precies te kunnen zien hoe je er financieel voorstaat. Als je de administratie gaat opzetten is het belangrijk om alle basisgegevens netjes bij te houden.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Administratie opzetten

Als zelfstandig ondernemer heb je te maken met een zakelijke administratie en is het bijhouden van de administratie verplicht. Een andere benaming voor de financiële administratie is ook wel boekhouding. Voor de boekhouding kun je gebruikmaken van online boekhouden. Online boekhouden is eenvoudig en kan door middel van een online boekhoudprogramma. Een online boekhoudpakket maakt het mogelijk om alle inkomsten en uitgaven netjes in te boeken. De zzp administratie online bijhouden kent verschillende fiscale voordelen en is verplicht. Het is namelijk wettelijk verplicht om alle financiële gegevens minimaal 7 jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Met een boekhoudpakket voldoe je dus meteen ook aan de fiscale bewaarplicht. Alle belangrijke documenten binnen de boekhouding moet je bewaren. Ook de winst- en verliesrekening maakt onderdeel uit van de financiële administratie.

Overzichtelijke administratie

Boekhouding bloemenwinkelHet opzetten van een overzichtelijke administratie is niet heel moeilijk. Alles wat je nodig hebt, is een goed online boekhoudprogramma, bijvoorbeeld om de administratie op te zetten. Een overzichtelijke en complete administratie kan met behulp van een goed online-systeem gemakkelijk bijgehouden worden. Je hebt hierdoor altijd inzicht in de financiële situatie van je onderneming en kan gemakkelijk bijsturen waar nodig.

Administratie bijhouden voor een eenmanszaak

De zakelijke administratie heeft betrekking op de complete bedrijfsadministratie. Denk hierbij aan alle gewerkte uren, alle verkoopfacturen, de voorraadadministratie en aan alle inkomende facturen. Het bijhouden van jouw administratie kan alleen wanneer je beschikt over een goede administratie. Wanneer je zelf geen zin hebt in de bedrijfsadministratie, dan is de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder zeker een goede optie. Overigens blijf je als ondernemer wel zelf verantwoordelijk voor jouw administratie.

Mappen met facturenAls startende ondernemer is het niet erg om back-up te krijgen voor de boekhouding. Een boekhouder zal dan alle aangiftes verzorgen bij de Belastingdienst en alle gegevens digitaal bewaren. Wanneer je zelf jouw administratie gaat bijhouden, is het wel belangrijk om alle gegevens netjes in verschillende mappen in te delen. Hierdoor bewaar je overzicht en voorkom je fouten in de administratie.

Eenvoudig btw-aangifte doen

Met alle online boekhoudprogramma's is het tegenwoordig mogelijk om eenvoudig btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst. Ook het doen van de aangifte inkomstenbelasting is veel makkelijker met een boekhoudprogramma. Een goed boekhoudpakket kan een koppeling maken met de Belastingdienst. Bij eventuele vragen kun je ook gebruikmaken van de deskundige helpdesk. Een boekhoudsoftware Belastingdienst koppeling is tegenwoordig mogelijk met alle zzp software voor de administratie.

Boekhouding opzetten als zzp'er

Een digitale boekhouding is ook ideaal wanneer het aankomt op andere fiscale gegevens. Bijvoorbeeld, het bijhouden van de rittenadministratie voor de zakelijke auto om bijtelling te voorkomen of om facturen naar de opdrachtgevers te kunnen sturen. Daarnaast kun je ook een online urenregistratie bijhouden. Het bijhouden van de gewerkte uren is voor de meeste zzp'ers belangrijk.

Uitgaande facturen maken

Zelfstandig ondernemer aan het werkAls startende ondernemer krijg je ook te maken met uitgaande documenten die je zelf zult moeten maken. In dat geval hebben we het bijvoorbeeld over het maken van offertes en facturen. Met de juiste software kun je alle offertes en facturen aanmaken in de eigen huisstijl. Daarnaast heb je te maken met het bijhouden van de debiteuren- en crediteurenadministratie. Met een boekhoudprogramma is dit allemaal eenvoudig te doen. Vooral het bijhouden van de verkoopadministratie is als kleine ondernemer belangrijk.

Administratie onroerende zaken 10 jaar bewaren

Heb je als zzp'er te maken met onroerende zaken, dan moet je de complete administratie 10 jaar bewaren. Onroerende zaken heeft onder andere betrekking op gegevens van bedrijfspanden, huurcontracten en grondaankopen. Het is in sommige gevallen wel mogelijk om hierover met de Belastingdienst afspraken te maken. In het algemeen moet je dus wel alle gegevens 10 jaar bewaren wanneer het administratie betreft over onroerende zaken. Dit is een aanvullende maatregel om fraude te voorkomen. De kleine bedrijven zullen hiermee niet te maken hebben. Het digitaal bewaren van belangrijke documenten is in ieder geval slim als zzp'er.

E-boekhouden

De administratie opzetten is met het boekhoudprogramma van e-boekhouden makkelijk. Als startende ondernemer kun je met e-boekhouden.nl tot wel 15 maanden gratis gebruikmaken van de software. Het bijhouden van alle leveranciers, het opslaan van contracten of de urenregistratie invoeren is allemaal mogelijk gedurende de gratis proefperiode. E-boekhouden.nl behoort tot de populairste programma's wanneer het aankomt op ondernemers met een eenmanszaak. Vanzelfsprekend kunnen ook andere ondernemers prima terecht bij e-boekhouden.nl. e-boekhouden.nl beschikt ook over een gratis helpdesk voor al je vragen. Om de administratie op te zetten kun je ook gebruikmaken van de gratis opstartservice. Een goede zakelijke administratie opzetten is belangrijk als zzp'er.

Administratie van je bedrijf niet op orde?

Een goede administratie is als eenmanszaak echt belangrijk. Het kan vervelende gevolgen hebben als de Belastingdienst vragen gaat stellen. Het is belangrijk om alle inkomsten en uitgaven netjes te registreren om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Ook het tijdig doen van de aangifte inkomstenbelasting en het betalen van de inkomstenbelasting voorkomt gedoe met de Belastingdienst.

Man gegevens aan het bekijkenVanzelfsprekend moet je als ondernemer alle zakelijke inkomsten en uitgaven kunnen verklaren. De boekhouding is verplicht als ondernemer en moet voldoen aan wettelijke regels. Zorg er ook voor dat je beschikt over een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening voorkomt fouten en verwarring met privé uitgaven. Een ander belangrijk punt is dat je facturen of bonnetjes van alle aankopen bewaren moet. Wanneer je zelf geen zin hebt in het doen van btw-aangiftes of andere administratieve zaken, dan is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhouder of administratiekantoor. Dit is natuurlijk wel een stuk kostbaarder dan een boekhoudprogramma gebruiken.

Straat met kantoorgebouwenAls zelfstandig ondernemer is het belangrijk om de administratie op de juiste manier op te pakken. Dit voorkomt mogelijke problemen met de boekhouding.

Maak als zzp'er gebruik van een boekhoudprogramma. Hierdoor kun je veel beter overzicht houden. Ook heb je dan automatisch een back-up van de administratie. Vanzelfsprekend kun je ook een goede boekhouder inhuren voor de administratie.

Mijnzzp.nl