Team Mijnzzp

Startende ondernemer KvK

Ben je van plan om in 2024 als zzp'er te starten dan dien je bij de Kamer van Koophandel een inschrijfvergoeding te betalen. Het betreft hier een eenmalige inschrijfvergoeding om je bedrijf in het Handelsregister van de KvK te laten opnemen. De inschrijfvergoeding is voor dit jaar vastgesteld op een bedrag van 80,10 euro. Bewaar het bonnetje of het afschrift en verwerk deze in het boekhoudprogramma, want de inschrijfvergoeding komt voor fiscale aftrek in aanmerking.

Inhoudsopgave
Inschrijfvergoeding bij start van je onderneming
KvK-nummer
Inschrijven KvK kosten
Extra handelsnaam toevoegen zonder kosten

Inschrijfvergoeding bij start van je onderneming

Bij het starten van een onderneming is het inschrijving van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel verplicht. Je krijgt als startende ondernemer namelijk een KvK-nummer dat je voor uiteenlopende zakelijke doeleinden nodig hebt. Bij het openen van een zzp bankrekening of algemene zakelijke bankrekening vraagt de bank naar het KvK-nummer. Zo zijn er allerlei financiële en juridische aangelegenheden, waar je het KvK-nummer voor gebruikt. Bijvoorbeeld ook voor het afsluiten van een zakelijk mobiel abonnement, net als voor het afsluiten van een zakelijke verzekering of bij het doen van inkopen bij een groothandel.

KvK-nummer

Heb je eenmaal een KVK-nummer gekregen na het betalen van de inschrijfvergoeding dan is het in bepaalde situaties verplicht om dit nummer te gebruiken. Bijvoorbeeld als je als zzp'er een offerte of een factuur naar een particulier of bedrijf stuurt. Heb je een website voor je bedrijf gemaakt dan is het eveneens verplicht om daar het KvK-nummer op te vermelden. Bij het versturen van zakelijke berichten via e-mail is het gebruikelijk om het KvK-nummer en de bedrijfsgegevens erin te vermelden.

Inschrijven KvK kosten

De kosten voor het inschrijven van een nieuw bedrijf zijn fiscaal aftrekbaar en kan dus gezien worden als bedrijfskosten. De meeste startende zzp'ers hebben te maken met verschillende opstartkosten en deze mag je meestal opvoeren als aftrekpost.

Extra handelsnaam toevoegen zonder kosten

Het is mogelijk dat je na de start van je bedrijf met het inschrijven van de bedrijfsnaam in de loop der tijd extra activiteiten ontwikkelt. In dat geval is het toegestaan om een handelsnaam toe te voegen naast de bestaande bedrijfsnaam. Je hoeft dan niet opnieuw een inschrijfvergoeding te betalen. Bij het toevoegen van een handelsnaam is er geen sprake van een tweede bedrijf, maar slechts van een extra naam. Dit is bijvoorbeeld handig als je als bedrijf twee of meer verschillende activiteiten voert. Een extra handelsnaam is online aan de KvK door te geven.

Mijnzzp.nl