Team Mijnzzp

Kvk nummer

Bij de inschrijving in het Handelsregister ontvang je van de Kamer van Koophandel een KvK-nummer. De enige voorwaarde hieraan is dat je onderneming actief dient te zijn binnen acht dagen. Is dat niet het geval dan ontvang je het KvK-nummer pas later. Het inschrijven van een bedrijf is wel eerder mogelijk tot drie maanden van tevoren. Het KvK-nummer gebruik je als zzp'er voor uiteenlopende zaken. Daarom volgt hier wat praktische informatie over het KvK-nummer. Bijvoorbeeld dat je het nummer nodig hebt om een zakelijke bankrekening te openen. Het is overigens wettelijk verplicht om je in te schrijven bij de kamer van koophandel wanneer je gaat deelnemen aan het economisch verkeer. De kamer van koophandel beschikt over openbare gegevens en gesloten gegevens. De KvK geeft dus niet zomaar alle gegevens openbaar. Voor het inschrijven bij de kamer van koophandel moet je overigens een legitimatiebewijs kunnen overhandigen.

Als zzp'er is het dus wettelijk verplicht om je in te schrijven bij de kamer van koophandel. Tegenwoordig kan het ook nodig zijn om je in te schrijven in het UBO-register. De afkorting UBO staat voor 'Ultimate Beneficial Owner'. Deze maatregel is in het leven geroepen om witwassen en andere ongewenste praktijken te voorkomen. Het UBO-register beschrijft wie de eigenaar is van een organisatie of wie zeggenschap of een belang heeft. De registratieplicht is niet verplicht voor zzp'ers die gekozen hebben voor de rechtsvorm eenmanszaak. De maatregel is actief geworden na een uitspraak van het Europese Hof.

Inhoudsopgave
Vermelding van KvK-nummer
Gebruik van het KvK-nummer
Verschil met btw-nummer
Toevoeging bedrijfsactiviteiten
Waarom is het KvK-nummer belangrijk?

Vermelding van KvK-nummer

  • Zelfstandig ondernemer aan het werkEr geldt voor zzp-ers met een eenmanszaak een wettelijke verplichting voor het gebruik van je KvK-nummer bij verschillende zakelijke activiteiten. Bijvoorbeeld als je een brief verstuurt vanuit naam van je bedrijf of als je facturen opmaakt en naar klanten verzendt. Dat geldt overigens ook al in de fase daarvoor als je gevraagd bent een offerte te maken. Zo maak je ook melding van je KvK-nummer op je website, net als in e-mailberichten en orders.

Gebruik van het KvK-nummer

  • Het gebruik van een KvK-nummer komt regelmatig voor als je als zzp'er een bedrijf hebt. Bijvoorbeeld als je een aankoop doet bij de groothandel of van plan bent een zakelijke auto aan te schaffen. Ook bij het afsluiten van een zakelijk abonnement of bedrijfsverzekering komt het nummer van pas. Zo is het nummer eveneens te gebruiken bij het openen van een zakelijke bankrekening en bij het afsluiten van een bedrijfslening.

Verschil met btw-nummer

  • Je krijgt als zzp'er met verschillende nummers te maken. Naast het KvK-nummer dat je van de Kamer van Koophandel krijgt, voorziet de Belastingdienst eveneens in een nummer. Dat betreft het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Deze krijg je na je inschrijving bij de KVK binnen twee weken toegezonden. Je bent op een factuur ook verplicht om het btw-nummer te vermelden. Het is de kamer van koophandel die de Belastingdienst zal informeren over de nieuwe onderneming. Je hoeft dus niet zelf contact op te nemen met de Belastingdienst voor het btw-nummer. Het is belangrijk om het btw-nummer van nieuwe zakenrelaties te controleren. Het controleren van een btw-nummer kan in het VIES database. In dit systeem kun je de gegevens bekijken van alle btw ondernemers binnen de Europese Unie.

Btw berekenen

Toevoeging bedrijfsactiviteiten

  • Kantoor zzpHet is mogelijk dat je werkzaamheden als zzp'er breder worden en dat je andere activiteiten gaat ontplooien als ondernemer. In dat geval blijft je KvK-nummer gewoon hetzelfde. Er komt dus geen extra nummer voor de overige activiteiten. Het is wel mogelijk om aan je inschrijving activiteiten toe te voegen en daarbij diverse handelsnamen vast te leggen. Het is als zzp'er met een eenmanszaak niet mogelijk om een nieuwe eenmanszaak te starten. In dat geval zul je voor een andere rechtsvorm moeten kiezen.

Waarom is het KvK-nummer belangrijk?

Het KvK-nummer is belangrijk zodat anderen kunnen zien dat je een bedrijf hebt volgens de wet. Ook moet het KvK-nummer gezien worden unieke ondernemers ID. Met andere woorden weten andere mensen en bedrijven aan de hand van je KvK-nummer met wie ze te maken hebben. Bij groten bedrijven kan het ook weer belangrijk zijn aanvullende informatie op te vragen bij de kamer van koophandel.

Denk bijvoorbeeld aan informatie wie mag tekenen namens een organisatie. Er kan namelijk sprake zijn van tekenbevoegdheid bij het zaken doen. Ook kunnen andere organisaties bij de kamer van koophandel opzoeken of er sprake is geweest van een faillissement. Een faillissement uit het verleden kan natuurlijk gevolgen hebben voor het zaken doen. Als je zelf wilt controleren of je gegevens als zzp'er nog juist zijn, dan kun je op de website Mijn eenmanszaak van de kamer van koophandel kijken.

Ondernemer aan de boekhoudingHet is de KvK die alle bedrijfsgegevens opneemt in het Handelsregister. Hierna ontvang je het KvK-nummer van je onderneming.

Als starter ben je ook verplicht om de boekhouding bij te houden. De meeste ondernemers gebruiken hiervoor een boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl