Team Mijnzzp

Kvk nummer

Bij de inschrijving in het Handelsregister ontvang je van de Kamer van Koophandel een KvK-nummer. De enige voorwaarde hieraan is dat je onderneming actief dient te zijn binnen acht dagen. Is dat niet het geval dan ontvang je het KvK-nummer pas later. Het inschrijven van een bedrijf is wel eerder mogelijk tot drie maanden van tevoren. Het KvK-nummer gebruik je als zzp'er voor uiteenlopende zaken. Daarom volgt hier wat praktische informatie over het KvK-nummer. Bijvoorbeeld dat je het nummer nodig hebt om een zakelijke bankrekening te openen.

Vermelding van KvK-nummer

Er geldt voor zzp-ers met een eenmanszaak een wettelijke verplichting voor het gebruik van je KvK-nummer bij verschillende zakelijke activiteiten. Bijvoorbeeld als je een brief verstuurt vanuit naam van je bedrijf of als je facturen opmaakt en naar klanten verzendt. Dat geldt overigens ook al in de fase daarvoor als je gevraagd bent een offerte te maken. Zo maak je ook melding van je KvK-nummer op je website net als in e-mailberichten en orders.

Gebruik van het KvK-nummer

Het gebruik van een KvK-nummer komt regelmatig voor als je als zzp'er een bedrijf hebt. Bijvoorbeeld als je een aankoop doet bij de groothandel of van plan bent een zakelijke auto aan te schaffen. Ook bij het afsluiten van een zakelijk abonnement of bedrijfsverzekering komt het nummer van pas. Zo is het nummer eveneens te gebruiken bij het openen van een zakelijke bankrekening en bij het afsluiten van een bedrijfslening.

Verschil met btw-nummer

Je krijgt als zzp'er met verschillende nummers te maken. Naast het KvK-nummer dat je van de Kamer van Koophandel krijgt, voorziet de Belastingdienst eveneens in een nummer. Dat betreft het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Deze krijg je na je inschrijving bij de KVK binnen twee weken toegezonden. Je bent op een factuur ook verplicht om het btw-nummer te vermelden.

Toevoeging bedrijfsactiviteiten

Het is mogelijk dat je werkzaamheden als zzp'er breder worden en dat je andere activiteiten gaat ontplooien als ondernemer. In dat geval blijft je KvK-nummer gewoon hetzelfde. Er komt dus geen extra nummer voor de overige activiteiten. Het is wel mogelijk om aan je inschrijving activiteiten toe te voegen en daarbij diverse handelsnamen vast te leggen.

Ondernemer aan de boekhoudingHet is de KvK die alle bedrijfsgegevens opneemt in het Handelsregister. Hierna ontvang je het KvK-nummer van je onderneming.

Als starter ben je ook verplicht om de boekhouding bij te houden. De meeste ondernemers gebruiken hiervoor een boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl