Team Mijnzzp

KVK logo

Er zijn het afgelopen jaar enorm veel ondernemers die zich genoodzaakt hebben gezien andere activiteiten te ontplooien. Daarnaast zijn er ondernemers die een bedrijf hebben dat goed gaat en die eveneens andere werkzaamheden willen verrichten. Het is dan de vraag of de vlag de lading nog wel dekt. Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Afhankelijk van de rechtsvorm is het niet zomaar toegestaan om een nieuw bedrijf te starten. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de rechtsvorm eenmanszaak. Check daarom hier waar je allemaal aan moet denken bij het starten van een extra bedrijfsactiviteit.

Nieuw bedrijf oprichten of activiteit toevoegen

Je hebt als ondernemer de keuze om de nieuwe werkzaamheden toe te voegen aan je bedrijf of een nieuw bedrijf op te richten. Ben je zzp'er dan is het goed om te weten dat het niet mogelijk is om een tweede bedrijf op te richten als natuurlijk persoon. Dat kan wel als je besluit voor een andere rechtsvorm te kiezen. Voor het eerste bedrijf ben je dan zzp'er en voor het tweede bedrijf heb je dan bijvoorbeeld een BV of VOF.

Nieuwe activiteiten: handelsnaam toevoegen

Het is belangrijk om te weten dat je als zzp'er geen twee bedrijven als eenmanszaak kan hebben, maar wel van meerdere handelsnamen gebruik mag maken. Dat is zelfs onbeperkt, maar de handelsnaam dient wel aan de Handelsnaamwet te voldoen. Voeg je een nieuwe naam toe, check dan wel even op deze naam nog niet in gebruik is. Het toevoegen van een handelsnaam voor je eenmanszaak doe je via het wijzigingsformulier van de KvK.

SBI-code voor bedrijfsomschrijving

Het kan zijn dat met het starten van de extra activiteit de bedrijfsomschrijving niet volledig meer voldoet. In dat geval is het aan te raden om de bedrijfsomschrijving aan te passen. De belangrijkste activiteiten vormen daarvoor het uitgangspunt. Aan de hand hiervan komt er een hoofdactiviteit naar voren op basis waarvan een SBI-code wordt geselecteerd. Er zijn allerlei instanties die naar deze code kijken. Denk daarbij aan verzekeringsmaatschappijen, maar ook naar pensioenfondsen en overheden.

Boekhouding aanpassen

De extra activiteit heeft mogelijk invloed op de boekhouding. Vooral als het hele andere werkzaamheden betreft. In dat geval is het belangrijk de administratie opnieuw in te richten of dat door de boekhouder te laten doen. Vergeet ook niet om voor de nieuwe activiteit een tweede zakelijke bankrekening te openen.

Mijnzzp.nl