Team Mijnzzp

Hulpverleners

Werken als zzp’er is hartstikke leuk en uitdagend. Je bent je eigen baas en dat geeft een bepaald gevoel van vrijheid. Maar helaas komt er ook een hoop bij kijken. Want als je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, is het niet zo eenvoudig geregeld als wanneer je in loondienst bent bij een werkgever. Kun je dan niet verzekerd worden tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Jazeker wel, maar er zijn een aantal belangrijke zaken die je over dit onderwerp moet weten en dat lees je allemaal hier.

De noodzaak van verzekeren

Misschien vraag je je af of het allemaal wel zo noodzakelijk is om verzekerd te zijn tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Het antwoord is daarop heel simpel, ja! Misschien denk je dat je nooit ziek bent en dat jij altijd doorwerkt bij een griepje maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Je weet nooit wat het leven voor jou op de planning heeft staan. En je kunt het noodlot beter niet tarten.

Want je wilt natuurlijk niet dat als je wel ziek wordt dat je dan ook nog eens moet piekeren hoe je jezelf in je levensonderhoud gaat voorzien. Wanneer je niet verzekerd bent is dit wel een gevolg. Je zit dan zonder inkomen en je hebt geen vangnet. Allemaal extra stress.

Sterker nog, als zzp’er ben jij in Nederland verplicht om je te laten verzekeren tegen ziekte. Je hebt dus minimaal een basis zorgverzekering nodig. Dit is wettelijk verplicht. De verzekering tegen arbeidsongeschiktheid is niet verplicht maar zeker wel aan te raden. Ook wanneer je een goede spaarrekening hebt, ben je verplicht om verzekerd te zijn tegen ziekte. Er is in de toekomst mogelijk wel sprake van een verplichte AOV-verzekering.

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Zoals je hebt kunnen lezen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht maar wel aan te raden. Waarschijnlijk wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering vanaf 2024 wel verplicht voor alle zzp’ers die in Nederland aan het werk willen. En eigenlijk is dit ook wel terecht want er zijn veel zzp’ers in de problemen gekomen doordat ze niet verzekerd zijn.

Vaak heerst er ook het idee dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te betalen is. Oké, verzekeringen zijn inderdaad niet goedkoop, maar niet verzekerd zijn en dan een ongeval krijgen is echt heel veel duurder. Daarnaast is het verstandig om bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering goed te kijken naar de verschillende aanbieders.

Want dat kan ook daadwerkelijk dag en nacht verschil maken in de maandpremie. Soms kan het ook zo zijn dat je een korting krijgt wanneer je ineens voor een jaar vooruitbetaald. Als je dit financieel kan permitteren is dat best een slimme zet om te doen.

Sparen en nog eens sparen

Naast dat je jezelf gewoon goed moet laten verzekeren is het ook belangrijk dat je goed spaart van alles wat je verdient. Zeker wanneer je goede tijden hebt waardoor je veel werk hebt en lekker verdiend is het zaak om geld opzij te zetten voor financiële zwaardere tijden en onvoorziene problemen. Met de coronacrisis hebben we al het voorbeeld gehad hoe snel iets kan veranderen. Wees daarom verstandig en zorg ervoor dat je goed verzekerd bent. Zo werk je ook prettig en zonder stress.

Mijnzzp.nl