Fietskoerier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een fietskoerier is een speciale koerier, die meestal in de grotere steden werkzaam is. Het grote voordeel van een fietskoerier is dat deze binnen stedelijk gebied flexibeler is dan een reguliere koerier. Daarnaast is het bezorgen van post of pakketjes op de fiets beter voor het milieu, omdat er geen sprake is van milieuvervuiling. De meeste fietskoeriers bieden verschillende diensten aan, die het aantrekkelijk maken voor bedrijven of instellingen om gebruik te maken van een fietskoerier. Denk hierbij aan breng- en haalservice, frankeerservice en aan postbusservice. Maar het grootste voordeel van een fietskoerier is de flexibiliteit en de snelle service.

Een fietskoerier zal binnen de grotere steden in veel gevallen sneller kunnen bezorgen dan een normale koerier. Dit komt niet alleen omdat een normale koerier gebruik maakt van een koeriersauto, maar ook omdat een normale koerier in de meeste gevallen zijn post en pakketjes eerst zal moeten ophalen op een distributie centrum. Het grote voordeel van een fietskoerier is dan ook dat deze binnen stedelijk gebied post of pakketjes rechtstreeks kan bezorgen, zonder tussenkomst van een distributie centrum.

Fietskoeriers staan dan ook bekend om hun snelle en flexibele dienstverlening, die voor bedrijven en instellingen erg interessant kan zijn. Daarnaast is het vanuit maatschappelijk oogpunt interessant voor bedrijven en instellingen om gebruik te maken van een dienstverlener die geen milieuvervuiling veroorzaakt.

Tegenwoordig maken fietskoeriers niet alleen meer gebruik van normale fietsen, omdat steeds meer bedrijven en instellingen ook grotere pakketjes laten bezorgen door fietskoeriers. De meeste fietskoeriers hebben dan ook speciale vrachtfietsen die voorzien zijn van een laadruimte, zoals een bakfiets. Dit zijn in veel gevallen moderne vrachtfietsen, die voorzien zijn van trapondersteuning door middel van een elektromotor.

De voordelen van een fietskoerier zijn:

  • Flexibele service
  • Geen milieuvervuiling
  • Geen onnodig autoverkeer in de stad
  • Meestal goedkoper (verzekeringen, brandstofkosten, parkeerkosten)
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Snelle service

Fietskoerier bezig met opmars:

Beroep fietskoerier:

Opleidingen tot fietskoerier

Er bestaan geen opleidingen tot fietskoerier. Om als fietskoerier te kunnen werken zijn een flexibele instelling en doorzettingsvermogen meestal voldoende. Daarnaast moet je representatief zijn en overkomen, omdat je als fietskoerier met verschillende mensen te maken zal krijgen.

Bedrijven waar een fietskoerier werkzaam kan zijn

Als fietskoerier werk je voor een koeriersbedrijf. Er bestaan verschillende soorten koeriersbedrijven, zoals koersbedrijven die alleen per fiets werken en koeriersbedrijven die gecombineerde diensten aanbieden. Bijvoorbeeld koeriersdiensten fietsen en een koeriersauto. Daarnaast kan je als fietskoerier werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties fietskoerier

De belangrijkste competenties als fietskoerier zijn je conditie en doorzettingsvermogen. Het doorzettingsvermogen heeft vooral betrekking op mogelijke slechte weersomstandigheden. Daarnaast is het handig als je beschikt over technisch inzicht, zodat je zelfstandig kleine reparaties aan fietsen kunt uitvoeren. Algemeen belangrijke competenties zijn flexibiliteit, verkeersveiligheid, snelheid, representatief en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fietskoerier

Het arbeidsmarktperspectief als fietskoerier is geheel afhankelijk van je woonplaats. Hoe groter een gemeente is, hoe meer werk er zal zijn als fietskoerier. De meeste fietskoeriersbedrijven zijn te vinden in de grotere gemeentes. Er zijn als fietskoerier geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fietskoerier

Als fietskoerier zal je meestal onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Wat een fietskoerier precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste fietskoeriers niet fulltime werkzaam zijn. Wanneer dit wel het geval is zal een fietskoerier meestal het minimumloon verdienen, afhankelijk van de leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Dit beroep is ook redelijk populair als bijbaan, zoals voor studenten.

Mijnzzp.nl