Fietskoerier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een fietskoerier is verantwoordelijk voor het rondbrengen van pakketjes, poststukken en andere goederen door middel van een fiets. Als fietskoerier ben je meestal werkzaam binnen de grotere steden. Het grote voordeel van fietskoeriers is de flexibiliteit binnen stedelijk gebied. Daarnaast is het bezorgen van post of pakketjes op de fiets beter voor het milieu, omdat er geen sprake is van milieuvervuiling. De meeste fietskoeriers bieden verschillende diensten aan, die het aantrekkelijk maken voor bedrijven of instellingen om gebruik te maken van de fietskoerier. Denk hierbij aan breng- en haalservice, frankeerservice en aan postbusservice. Maar het grootste voordeel van een fietskoerier is de flexibiliteit en de snelle service. De inhoudelijke werkzaamheden van een fietskoerier verschillen niet met de werkzaamheden van een koerier, die gebruikmaakt van een bestelwagen. Het werken als fietskoerier vraagt wel om de juiste instelling en persoonlijkheid, omdat het bezorgen van bestellingen op de fiets om veel energie en conditie vraagt. In veel gevallen betreft het beroep fietskoerier jongeren, die graag met de fiets werkzaam zijn. Een fietskoerier zal binnen steden meestal sneller kunnen bezorgen dan koeriers die gebruikmaken van een bestelwagen. Dit komt niet alleen omdat koeriers gebruikmaken van een bestelwagen, maar ook doordat koeriers de post of pakketjes moeten ophalen op een distributiecentrum. Een fietskoerier heeft vaker te maken met post of pakketjes die rechtstreeks opgehaald worden bij de klant, zonder tussenkomst van een distributiecentrum. Fietskoeriers staan dan ook bekend om hun snelle en flexibele dienstverlening, die voor bedrijven en instellingen interessant is. Daarnaast is het vanuit maatschappelijk oogpunt interessant voor bedrijven om gebruik te maken van een dienstverlener, die geen milieuvervuiling veroorzaakt. De meeste fietskoeriers zijn niet fulltime werkzaam. Denk bijvoorbeeld aan studenten die een bijbaan hebben.

Een fietskoerier is dus verantwoordelijk voor het rondbrengen van poststukken of pakketjes door middel van een fiets. Tegenwoordig maken fietskoeriers niet alleen meer gebruik van normale fietsen, omdat steeds meer bedrijven hun grotere pakketjes laten bezorgen door fietskoeriers. De meeste fietskoeriers beschikken dan ook over een vrachtfiets, die voorzien is van laadruimte, zoals een bakfiets. Dit zijn meestal moderne vrachtfietsen, die voorzien zijn van trapondersteuning door middel van een elektromotor. Als fietskoerier heb je in de meeste gevallen te maken met opdrachtgevers, die op een snelle en vooral flexibele manier afhankelijk zijn van bezorging. Denk bijvoorbeeld aan postkamer medewerkers, griffiers of aan bodes, die te maken hebben met veel poststukken. Het werken als fietskoerier moet in de meeste gevallen gezien worden als bijbaan of als studentenbaan, maar dit kan per fietskoerier verschillen. Daarnaast hoeft een fietskoerier niet voor een fietskoeriersbedrijf werkzaam te zijn. Een fietskoerier kan ook werkzaam zijn voor bedrijven die te maken hebben met andere bezorgwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een cafetaria of pizzabakker, die hun eigen beheer etenswaren bezorgen. Hoe een fietskoerier precies werkt en wat een fietskoerier precies bezorgt, kan verschillen per fietskoerier en per bedrijf.

Werken als fietskoerier

Het werken als fietskoerier zal in alle gevallen bij je moeten passen, omdat fietskoeriers in bijna alle weersomstandigheden werkzaam zijn. Alleen tijdens de winterperiode als het glad is zijn de meeste fietskoeriers niet werkzaam. Dit heeft vooral met de veiligheid van fietskoeriers te maken. Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die vanuit milieuoogpunt gebruikmaken van fietskoeriers. Binnen grotere organisaties kan dit ook beleid zijn, opgesteld door de directie en manager duurzaamheid. Er zijn steeds meer bedrijven, die minder afhankelijk willen zijn van koeriers die gebruikmaken van een bestelwagen.

De voordelen van een fietskoerier zijn:

  • Flexibele service
  • Geen milieuvervuiling
  • Geen onnodig autoverkeer in de stad
  • Meestal goedkoper (verzekeringen, brandstofkosten, parkeerkosten)
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Snelle service

Fietskoerier bezig met opmars:

Beroep fietskoerier:

Opleidingen tot fietskoerier

Als fietskoerier is het niet noodzakelijk dat je beschikt over een opleiding. Er bestaan dan ook geen opleidingen tot fietskoerier. Om als fietskoerier te kunnen werken zijn een flexibele instelling en doorzettingsvermogen voldoende. Een goede conditie en kennis van de verkeersregels is voldoende om werkzaam te zijn als fietskoerier. Het beroep fietskoerier betreft verder ongeschoolde arbeid, wat eigenlijk door iedereen uitgevoerd kan worden. Een goede conditie is wel belangrijk, omdat de meeste fietskoeriers hard fietsen. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het wel aan te raden om een opleiding bedrijfskunde te volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een fietskoerier werkzaam kan zijn

Een fietskoerier zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een fietskoeriersbedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een fietskoerier werkzaam is als ondernemer. Zoals eerder omschreven zijn de meeste fietskoeriers alleen werkzaam in de grotere steden. Ook postbodes kunnen in steeds meer gevallen aangemerkt worden als fietskoerier.

Competenties fietskoerier

De belangrijkste competenties van een fietskoerier zijn je conditie en doorzettingsvermogen. Het doorzettingsvermogen heeft vooral betrekking op mogelijke slechte weersomstandigheden. Daarnaast is het handig als je beschikt over technisch inzicht, zodat je zelfstandig kleine reparaties aan de fiets kan uitvoeren. Omdat fietskoeriers te maken hebben met verschillende opdrachtgevers is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Ook veiligheid kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat ongelukken voorkomen moeten worden. Algemeen belangrijke woorden zijn flexibiliteit, motivatie, verkeersveiligheid, snelheid, representatief, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fietskoerier

Het arbeidsmarktperspectief van een fietskoerier is afhankelijk van de regio waarbinnen je woont, omdat het beroep fietskoerier vooral populair is in de grotere steden. Over het algemeen zal het verkrijgen van werk als fietskoerier geen probleem zijn, omdat steeds meer bedrijven gebruikmaken van fietskoeriers. De doorgroeimogelijkheden van een fietskoerier moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie bedrijfsleider of aan de functie planner. Vanzelfsprekend is dit wel afhankelijk van de werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fietskoerier

Als fietskoerier zal je meestal onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Wat een fietskoerier precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste fietskoeriers niet fulltime werkzaam zijn. Wanneer dit wel het geval is zal een fietskoerier meestal het minimumloon verdienen, afhankelijk van de leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Dit beroep is ook redelijk populair als bijbaan, zoals voor studenten.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Fietskoerier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Fietskoerier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl