Fietskoerier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een fietskoerier is een speciale koerier, die meestal in de grotere steden werkzaam is. Het grote voordeel van een fietskoerier is dat deze binnen stedelijk gebied flexibeler is dan een reguliere koerier. Daarnaast is het bezorgen van post of pakketjes op de fiets beter voor het milieu, omdat er geen sprake is van milieuvervuiling. De meeste fietskoeriers bieden verschillende diensten aan, die het aantrekkelijk maken voor bedrijven of instellingen om gebruik te maken van de fietskoerier. Denk hierbij aan breng- en haalservice, frankeerservice en aan postbusservice. Maar het grootste voordeel van een fietskoerier is de flexibiliteit en de snelle service. De inhoudelijke werkzaamheden van een fietskoerier verschillen niet met de werkzaamheden van een reguliere koerier die gebruik maakt van een bestelwagen. Het werken als fietskoerier vraagt wel om de juiste instelling en persoonlijkheid, omdat het bezorgen van bestellingen op de fiets veel energie en conditie zal vragen van de fietskoerier. In veel gevallen betreft het beroep fietskoerier dan ook jongeren die graag met de fiets werkzaam zijn. Wat een fietskoerier precies bezorgt kan per bedrijf verschillen. Denk bijvoorbeeld aan poststukken of aan etenswaren, wat ook per fietskoerier kan verschillen.

Een fietskoerier zal binnen de grotere steden in veel gevallen sneller kunnen bezorgen dan een normale koerier. Dit komt niet alleen omdat een normale koerier gebruik maakt van een koeriersauto, maar ook omdat een normale koerier in de meeste gevallen zijn post en pakketjes eerst zal moeten ophalen op een distributie centrum. Het grote voordeel van een fietskoerier is dan ook dat deze binnen stedelijk gebied post of pakketjes rechtstreeks kan bezorgen, zonder tussenkomst van een distributie centrum. Fietskoeriers staan dan ook bekend om hun snelle en flexibele dienstverlening, die voor bedrijven en instellingen erg interessant kan zijn. Daarnaast is het vanuit maatschappelijk oogpunt interessant voor bedrijven en instellingen om gebruik te maken van een dienstverlener die geen milieuvervuiling veroorzaakt.

Tegenwoordig maken fietskoeriers niet alleen meer gebruik van normale fietsen, omdat steeds meer bedrijven en instellingen ook grotere pakketjes laten bezorgen door fietskoeriers. De meeste fietskoeriers hebben dan ook speciale vrachtfietsen die voorzien zijn van een laadruimte, zoals een bakfiets. Dit zijn in veel gevallen moderne vrachtfietsen, die voorzien zijn van trapondersteuning door middel van een elektromotor.

Het werken als fietskoerier moet over het algemeen gezien worden als bijbaan of als studentenbaan, maar dit kan per fietskoerier verschillen. Daarnaast hoeft een fietskoerier niet per se voor een fietskoeriersbedrijf te werken, een fietskoerier kan ook werkzaam zijn voor bedrijven die veel te maken hebben met bezorgwerkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een cafetaria of aan een pizzabakker, die in eigen beheer etenswaren bezorgen. Hoe een fietskoerier precies werkt en wat een fietskoerier precies bezorgt kan verschillen per fietskoerier en bedrijf waarvoor de fietskoerier werkzaam is.

De voordelen van een fietskoerier zijn:

  • Flexibele service
  • Geen milieuvervuiling
  • Geen onnodig autoverkeer in de stad
  • Meestal goedkoper (verzekeringen, brandstofkosten, parkeerkosten)
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Snelle service

Fietskoerier bezig met opmars:

Beroep fietskoerier:

Opleidingen tot fietskoerier

Er bestaan geen opleidingen tot fietskoerier. Om als fietskoerier te kunnen werken zijn een flexibele instelling en doorzettingsvermogen meestal voldoende. Daarnaast moet je representatief zijn en overkomen, omdat je als fietskoerier met verschillende mensen te maken zal krijgen. Het beroep fietskoerier betreft verder ongeschoolde arbeid, wat eigenlijk door iedereen uitgevoerd kan worden. Een goede conditie is over het algemeen wel belangrijk als fietskoerier, omdat de meeste fietskoeriers hard fietsen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een fietskoerier werkzaam kan zijn

Als fietskoerier werk je voor een koeriersbedrijf. Er bestaan verschillende soorten koeriersbedrijven, zoals koersbedrijven die alleen per fiets werken en koeriersbedrijven die gecombineerde diensten aanbieden. Bijvoorbeeld koeriersdiensten fietsen en een koeriersauto. Daarnaast kan je als fietskoerier werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties fietskoerier

De belangrijkste competenties als fietskoerier zijn je conditie en doorzettingsvermogen. Het doorzettingsvermogen heeft vooral betrekking op mogelijke slechte weersomstandigheden. Daarnaast is het handig als je beschikt over technisch inzicht, zodat je zelfstandig kleine reparaties aan fietsen kunt uitvoeren. Algemeen belangrijke competenties zijn flexibiliteit, verkeersveiligheid, snelheid, representatief en communicatie. Ook veiligheid in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat ongelukken voorkomen moeten worden. Fietskoeriers fietsen over het algemeen hard, waardoor ongelukken kunnen ontstaan.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fietskoerier

Het arbeidsmarktperspectief als fietskoerier is over het algemeen afhankelijk van de regio waarbinnen je woont, omdat het beroep fietskoerier vooral populair is in de grotere steden. Over het algemeen zal het verkrijgen van werk als fietskoerier geen probleem zijn, omdat steeds meer bedrijven gebruik maken van fietskoeriers. Er zijn tegenwoordig veel bezorgdiensten die werken met fietsen. Er zijn als fietskoerier verder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het wellicht starten van een eigen fietskoeriersbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fietskoerier

Als fietskoerier zal je meestal onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Wat een fietskoerier precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste fietskoeriers niet fulltime werkzaam zijn. Wanneer dit wel het geval is zal een fietskoerier meestal het minimumloon verdienen, afhankelijk van de leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Dit beroep is ook redelijk populair als bijbaan, zoals voor studenten.

Mijnzzp.nl