Postbode

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een postbode is verantwoordelijk voor het rondbrengen en bezorgen van poststukken. Het beroep en de werkzaamheden van een postbode c.q. postverzorger is bij iedereen wel bekend. De postbode bezorgt op vaste dagen de post zoals rekeningen, brieven, reclame en kleine pakjes aan huis, in de brievenbus. De postbode kan gezien worden als de laatste schakel in de bezorgketen en hoeft de post meestal alleen nog na te sorteren voordat deze bezorgd kan worden bij de mensen thuis. Een postbode werkt over het algemeen niet fulltime maar meestal maximaal vijftien uur per week. Een postbezorger zal doorgaans in een straal van vijf kilometer om zijn werkadres de post bezorgen en doet dit in de meeste gevallen per fiets. Het komt ook wel voor dat een postbezorger de post op een brommer of auto bezorgt, maar dit is meestal alleen in afgelegen gebieden zoals op dijken of wanneer er grotere afstanden gereden moeten worden. Het kan ook voorkomen dat een postbode moet helpen met het sorteren van de post op het distributiecentrum, maar dit is lang niet altijd het geval. De werkzaamheden van een postbode zijn verder niet heel moeilijk, maar hebben wel een grote verantwoordelijkheid, omdat post voor mensen belangrijk kan zijn. Met andere woorden mag een postbode geen fouten maken, omdat mensen anders mogelijk hun post niet ontvangen. Een andere benaming voor postbode kan ook zijn brievenbesteller of postbezorger.

Een postbode zal doorgaans later aan zijn werkzaamheden beginnen dan bijvoorbeeld een krantenbezorger. De meeste postbodes  starten hun werkdag om elf uur en stoppen uiterlijk om vijf uur met hun werkzaamheden. Een gemiddelde postbode zal maximaal vier uur per dag werken en maximaal vijf dagen in de week werkzaam zijn. Het beroep postbode is zeker fysiek zeker wel zwaar te noemen omdat je veel zal lopen in weer en wind en je niet thuis kan blijven omdat het sneeuwt of regent. Daarnaast kan de volle fietstas met post relatief zwaar zijn. Maar het beroep postbode is natuurlijk ook gewoon leuk omdat je veel mensen zal ontmoeten en wellicht ook zal spreken tijdens je werkzaamheden.

De laatste jaren zijn er grote veranderingen opgetreden binnen de postwereld en worden postbodes niet meer fulltime aangenomen. De nieuwe generatie postbodes zijn allemaal parttime werkers en het beroep moet dan ook tegenwoordig gezien worden als extra baan of deeltijdbaan en niet meer als fulltime baan. Ook is het zo dat er tegenwoordig een stuk minder post is dan vroeger omdat steeds meer mensen, overheden en bedrijven gebruik van moderne communicatiemiddelen zoals email en dus geen fysieke post meer versturen. Wel worden er tegenwoordig steeds meer pakketjes bezorgd maar die worden over het algemeen niet door de postbode bezorgd maar door een koerier of pakketjesbezorger.

Hoe werkt postbezorging

Postbezorging is de verzamelnaam voor alle activiteiten die met postbezorging te maken hebben. Het is niet alleen de postbode die verantwoordelijk is voor postbezorging. Een postbode is alleen verantwoordelijk voor het laatste stukje van postbezorging. Het zijn bijvoorbeeld de postsorteerders die werkzaam zijn op het postdistributiecentrum die alle post verzamelen en sorteren, zodat de post bij de juiste postbode terecht komt. Het sorteren van post zal in veel gevallen uitgevoerd worden met machines. Maar er komen ook mensenhanden aan te pas, omdat machines niet alles kunnen.

Het beroep postbode:

Postbode was toch een mooi beroep:

Opleidingen tot postbode

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep postbode. Wie als postbode wenst te gaan werken zal doorgaans alleen een sollicitatiegesprek hoeven te voeren. Wel is het zo dat je fysiek gezond zal moeten zijn als postbode omdat het werk relatief gezien zwaar te noemen is. Het beroep postbode is tegenwoordig geen fulltime baan meer maar eerder een parttime baan.

Bedrijven waar een postbode werkzaam kan zijn

Als postbode zal je doorgaans werkzaam zijn voor PostNL. Er bestaan tegenwoordig diverse varianten in de postwereld of pakketwereld die grote raakvlakken hebben met het beroep postbode maar de echte postbode werkt voor PostNL.

Competenties postbode

Als postbode is het natuurlijk erg belangrijk dat je je werkzaamheden op tijd en netjes uitvoert. Ook wanneer het een keer regent, stormt of sneeuwt mag je als postbode niet verzaken en moet de post gewoon netjes en op tijd bezorgd worden. Als postbode is het wel belangrijk dat je fysiek gezond bent omdat je nu eenmaal veel zal fietsen en lopen. Verdere belangrijke competenties als postbode zijn er niet echt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als postbode

Het arbeidsmarktperspectief als postbode is redelijk goed te noemen. Als postbode is het doorgaans geen enkel probleem om werk te verkrijgen wat wel onderling kan verschillen per regio. Als postbode ben je zoals eerder aangegeven een parttime werknemer en kan het werk eigenlijk niet meer gezien worden als fulltime baan. Als postbode zijn er geen doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris postbode

Een postbode van drieëntwintig jaar en ouder kan tegenwoordig maximaal vijftien uur per week werken voor de post en zal doorgaans negen euro bruto per uur verdienen.

Mijnzzp.nl