Postbode

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een postbode is verantwoordelijk voor het rondbrengen en bezorgen van poststukken. Het beroep en de werkzaamheden van een postbode c.q. postverzorger is bij iedereen wel bekend. De postbode bezorgt op vaste dagen de post zoals rekeningen, brieven, reclame en kleine pakjes aan huis, in de brievenbus. De postbode kan gezien worden als de laatste schakel in de bezorgketen en hoeft de post meestal alleen nog na te sorteren voordat deze bezorgd kan worden bij de mensen thuis. Een postbode werkt over het algemeen niet fulltime maar meestal maximaal vijftien uur per week. Een postbezorger zal doorgaans in een straal van vijf kilometer om zijn werkadres de post bezorgen en doet dit in de meeste gevallen per fiets. Het komt ook wel voor dat een postbezorger de post op een brommer of auto bezorgt, maar dit is meestal alleen in afgelegen gebieden zoals op dijken of wanneer er grotere afstanden gereden moeten worden. Het kan ook voorkomen dat een postbode moet helpen met het sorteren van de post op het distributiecentrum, maar dit is lang niet altijd het geval. De werkzaamheden van een postbode zijn verder niet heel moeilijk, maar hebben wel een grote verantwoordelijkheid, omdat post voor mensen belangrijk kan zijn. Met andere woorden mag een postbode geen fouten maken, omdat mensen anders mogelijk hun post niet ontvangen. Een andere benaming voor postbode kan ook zijn brievenbesteller of postbezorger.

Een postbode zal doorgaans later aan zijn werkzaamheden beginnen dan bijvoorbeeld een krantenbezorger. De meeste postbodes  starten hun werkdag om elf uur en stoppen uiterlijk om vijf uur met hun werkzaamheden. Een gemiddelde postbode zal maximaal vier uur per dag werken en maximaal vijf dagen in de week werkzaam zijn. Het beroep postbode is zeker fysiek zeker wel zwaar te noemen omdat je veel zal lopen in weer en wind en je niet thuis kan blijven omdat het sneeuwt of regent. Daarnaast kan de volle fietstas met post relatief zwaar zijn. Maar het beroep postbode is natuurlijk ook gewoon leuk omdat je veel mensen zal ontmoeten en wellicht ook zal spreken tijdens je werkzaamheden.

De laatste jaren zijn er grote veranderingen opgetreden binnen de postwereld en worden postbodes niet meer fulltime aangenomen. De nieuwe generatie postbodes zijn allemaal parttime werkers en het beroep moet dan ook tegenwoordig gezien worden als extra baan of deeltijdbaan en niet meer als fulltime baan. Ook is het zo dat er tegenwoordig een stuk minder post is dan vroeger omdat steeds meer mensen, overheden en bedrijven gebruik van moderne communicatiemiddelen zoals email en dus geen fysieke post meer versturen. Wel worden er tegenwoordig steeds meer pakketjes bezorgd maar die worden over het algemeen niet door de postbode bezorgd maar door een koerier of pakketjesbezorger.

Hoe werkt postbezorging

Postbezorging is de verzamelnaam voor alle activiteiten die met postbezorging te maken hebben. Het is niet alleen de postbode die verantwoordelijk is voor postbezorging. Een postbode is alleen verantwoordelijk voor het laatste stukje van postbezorging. Het zijn bijvoorbeeld de postsorteerders die werkzaam zijn op het postdistributiecentrum die alle post verzamelen en sorteren, zodat de post bij de juiste postbode terecht komt. Het sorteren van post zal in veel gevallen uitgevoerd worden met machines. Maar er komen ook mensenhanden aan te pas, omdat machines niet alles kunnen.

Het beroep postbode:

Postbode was toch een mooi beroep:

Opleidingen tot postbode

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep postbode. Wie als postbode wenst te gaan werken zal doorgaans alleen een sollicitatiegesprek hoeven te voeren. Wel is het zo dat je fysiek gezond zal moeten zijn als postbode omdat het werk relatief gezien zwaar te noemen is. Het beroep postbode is tegenwoordig geen fulltime baan meer maar eerder een parttime baan. Het beroep postbode moet gezien worden als ongeschoolde arbeid, waarvoor verder geen opleiding nodig is. Wel is het denkbaar dat nieuwe postbodes de eerste periode ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een postbode werkzaam kan zijn

Als postbode zal je doorgaans werkzaam zijn voor PostNL. Er bestaan tegenwoordig diverse varianten in de postwereld of pakketwereld die grote raakvlakken hebben met het beroep postbode maar de echte postbode werkt voor PostNL.

Competenties postbode

De belangrijkste competentie van een postbode is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het rondbrengen van post belangrijk is voor mensen. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een postbode ook moet werken tijdens de donkere en regenachtige dagen. Een andere belangrijke competentie is dat een postbode fysiek gezien gezond en sterk moet zijn. Een postbode is de hele dag aan het lopen en fietsen, wat vraagt om een goede conditie. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, passie, motivatie en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als postbode

Het arbeidsmarktperspectief van een postbode is over het algemeen vrij goed te noemen. Wel is het zo dat het arbeidsmarktperspectief per regio kan verschillen. Daarnaast is het zo dat lang niet alle postbodes fulltime werkzaam zijn als postbode. In alle gevallen zal het verkrijgen van werk als postbode vroeg of laat moeten lukken. Er zijn als postbode over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris postbode

Een postbode van drieëntwintig jaar en ouder kan tegenwoordig maximaal vijftien uur per week werken voor de post en zal doorgaans negen euro bruto per uur verdienen.

Mijnzzp.nl