Postbode

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een postbode is een logistiek medewerker die verantwoordelijk is voor het bezorgen van poststukken. De postbode bezorgt op vaste dagen de post, zoals rekeningen, brieven en reclame aan de geadresseerde, in de brievenbus. De postbode moet gezien worden als de laatste schakel in de bezorgketen en hoeft de post alleen nog na te sorteren voordat deze bezorgd kan worden. Een postbode zal meestal in een straal van vijf kilometer om zijn werkadres de post bezorgen en doet dit per fiets. Het komt ook voor dat postbodes de post op een brommer of met de auto bezorgen, maar dit is alleen het geval in afgelegen gebieden. De werkzaamheden van een postbode zijn niet moeilijk, maar hebben wel een grote verantwoordelijkheid, omdat post voor mensen belangrijk is. Met andere woorden mag een postbode geen fouten maken, omdat mensen anders mogelijk belangrijke post niet ontvangen. De meeste postbodes starten hun werkdag om elf uur en zijn uiterlijk om vijf uur klaar met de werkzaamheden. Een gemiddelde postbode zal maximaal vier uur per dag werken en maximaal vijf dagen in de week werkzaam zijn. Het beroep postbode is fysiek zwaar te noemen, omdat je veel zal lopen tijdens alle weersomstandigheden. Daarnaast kan een volle fietstas relatief zwaar zijn. De laatste jaren zijn er grote veranderingen opgetreden binnen de postwereld en worden postbodes niet meer fulltime aangenomen. Nieuwe postbodes zijn bijna allemaal parttime werkzaam en werken ongeveer vijftien uur per week. Ook is het zo dat er tegenwoordig een stuk minder post is dan vroeger, omdat steeds meer mensen, overheden en bedrijven gebruikmaken van moderne communicatiemiddelen, zoals e-mail, en geen fysieke post meer versturen. Wel worden er steeds meer pakketjes bezorgd maar, die worden meestal niet bezorgd door de postbode. Een postbode kan ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden op het distributiecentrum. Andere benamingen voor postbode zijn brievenbesteller of postbezorger.

Een postbode is dus een logistiek medewerker, die verantwoordelijk is voor het bezorgen van poststukken. Als postbode ben je verantwoordelijk voor het laatste deel van de postbezorging. Postbezorging is breder dan alleen het afleveren van poststukken in de brievenbus. Het zijn bijvoorbeeld de postsorteerders, die op een postdistributiecentrum alle post verzamelen en sorteren, zodat de post bij de juiste postbode terecht komt. Het sorteren van post zal in veel gevallen uitgevoerd worden met postsorteermachines, echter zal dit deels ook met de hand gedaan moeten worden. Het beroep postbode is een verantwoordelijk beroep, omdat post voor mensen belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan belastingbrieven of aan loonstroken, die niet op een verkeerd adres bezorgd mogen worden. De meeste postbodes maken gebruik van een fiets om de poststukken te bezorgen. Het beroep postbode is een populair beroep te noemen, omdat de meeste postbodes parttime werkzaam zijn. Hierdoor kunnen mensen de werkzaamheden combineren met andere hobby's, sporten of werkzaamheden. Het beroep postbode zal wel bij je moeten passen, omdat het werken als postbode fysiek redelijk zwaar is. Daarnaast doet een postbode werkzaamheden in alle weersomstandigheden. Denk niet alleen aan regen maar ook aan de winter als het glad is.

Werken als postbode

Over het algemeen is het zo dat postbodes niet te maken hebben met het bezorgen van pakketjes. Het bezorgen van pakketjes behoort tot de werkzaamheden van een koerier. Dit neemt niet weg dat ook postbodes te maken kunnen hebben met kleine pakketjes. In de meeste gevallen is een postbode alleen verantwoordelijk voor het bezorgen van poststukken. De belangrijkste reden hiervoor is dat postbodes geen pakketjes kunnen meenemen op de fiets. Een postbode die met de fiets pakketjes bezorgt moet aangemerkt worden als fietskoerier. In dat geval hebben we het niet meer over de klassieke postbode. Een postbode is alleen verantwoordelijk voor het bezorgen van briefstukken. Als postbode heb je in de meeste gevallen te maken met een vaste route, waardoor ervaren postbodes relatief snel hun postronde kunnen uitvoeren. Postbodes werken per uur en krijgen geen vergoeding per poststuk. Als postbode krijg je een vaste vergoeding voor het onderhouden van de fiets. Postbodes krijgen meestal ook een vergoeding voor het gebruiken van hun smartphone.

Wat doet een postbode:

  • Het bezorgen van aangetekende brieven
  • Het bezorgen van kleine pakketjes
  • Het bezorgen van poststukken
  • Het sorteren van poststukken

Het beroep postbode:

Postbode was toch een mooi beroep:

Opleidingen tot postbode

Als postbode is het niet noodzakelijk dat je beschikt over een opleiding. Er zijn dan ook geen opleidingen tot postbode. Wie als postbode wenst te werken zal alleen een sollicitatiegesprek moeten doorlopen bij een recruiter. Wel is het belangrijk dat fysiek gezond bent, omdat de werkzaamheden relatief zwaar zijn. Het is denkbaar dat nieuwe postbodes de eerste periode ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Een postbode kan tegenwoordig ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een postbode werkzaam kan zijn

Als postbode zal je doorgaans werkzaam zijn voor PostNL. Er bestaan tegenwoordig diverse varianten in de postwereld of pakketwereld die grote raakvlakken hebben met het beroep postbode maar de echte postbode werkt voor PostNL. Daarnaast kan een postbode in sommige gevallen werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties postbode

De belangrijkste competentie van een postbode is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het rondbrengen van post belangrijk is voor mensen. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een postbode ook moet werken tijdens de donkere en regenachtige dagen. Een andere belangrijke competentie is dat een postbode fysiek gezien gezond en sterk moet zijn. Een postbode is de hele dag aan het lopen en fietsen, wat vraagt om een goede conditie. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, energie, passie, motivatie en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als postbode

Het arbeidsmarktperspectief van een postbode is goed te noemen. Wel is het zo dat het arbeidsmarktperspectief per regio kan verschillen. Daarnaast is het zo dat lang niet alle postbodes fulltime werkzaam zijn. In alle gevallen zal het verkrijgen van werk als postbode vroeg of laat moeten lukken. Er zijn als postbode over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris postbode

Een postbode zal in de meeste gevallen onder de cao PostNL vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een volwassen fulltime werkende postbode zal een salaris verdienen tussen de 1500 en 1700 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Postbode

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Postbode bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl