Postbode

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Postbode?

Een postbode is een logistiek medewerker die verantwoordelijk is voor het bezorgen van poststukken. De postbode bezorgt op vaste dagen de post, zoals rekeningen, brieven en reclame aan de geadresseerde, in de brievenbus. De postbode moet gezien worden als de laatste schakel in de bezorgketen en hoeft de post alleen nog na te sorteren voordat deze bezorgd kan worden. Een postbode zal meestal in een straal van vijf kilometer om zijn werkadres de post bezorgen en doet dit per fiets. Het komt ook voor dat postbodes de post op een brommer of met de auto bezorgen, maar dit is alleen het geval in afgelegen gebieden. De werkzaamheden van een postbode zijn niet moeilijk, maar hebben wel een grote verantwoordelijkheid, omdat post voor mensen belangrijk is. Met andere woorden mag een postbode geen fouten maken, omdat mensen anders mogelijk belangrijke post niet ontvangen. De meeste postbodes starten hun werkdag om elf uur en zijn uiterlijk om vijf uur klaar met de werkzaamheden. Een gemiddelde postbode zal maximaal vier uur per dag werken en maximaal vijf dagen in de week werkzaam zijn. Het beroep postbode is fysiek zwaar te noemen, omdat je veel zal lopen tijdens alle weersomstandigheden. Daarnaast kan een volle fietstas relatief zwaar zijn. De laatste jaren zijn er grote veranderingen opgetreden binnen de postwereld en worden postbodes niet meer fulltime aangenomen. Nieuwe postbodes zijn bijna allemaal parttime werkzaam en werken ongeveer vijftien uur per week. Ook is het zo dat er tegenwoordig een stuk minder post is dan vroeger, omdat steeds meer mensen, overheden en bedrijven gebruikmaken van moderne communicatiemiddelen, zoals e-mail, en geen fysieke post meer versturen. Wel worden er steeds meer pakketjes bezorgd maar, die worden meestal niet bezorgd door de postbode. Een postbode kan ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden op het distributiecentrum. Andere benamingen voor postbode zijn brievenbesteller of postbezorger.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Postbode

Wat is het salaris en tarief van een Postbode? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Postbode in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Postbode

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Postbode bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl