Bode

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bode is oorspronkelijk iemand die voor zijn beroep post of administratieve documenten rondbrengt naar medewerkers van een bepaalde afdeling binnen een organisatie. Naast het intern rondbrengen van post kan een bode ook post verzorgen op andere locaties en heeft het beroep bode dus raakvlakken met de beroepen postbode en koerier. Tegenwoordig kennen de meeste mensen het beroep bode alleen nog vanuit de rechtbank of vanuit gemeentes, waar bodes nog steeds veelvuldig ingezet worden. Een moderne bode is echter niet alleen meer verantwoordelijk voor het rondbrengen van post. Andere werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het ontvangen van bezoekers en het begeleiden van bezoekers naar de juiste afdeling of zaal. Als een bode werkzaam is voor een gemeente spreekt men ook wel van een gemeentebode. Een bode die werkzaam is voor een rechtbank noemt men een rechtbankbode. De werkzaamheden als bode kunnen inhoudelijk verschillen per organisatie, omdat niet alle organisaties dezelfde werkzaamheden en/of dienstverlening uitvoeren. Een gemeentebode kan bijvoorbeeld ook ingezet worden om huwelijken te begeleiden en een rechtbankbode juist om rechtszittingen te begeleiden. De benaming bode moet dan ook vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende soorten bodes zijn. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een bode ook omschrijven als het verlenen van hand-en-spandiensten voor organisaties. In dat opzicht kan een bode ook weer aangemerkt worden als een facilitair medewerker.

Als bode is het erg belangrijk om over voldoende kennis te beschikken van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent. Een gemeentebode zal bijvoorbeeld over voldoende kennis moeten beschikken over de gemeentelijke organisatie en hoe deze precies georganiseerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ondersteunen van wethouders en aan het ondersteunen van de gemeenteraad. Een gemeentebode kan ook verantwoordelijk zijn voor het rondbezorgen van interne en externe stukken. Een bode die werkzaam is voor een gemeente wordt doorgaans ook wel gezien als huismeester. Als een bode werkzaam is op een gemeentehuis kan een bode ook weer ingezet worden tijdens huwelijksvoltrekkingen en de voorbereiding hiervan. Daarnaast zal je als bode bezoekers ontvangen aan de balie en mogelijk kleine reparaties uitvoeren.

Een bode kan dus ook gezien worden als een bijzondere beheerder, toezichthouder en facilitair medewerker, die verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende soorten werkzaamheden. Het is niet zo dat een bode alleen gezien kan worden als een beheerder van een gemeentehuis of stadhuis, omdat de werkzaamheden van een bode wel verder gaan dan alleen het beheren van gebouwen. Een bode kan bijvoorbeeld ook weer verantwoordelijk zijn voor het aanmelden van bezoekers of voor het inrichten en uitrusten van vergaderruimtes.

Beroep bode:

Opleidingen tot bode

Er zijn enkele gerichte opleidingen te volgen voor het beroep bode zoals de Mbo-opleiding juridisch medewerker. Maar er zijn natuurlijk ook wel andere opleidingen die je kunnen helpen om als bode te kunnen fungeren, zoals het beroep administratief medewerker. Daarnaast zijn er ook zeker cursussen te vinden die meestal specifiek gericht zijn op verschillende werkgevers zoals de gemeentebode. Als gemeentebode is er tijdens de cursus onder meer aandacht voor etiquette, omgang met conflicten, organisatiestructuur, bestuur, politiek, algemene kennis van lokaal bestuur en je positie daarin als bode. Op de website van de bestuursacademie is meer informatie te vinden over opleidingen als bode.

Bedrijven waar een bode werkzaam kan zijn

Als bode ben je doorgaans werkzaam voor de overheid zoals voor rechtbanken, gemeenten of provincies. In het reguliere bedrijfsleven komt de functie bode eigenlijk niet voor. Zoals eerder omschreven heeft het beroep bode raakvlakken met de beroepen postbode, koerier, huismeester en conciërge.

Competenties bode

De belangrijkste competentie van een bode is over het algemeen dat een bode beschikt over een service- en klantgerichte instelling. Daarnaast is het als bode erg belangrijk om representatief over te komen, omdat een bode gezien kan worden als visitekaartje. Daarnaast zal je administratief en communicatief goed onderlegd moeten zijn. Omdat een bode ook verantwoordelijk kan zijn voor kleine huishoudelijke taken is technisch inzicht zeker meegenomen als bode. Algemeen belangrijke woorden zijn gastheerschap, zelfstandigheid, samenwerken, plannen, organiseren, controleren, monitoren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bode

Het arbeidsmarktperspectief als bode is zeker niet groot te noemen omdat er maar weinig instellingen zijn die bodes aanstellen. Eigenlijk kan je als bode alleen werkzaam zijn voor de overheid en niet voor het reguliere bedrijfsleven. Als bode zijn je doorgroeimogelijkheden over het algemeen beperkt. Wel kun je natuurlijk extra opleidingen volgen die wellicht kunnen helpen met het doorgroeien als bode afhankelijk van je werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bode

Omdat je als bode werkzaam zal zijn voor de overheid zijn je arbeidsvoorwaarden doorgaans prima geregeld en val je onder de cao gemeenteambtenaren of overheidspersoneel. Een bode zal doorgaans tussen de 1600 en 2300 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Binnen de overheid worden de salarissen doorgaans ingedeeld in vaste salarisschalen.

Mijnzzp.nl