Opleiding tot Facilitair manager

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingFacility Management (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding facilitair leidinggevende

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden als facilitair manager. De meeste gerichte opleiding zal in eerste instantie de Mbo-opleiding facilitair leidinggevende zijn. De Mbo-opleiding facilitair leidinggevende is een brede opleiding die verder gaat dan het alleen leren schoonmaken of onderhouden van gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan managementtaken, personeelsplanningen, budgetbeheer, budgetplanning en algemene administratieve werkzaamheden. Tijdens de Mbo-opleiding facilitair leidinggevende zal je over het algemeen vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week naar school gaan voor de theorielessen. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding kan je stage lopen bij diverse soorten bedrijven of instellingen die te maken hebben met facilitaire dienstverlening, zoals ziekenhuizen, kantoorpanden of een schoonmaakbedrijf. Op school zal er onder meer aandacht zijn voor de vakken beroepsvorming, Nederlands, Engels, rekenen en arbeidshygiëne.

Opleidingsduur en niveau facilitair leidinggevende

De Mbo-opleiding facilitair leidinggevende zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen facilitair leidinggevende

Na het afronden van de Mbo-opleiding facilitair leidinggevende niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Facility Management. De Hbo-opleiding Facility Management zal nog eens vier jaar in beslag nemen, maar is met de juiste vooropleidingen ook sneller af te ronden.

Vooropleiding facilitair leidinggevende

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding facilitair leidinggevende niveau vier. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in veel gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn. Daarnaast kan het zijn dat school het liefst een passende vooropleiding ziet, zoals de Mbo-opleiding glazenwasser/gevelreiniger op niveau twee.

Mijnzzp.nl