Bode

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Bode?

Een bode is een ambtenaar die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Denk hierbij aan het rondbrengen van post, het ontvangen van bezoekers, het begeleiden van bezoekers en aan het coördineren van werkzaamheden. Als een bode werkzaam is voor een gemeente spreekt men ook wel van gemeentebode. Een bode die werkzaam is voor een rechtbank noemt men rechtbankbode. De werkzaamheden van een bode kunnen verschillen per organisatie, omdat niet alle organisaties dezelfde werkzaamheden en/of dienstverlening uitvoeren. Een gemeentebode kan bijvoorbeeld ingezet worden om huwelijken te begeleiden en een rechtbankbode om rechtszittingen te begeleiden. De benaming bode moet dan ook vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende bodes zijn. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een bode omschrijven als het verlenen van hand-en-spandiensten voor organisaties. Als bode is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt van de organisatie, waarbinnen je werkzaam bent. Een gemeentebode zal bijvoorbeeld over voldoende kennis moeten beschikken van de gemeentelijke organisatie. Denk hierbij aan het ondersteunen van wethouders en aan het ondersteunen van de gemeenteraad. Een gemeentebode kan ook verantwoordelijk zijn voor het rondbezorgen van interne en externe stukken. Een bode die werkzaam is voor een gemeente of rechtbank wordt ook wel gezien als huismeester, omdat een bode ook verantwoordelijk kan zijn voor het uitvoeren van kleine reparaties. Een bode kan dus gezien worden als beheerder, toezichthouder en facilitair medewerker, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Het is niet zo dat een bode alleen gezien kan worden als beheerder, omdat de werkzaamheden van een bode verder gaan dan alleen het beheren van gebouwen. Een bode kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het aanmelden van bezoekers of voor het inrichten en uitrusten van vergaderruimtes.

Lees verder...

Opleiding tot Bode

Welke opleiding is nodig om Bode te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Bode? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Bode

Wat is het salaris en tarief van een Bode? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Bode in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bode

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bode bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl