Filmacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep filmacteur
Wat doet een filmacteur
Hoe word je een filmacteur
Speelfilm maken
Populariteit van filmacteurs
Werkzaamheden als filmacteur:
Film: opleiding filmacteur
Film: mbo-theaterschool
Opleidingen tot filmacteur
Bedrijven waar een filmacteur werkzaam kan zijn
Competenties filmacteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmacteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris filmacteur
Eigen bedrijf starten als Filmacteur
Boekhoudprogramma vergelijken Filmacteur

Beroep filmacteur

Een filmacteur vervult in een film een rol van een personage met een bepaald karakter. Daarbij is er sprake van een script, waarin de tekst staat vermeld die de filmacteur uit het hoofd moet leren en zich eigen dient te maken. Bij het uitoefenen van het beroep draait het niet alleen om het uitspreken van tekst, maar leeft een filmacteur zich helemaal in het karakter van het personage in. Bijvoorbeeld in de rol van een superheld of in de rol van een crimineel of slachtoffer. Dat betekent ook dat er aandacht dient te zijn voor de bewegingen en mimiek die bij het personage hoort. Een filmacteur kan een hoofdrol hebben in een film, maar het is ook mogelijk dat er sprake is van een bijrol. Het levensecht uitbeelden van het karakter inclusief eventueel een accent dient bij het publiek geloofwaardig over te komen. Het script vormt de basis voor de film, maar ook de locatie speelt daarin een belangrijke rol. Indien het gaat om het vertolken van een persoon die echt heeft bestaan, verricht de filmacteur ook onderzoek naar het leven en karakter van de persoon. Deze verdieping en opdoen van kennis draagt bij aan de mogelijkheid om de rol zo geloofwaardig mogelijk en authentiek te vertolken op het filmdoek. Een filmacteur kan de werkzaamheden uitoefenen voor een bioscoopfilm, maar het kan ook gaan om een televisiefilm of voor een film die op een online kanaal beschikbaar komt. Bij het vertolken van een rol krijgt een filmacteur kleding aan die bij het personage past. Het kan ook zo zijn dat het haar in model geknipt wordt of dat een filmacteur voor een rol gewicht dient te verliezen of in gewicht dient aan te komen. Dit komt echter sporadisch voor. Een filmacteur krijgt ook make-up of schmink op het gezicht om het karakter te benadrukken en een pruik doet dienst om een andere haardracht tevoorschijn te toveren.

Wat doet een filmacteur

Een filmacteur of filmactrice is dus aan te merken als een acteur, maar het is niet zo dat een acteur per definitie filmacteur is. Het kan ook zo zijn dat een acteur aan het werk is als trainingsacteur of in een soap als soapacteur speelt. In de uitoefening van het vak komt een filmacteur met allerlei andere beroepen in aanraking. Bijvoorbeeld met een regisseur of meer specifiek een filmregisseur die de verantwoordelijkheid heeft voor de uitvoering van de film en de regie voert bij het opnemen van filmscènes. Om filmacteurs voor een film te werven, zijn er verschillende mogelijkheden, zoals het openstellen van een auditie. Daarbij kan een casting director een rol spelen om filmacteurs voor te dragen. Zo zijn er ook locatiescouts die op zoek gaan naar geschikte film- en opnamelocaties. Overigens doen filmacteurs niet alle scenes zelf, zoals gevaarlijke stuntscènes waarvoor een stuntman in de plaats komt. Dat is veelal ook een verplichting vanuit de verzekeraar. Bij het opnemen van een film zijn er allerlei werkzaamheden uit te voeren. Zo kan een visagist een filmacteur van make-up voorzien en draagt een geluidsman zorg voor het geluid. Er zijn meerdere cameramannen bij het opnemen van een film betrokken om scenes vanuit verschillende filmhoeken te filmen.

Hoe word je een filmacteur

Het is voor vele jonge acteurs een droom om filmacteur te worden, maar het is de praktijk moeilijk om deze droom te realiseren. Het is belangrijk om je in te schrijven bij een castingbureau en mee te doen aan audities om voor een filmrol in aanmerking te komen. Het is gemakkelijker om bijvoorbeeld in de filmwereld terecht te komen door als figurant in een film mee te doen. Vaak zijn filmacteurs begonnen als acteur en draait het om het opdoen van ervaring. Bovendien is het belangrijk om over enig talent te beschikken, want niet elke acteur is zomaar een filmacteur. Daarnaast is het meestal een lange weg om te volgen en komen er vaak eerst allerlei bijrollen aan te pas voordat je een hoofdrol in een film bemachtigt.

Speelfilm maken

Het maken van speelfilms is kostbaar en dat komt onder meer omdat er veel mensen en partijen bij betrokken zijn. Bovendien vinden opnames op allerlei locaties plaats en het verblijf kost uiteraard ook geld. Denk maar aan opnames in het buitenland waar de hele filmploeg naartoe moet reizen. Bij mensen die betrokken zijn bij het maken van speelfilms valt er te denken aan scenarioschrijvers, setdressers, decorontwerpers en aan rekwisietenmakers. Het is bovendien lastig om een financiering rond te krijgen voor het produceren van speelfilms. Overigens zijn er voor bepaalde soorten films wel mogelijkheden om daarvoor een subsidie te krijgen.

Populariteit van filmacteurs

Acteurs werken in veel verschillende soorten beroepen, variërend van toneelspelers tot filmacteurs. Toneelacteur is iemand die op het toneel optreedt voor een publiek, terwijl een filmacteur iemand is die optreedt voor een camera of projector. Enkele van de beroemdste filmsterren van vandaag zijn Johnny Depp, Angelina Jolie, en Brad Pitt. Deze acteurs hebben in veel populaire films gespeeld, zoals Pirates of the Caribbean, The Curious Case of Benjamin Button.

Werkzaamheden als filmacteur:

  • Inschrijven bij castingbureaus.
  • Audities doen.
  • Script leren.
  • Inleven in filmkarakter.
  • Bewegingen instuderen.
  • Accent aanleren.
  • Mimiek trainen.
  • Stem trainen.

Film: opleiding filmacteur

Film: mbo-theaterschool

Opleidingen tot filmacteur

Er zijn mogelijkheden om een opleiding tot acteur te volgen, zoals een hbo-opleiding Filmacteur of Theater net als de opleiding Bachelor Theatre in Acting of een opleiding aan een toneelschool. Overigens vormt de opleiding weliswaar een basis, maar draait het om een goede filmacteur te worden, ook om talent en om de uitstraling. Daarnaast zijn er filmacteurs die geen vooropleiding hebben genoten, maar wel ervaring hebben opgedaan als acteur. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een filmacteur werkzaam kan zijn

Er zijn verschillende mogelijkheden om als filmacteur werkzaam te zijn. Het komt bijvoorbeeld voor dat je in dienst bent van een producent, maar het is tevens mogelijk om als ondernemer filmacteur te zijn. Er is dan wel sprake van een contract met uitgebreide voorwaarden. Daarbij valt onder meer te denken aan inkomsten die voortkomen uit de filmproductie, maar ook aan een vergoeding voor uitzendrechten in de toekomst.

Competenties filmacteur

Het is als filmacteur of om als filmacteur door te breken belangrijk over voldoende doorzettingsvermogen te beschikken. Je krijgt namelijk onder meer te maken met afwijzingen als je auditie doet voor een filmrol. Het is ideaal als je als filmacteur een echte passie voor het vak hebt en over energie beschikt die het mogelijk maakt om authentiek over te komen. Het is verder belangrijk om goed samen te kunnen werken, van huis te kunnen zijn en om goed uit je hoofd te kunnen leren. Empathisch vermogen helpt eveneens om je in te leven in een bepaalde rol. Ook is het belangrijk om met kritiek om te kunnen gaan.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmacteur

Er is een markt voor speelfilms en dan niet alleen voor de bioscoop, maar ook voor televisie en voor online filmkanalen. Dat maakt het arbeidsmarktperspectief gunstig, want de vraag naar films blijft bestaan. Het is in elk geval belangrijk om door een talentscout van een filmproductiemaatschappij ontdekt te worden om als filmacteur bekend. Heb je een goede rol te pakken gekregen en zijn de recensies van filmrecensenten lovend? Dan is het mogelijk om een filmacteur te worden die voor veel andere films wordt gevraagd. Bijvoorbeeld onder meer voor buitenlandse filmproducties om internationaal door te breken in de filmwereld.

Arbeidsvoorwaarden en salaris filmacteur

Het salaris van een doorsnee filmacteur bedraagt gemiddeld 2.500 euro tot 3.500 euro bruto per maand. Uiteraard verdienen beroemde filmacteurs daar een veelvoud van en zijn de overige arbeidsvoorwaarden dan onder meer op de persoonlijke wensen afgestemd.

Eigen bedrijf starten als Filmacteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Filmacteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Filmacteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Filmacteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Filmacteur.

Mijnzzp.nl