Rekwisietenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep rekwisietenmaker
Wat doet een rekwisietenmaker
Werken als rekwisietenmaker
Diverse taken als rekwisietenmaker:
Wat zijn rekwisieten?
Film: grootste rekwisiet
Film: rekwisieten maken
Opleidingen tot rekwisietenmaker
Bedrijven waar een rekwisietenmaker werkzaam kan zijn
Competenties rekwisietenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rekwisietenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris rekwisietenmaker
Eigen bedrijf starten als Rekwisietenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Rekwisietenmaker

Beroep rekwisietenmaker

Een rekwisietenmaker is verantwoordelijk voor het ontwerpen en maken van rekwisieten die acteurs nodig hebben tijdens een voorstelling zoals een musical of theatervoorstelling. Rekwisieten zijn spullen of materialen die gebruikt worden voor verschillende soorten voorstellingen en opnames. Hierbij kun je denken aan voorwerpen die worden vastgehouden door acteurs zoals zwaarden, pistolen, messen, koffers, etc. Maar ook andere objecten behoren tot de rekwisieten van een voorstelling. Hierbij kun je denken aan meubels, schilderijen, klokken, beelden, etc. Rekwisiet is van oorsprong een Frans woord wat ‘’het vereiste’’ betekent. Een rekwisietenmaker ontwerpt en maakt allerlei voorwerpen en objecten die worden gebruikt bij filmproducties, theatervoorstellingen, musicals, en andere soorten voorstellingen. Vaak worden er in één voorstelling verschillende rekwisieten gebruikt. Dit omdat elke scene in een voorstelling vaak anders is. Voor elke filmproductie, theatervoorstelling, musical en andere voorstellingen worden andere rekwisieten gebruikt. Het is de taak van de rekwisietenmaker om voor elke voorstelling de juiste rekwisieten te ontwerpen en te maken. Als rekwisietenmaker is het belangrijk dat je over voldoende technische kennis beschikt en voldoende aandacht hebt voor de eigen veiligheid. Dit omdat veel voorwerpen en objecten gemaakt worden met behulp van elektronische machines. Ook is het belangrijk dat je constructiemethoden op de juiste manier gebruikt. Dit omdat je niet wil dat een stoel of bed onbedoeld instort op het moment dat hier een acteur op gaat zitten. Als rekwisietenmaker heb je een belangrijke rol bij verschillende soorten voorstellingen. Het is namelijk belangrijk dat de boodschap van de voorstelling op een juiste manier wordt overgebracht op het publiek. Een andere benaming voor rekwisietenmaker is ook wel rekwisiteur.

Wat doet een rekwisietenmaker

Een rekwisietenmaker maakt dus verschillende rekwisieten die gebruikt worden tijdens diverse voorstellingen. Echter is de rekwisietenmaker niet verantwoordelijk voor het plaatsen van de rekwisieten op het decor wat gebruikt wordt tijdens een voorstelling. Dit behoort meestal tot de werkzaamheden van een setdresser of stagehand. Een rekwisietenmaker ontwerpt en maakt verschillende objecten en voorwerpen voor een voorstelling. Het ontwerpen en maken van complete decors wordt gedaan door een decorontwerper en hoort dus niet bij de werkzaamheden van een rekwisietenmaker. Daarnaast maakt een rekwisietenmaker ook geen maskers, haarstukken of kledingstukken. Dit behoort tot de werkzaamheden van een grimeur. In een voorstelling waarin er een rol als fraude-expert wordt gespeeld, is een rekwisietenmaker bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het maken van briefgeld. In een voorstelling waarin er een acteur de rol van rechercheur op zich neemt, kan een rekwisietenmaker verantwoordelijk zijn voor het maken van allerlei benodigdheden van een rechercheur zoals een fotocamera of pistool. De voorwerpen en objecten die een rekwisietenmaker ontwerpt en maakt kunnen uitlopend zijn. Dit omdat elke voorstelling anders is. In de ene voorstelling worden liefdes scènes gespeeld, terwijl de andere voorstelling meer een actievoorstelling is.

Werken als rekwisietenmaker

De werkzaamheden van een rekwisietenmaker zijn gericht op het ontwerpen en maken van rekwisieten. In de meeste gevallen ben je als rekwisietenmaker werkzaam voor een filmcrew of theatergezelschap die gebruiken maken van verschillende rekwisieten. Zoals eerder omschreven hebben rekwisieten betrekking op alle voorwerpen en objecten die nodig kunnen zijn voor een voorstelling of opname. Hierbij kun je denken aan goud, juwelen, schilderijen, meubelstukken en nep briefgeld. Een rekwisietenmaker maakt allerlei uiteenlopende voorwerpen en objecten. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een rekwisietenmaker naast het maken van rekwisieten ook kunstschilder is. Dit omdat schilderijen vaak gebruikt worden bij diverse voorstellingen. Bovendien is het denkbaar dat een rekwisietenmaker naast het maken van rekwisieten ook juwelier is. Dit omdat juwelen vaak gebruikt worden bij diverse voorstellingen.

Als rekwisietenmaker werk je nauw samen met de productieleiders van een voorstelling. Dit omdat de productieleiders verantwoordelijk zijn voor vertalen van een artistiek idee (script) naar de daadwerkelijke voorstelling of opname. Het uitvoeren van een artistiek idee aan de productieleiders is een opdracht die wordt gegeven door de regisseur van een voorstelling of opname. Over het algemeen worden de opdrachten aan een rekwisietenmaker gegeven door de producer van een voorstelling of opname.

Diverse taken als rekwisietenmaker:

  • Het ontwerpen van rekwisieten.
  • Het maken van rekwisieten.
  • Het uitleg geven over het gebruik van de rekwisieten aan acteurs.
  • Het ondersteunen van de filmcrew of het theatergezelschap.
  • Het samenwerken met allerlei betrokkenen bij een voorstelling of opname.

Wat zijn rekwisieten?

Rekwisieten zijn objecten of voorwerpen die worden gebruikt in theater, film, televisie of andere vormen van visuele media. Ze worden gebruikt om de scenografie te versterken, de setting te verrijken en de verhaallijn te ondersteunen. Rekwisieten kunnen variëren van kleine gebruiksvoorwerpen tot grote decorstukken, afhankelijk van de specifieke behoeften van een productie. De functie van rekwisieten is om de geloofwaardigheid en authenticiteit van een scène te vergroten. Ze kunnen objecten zijn die een personage in de hand houdt of gebruikt, zoals een boek, een zwaard, een telefoon of een kopje koffie. Rekwisieten kunnen ook de omgeving of setting van een scène verbeteren, zoals meubels, schilderijen aan de muur of andere decoratieve elementen. Rekwisieten worden zorgvuldig gekozen en geplaatst om de visuele aspecten van een productie te versterken en om het verhaal geloofwaardig over te brengen.

Film: grootste rekwisiet

Film: rekwisieten maken

Opleidingen tot rekwisietenmaker

Er zijn geen specifieke opleidingen tot rekwisietenmaker. Wanneer je een carrière ambieert als rekwisietenmaker kun je kiezen uit verschillende opleidingen zoals de hbo-opleiding production design. Deze opleiding gaat echter wel verder dan het alleen het ontwerpen en maken van rekwisieten. Hierbij kun je denken aan decors, kleding en special effects. Een andere opleiding die je kunt volgen wanneer je een carrière als rekwisietenmaker ambieert, is de richting interieurarchitectuur aan de kunstacademie. Ook deze opleiding gaat verder dan het ontwerpen en maken van rekwisieten. Het volgen van een geheel andere opleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Dit omdat de voorwerpen en objecten die een rekwisietenmaker ontwerpt en maakt heel uitlopend kunnen zijn. Over welke opleiding een rekwisietenmaker precies moet beschikken is afhankelijk van de werkzaamheden die de rekwisietenmaker uitvoert. Ook is het belangrijk dat een rekwisietenmaker voldoende kennis heeft van administratie en boekhouding. Dit omdat het aannemelijk is dat een rekwisietenmaker zijn of haar werkzaamheden uitvoert als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een rekwisietenmaker werkzaam kan zijn

Een rekwisietenmaker is meestal werkzaam als zzp’er in opdracht van een regisseur of producer. Daarnaast kan een rekwisietenmaker werkzaam zijn voor een decorbouwer. Dit omdat de rekwisietenmaker de rekwisieten ontwerpt en maakt voor het decor en de acteurs. Het is denkbaar dat een rekwisietenmaker in sommige gevallen kan worden aangemerkt als setdresser. Dit omdat een setdresser verantwoordelijk is voor het verzamelen van rekwisieten. Als rekwisietenmaker doe je dit indirect ook alleen ben je daarbij ook verantwoordelijk voor het ontwerpen en maken van rekwisieten.

Competenties rekwisietenmaker

De belangrijkste competentie van een rekwisietenmaker is creativiteit. Dit omdat je als rekwisietenmaker verantwoordelijk bent voor het maken en ontwerpen van verschillende voorwerpen en objecten. Daarnaast is het belangrijk dat je als rekwisietenmaker over voldoende inspiratie beschikt. Daarnaast is het belangrijk dat de voorwerpen en objecten geschiedkundig kloppen en waarheidsgetrouw zijn. Dit omdat de voorstelling of de opname zo echt mogelijk moet lijken, om te zorgen voor een goede beleving bij de bezoekers en toeschouwers van een voorstelling of opname. Daarnaast is het belangrijk dat je als rekwisietenmaker over voldoende communicatieve vaardigheden beschikt. Dit omdat je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden te maken krijgt met allerlei betrokkenen van een opname of voorstelling. Andere belangrijke woorden zijn plannen, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, energie, nauwkeurigheid en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rekwisietenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een rekwisietenmaker is over het algemeen redelijk te noemen. Echter, dit is wel afhankelijk van je opleidingen en ervaring. De doorgroeimogelijkheden van een rekwisietenmaker moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het verkrijgen van meer naamsbekendheid. Door het opbouwen van een goede naam en het verkrijgen van meer naamsbekendheid is het denkbaar dat je als rekwisietenmaker steeds meer opdrachten van verschillende producenten krijgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rekwisietenmaker

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden en het salaris van een rekwisietenmaker. Dit omdat je als rekwisietenmaker voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kan zijn en je de werkzaamheden voornamelijk als zelfstandig ondernemer uitvoert. Hoeveel je als rekwisietenmaker kunt verdienen is afhankelijk van je leeftijd, opleidingen, ervaring en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Rekwisietenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Rekwisietenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Rekwisietenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Rekwisietenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Rekwisietenmaker.

Mijnzzp.nl