Muntmeester

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een muntmeester is de hoogste baas van een munthuis waar munten gemaakt c.q. geslagen worden. De muntmeester maakt nieuwe munten voor de zogenaamde muntheer. Een muntheer vertegenwoordigt meestal een koning, koningin, graaf of bepaalde staat zoals de Staat Nederland. Het is de verantwoordelijkheid van de muntheer om de werkzaamheden van de muntmeester te controleren. De muntheer is ook opdrachtgever van de muntmeester. Het is doorgaans de muntmeester die minimaal één keer per jaar nieuwe munten zal bedenken en maken, die meestal in een kleine opgave uitgebracht worden. Deze nieuwe munten zijn in veel gevallen geliefd onder muntenverzamelaars. Oorspronkelijk was de Koninklijke Nederlandse Munt eigendom van de Nederlandse staat, echter is de Koninklijke Nederlandse Munt verkocht door de overheid waardoor de Koninklijke Nederlandse Munt ook andere werkzaamheden mag uitvoeren dan het alleen produceren van munten. Het munthuis is dan ook geen eigendom meer van de Nederlandse staat. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een muntmeester het beste omschrijven als het dagelijks leiding geven aan het munthuis als directeur. Het mogen slaan van nieuwe munten is eervol werk, dat alleen voorbehouden is aan de muntmeester. Vanzelfsprekend is het beroep muntmeester aan te merken als bijzonder beroep. Als muntmeester maak je over het algemeen verschillende soorten munten en niet alleen betaalmunten. Denk bijvoorbeeld ook aan bijzondere munten die verkocht worden aan verzamelaars. Ook dit soort munten kan een bepaalde wettelijke waarde vertegenwoordigen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Binnen Nederland is ons munthuis beter bekend als de Koninklijke Nederlandse Munt, die gehuisvest is in Utrecht, waar de muntmeester algemeen directeur van is. Binnen Nederland mag alleen de Koninklijke Nederlandse Munt muntgeld slaan en uitbrengen. De muntmeester is dus algemeen directeur van het munthuis en bedenkt nieuwe munten samen met andere ambtenaren, die na een zorgvuldige afweging en goedkeuring uiteindelijk geslagen en uitgebracht mogen worden. Deze nieuwe munten krijgen het muntteken van het munthuis en van de muntmeester. Binnen Nederland is de uitgave van nieuwe munten vanaf 1806 landelijk gereguleerd, omdat voor die periode er diverse munthuizen bestonden die allemaal hun eigen munten uitgaven wat voor onduidelijkheid zorgde.

De munten die uitgegeven worden door het munthuis hebben vooral op muntenverzamelaars een grote aantrekkingskracht, omdat ze hun collectie steeds verder willen uitbreiden en sommige munten meer waard kunnen worden als ze bijzonder en exclusief zijn. De Koninklijke Nederlandse Munt kan ook bijzondere munten uitgeven zoals herdenkingsmunten, die meestal afwijken van de nominale waarde omdat het bijzondere munten betreft. Deze zogenaamde herdenkingsmunten worden over het algemeen gemaakt van zilver of goud en zijn alleen geldig binnen Nederland.

Van stempel tot Herdenkingsmunt:

Opleidingen tot muntmeester

Voor het beroep muntmeester bestaan er geen opleidingen. Een muntmeester is de algemeen directeur van het munthuis, wat wij beter kennen als de Koninklijke Nederlandse Munt. Het is dan ook verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen voor deze functie. Als muntmeester zul je vanzelfsprekend wel moeten beschikken over de nodige ervaring en kennis, omdat je anders geen muntmeester kan worden. In de meeste gevallen zal de functie muntmeester gezien worden als een aanstelling. Over welke opleidingen een muntmeester zal beschikken is verder niet zomaar aan te geven. Zie voor meer informatie ook de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Bedrijven waar een muntmeester werkzaam kan zijn

De muntmeester werkt niet voor een bedrijf maar is de algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt. Zoals eerder aangegeven betreft de functie muntmeester een bijzondere functie, omdat er over het algemeen maar één muntmeester is. Het beroep muntmeester komt dan ook niet voor binnen gebruikelijke bedrijven.

Competenties muntmeester

De competenties van een muntmeester zijn niet zomaar aan te geven, omdat het een bijzondere functie betreft. In het algemeen is het zo dat je over managementvaardigheden en leiderschap moet beschikken. Omdat de muntmeester met veel verschillende collega's en externe partijen te maken krijgt kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn visie, creativiteit, motivatie, inspiratie, ambassadeurschap, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als muntmeester

Het arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden zijn niet van toepassing op de functie muntmeester, omdat er binnen Nederland maar een muntmeester kan zijn en deze ook al algemeen directeur is. Zoals eerder omschreven betreft het beroep muntmeester een bijzonder beroep dat in de praktijk bijna niet voorkomt. Het worden van muntmeester is dan ook niet zomaar mogelijk. In de meeste gevallen zal een muntmeester over bijzondere competenties moeten beschikken om muntmeester te kunnen worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris muntmeester

Over de arbeidsvoorwaarden en het salaris van een muntmeester is niet veel bekend. Maar over het algemeen zal een muntmeester het niet slecht hebben, aangezien het een mooie functie betreft.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Muntmeester

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Muntmeester bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl