Muntenverzamelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een muntenverzamelaar is een verzamelaar die bijzondere munten verzamelt, die een bepaalde waarde vertegenwoordigen door hun zeldzaamheid en/of oudheid. De meeste muntverzamelaars verzamelen munten van een bepaalde periode of soort, zoals van een bepaald land. Het verzamelen van munten heeft betrekking op het verzamelen van wettige munten, die gebruikt konden en/of kunnen worden als betaalmiddel. Andere munten, die geen wettig betaalmiddel waren en/of zijn, worden over het algemeen niet gezien als een muntenverzameling, omdat ze verder geen wettige betaalstatus hebben of hadden. De munten die een muntenverzamelaar verzamelt moeten dan ook uitgebracht zijn door een munthuis, zoals de Koninklijke Nederlandse Munt. Munthuizen zijn over de hele wereld te vinden en niet alleen in Nederland. Met andere woorden kan een muntenverzamelaar ook buitenlandse munten verzamelen, die uitgebracht zijn door een munthuis. Een muntenverzamelaar zal in de meeste gevallen betrekking hebben op een hobbyist, die bepaalde munten zal verzamelen. Het zoeken naar specifieke ontbrekende munten binnen de muntenverzameling maakt een belangrijk onderdeel uit van de hobby. In vroegere dagen waren munten hun gewicht waard (in goud of zilver). Dat munten hun gewicht waard waren kwam doordat munten gemaakt werden van goud of zilver. Om het afschrapen van munten te voorkomen zijn in het verleden de bekende ribbels ingevoerd aan de zijkant van munten. Door het aanbrengen van de ribbels was het voor iedereen zichtbaar als er materiaal van een munt afgeschraapt was. Tegenwoordig hebben de ribbeltjes niet echt meer een functie, maar bij de oude gouden of zilveren munten was dit wel het geval. Als de ribbeltjes weg waren betekende dit dat iemand materiaal weg geschraapt had en de munt dus niet meer zijn gewicht in goud of zilver waard was.

Als muntenverzamelaar ben je dus een verzamelaar en/of handelaar van munten. Als muntenverzamelaar kan je verschillende munten verzamelen, zoals oude munten of munten die te maken hebben met een misslag, waardoor ze een verzamelwaarde hebben. Daarnaast zijn er muntenverzamelaars te vinden, die aangemerkt kunnen worden als handelaar. Dit soort muntenhandelaren verhandelt in de meeste gevallen verschillende munten en kan in veel gevallen aangemerkt worden als opkoper. Het opkopen hoeft niet alleen betrekking te hebben op munten, omdat de meeste muntenhandelaren alle voorwerpen opkopen die van edelmetaal gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan oude juwelen, die gemaakt zijn van goud of zilver. De meeste muntenhandelaren behouden alleen de echt waardevolle munten. Munten die niet bijzonder genoeg zijn, of munten die beschadigd zijn, worden in veel gevallen omgesmolten. Zoals eerder omschreven zal een muntenverzamelaar over het algemeen alleen munten verzamelen, die uitgebracht zijn door een munthuis. Vooral de bekende gouden tientjes zijn onder verzamelaars behoorlijk populair te noemen. Een gouden tientje is tegenwoordig nog steeds zijn gewicht in goud waard. Onder de gouden tientjes zijn ook speciale munten te vinden, die extra waardevol zijn.

Bijzondere munten

Bij bijzondere gelegenheden worden er vaak speciale munten ontworpen die in een beperkte oplage gemaakt worden en meestal bij de verzamelaars terecht komen. Op deze manier blijft er een nieuwe voorraad ontstaan die verzamelaars weer kunnen verzamelen. De echt bijzondere munten worden vaak op een veiling aangeboden, zodat het brede publiek op de munt kan bieden om hun verzameling weer compleet te maken. Welke munten een muntenverzamelaar precies zal verzamelen is verder persoonlijk. Een muntenverzamelaar kan ook gewoon gewone munten verzamelen, die verder geen grote waarde vertegenwoordigen. Daarnaast kan een muntenverzamelaar munten verzamelen die passen binnen een bepaalde periode. Het verzamelen van munten is voor de meeste mensen gewoon een leuke hobby net zo als het verzamelen van postzegels voor postzegelverzamelaars. De sport als muntenverzamelaar is het vinden van onbeschadigde munten, die passen binnen de collectie. In veel gevallen zal dit inhouden dat een muntenverzamelaar veel beurzen moet bezoeken. Ook via het internet zijn er tegenwoordig diverse webshops en handelsplatforms te vinden waar bijzondere munten aangeboden worden.

Muntenverzamelaar:

Opleidingen tot muntenverzamelaar

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor de hobby dan wel het beroep muntenverzamelaar. Toch zijn er diverse soorten professionele muntenhandelaren te vinden die meestal vanuit een hobby een eigen zaak opgebouwd hebben. De kennis die een muntenverzamelaar of handelaar nodig heeft, komt dan ook meestal vanuit ervaring. Tegenwoordig kennen we niet alleen meer de traditionele muntenhandelaren die vanuit een kantoor of winkel handelen, maar ook online muntenveilingen zoals via de bekende webshop of internetveiling Catawiki en andere veilingsites. De meeste traditionele muntenhandelaren die vanuit een kantoor of winkel werken voeren ook andere diensten uit, zoals het opkopen van oud goud en zilver. Om een goede muntenhandelaar te worden zal men veel specifieke kennis moeten bezitten, omdat er veel verschillende soorten munten zijn die allemaal zo hun waarde hebben. Voor meer informatie verwijzen wij u ook graag door naar de website van de Koninklijke Nederlandse Munt waar ook veel informatie te vinden is. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een muntenverzamelaar werkzaam kan zijn

Als muntenverzamelaar werk je niet voor een bedrijf, maar voer je het verzamelen van munten als hobby uit. Zoals eerder omschreven bestaan er wel degelijk professionele muntenhandelaren, die vaak vanuit hun hobby hun beroep hebben weten te maken. In dat geval een kan een muntenverzamelaar in veel gevallen aangemerkt worden als ondernemer, die eventueel ook beschikt over een eigen winkel. Veruit de meeste muntenverzamelaars hebben verder niks te maken met een mogelijke werkgever.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als muntenverzamelaar zijn niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben omschreven. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Mijnzzp.nl