Opkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep opkoper
Goede handelsgeest is vereist om opkoper te worden
Opkoper worden en handel zoeken
Wat doet een opkoper:
MBO Handel & Ondernemen:
Opleidingen tot opkoper
Bedrijven waar een opkoper werkzaam kan zijn
Competenties opkoper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als opkoper
Arbeidsvoorwaarden en salaris opkoper
Eigen bedrijf starten als Opkoper
Boekhoudprogramma vergelijken Opkoper

Beroep opkoper

Een opkoper is een handelaar, die zich vooral richt op partijhandel. Partijhandel heeft meestal betrekking op het opkopen van producten die minder gangbaar zijn, of heeft betrekking op een verkopende partij die geen afzetmarkt heeft voor de handel. Over het algemeen beschikken opkopers over een groot netwerk, waardoor opkopers regelmatig partijhandel aangeboden krijgen. Partijhandel is meestal goedkoper dan andere handel, echter is het verkopen van partijhandel in veel gevallen moeilijker dan gebruikelijke handel. Als opkoper probeer je meerwaarde te creëren door het op de juiste manier in te kopen van handel met de bedoeling de handel door te verkopen, waardoor meerwaarde zal ontstaan. Als opkoper is het in alle gevallen belangrijk dat je beschikt over een handelaarsgeest. Een opkoper kan niet zomaar vergeleken worden met een handelaar, omdat een opkoper iedere keer met andere partijhandel te maken krijgt. Een handelaar is in de meeste gevallen alleen op zoek naar specifieke handel. Een opkoper koopt bijna alles als hij of zij denkt dat er geld te verdienen is aan de handel. Een opkoper of handelsbedrijf heeft dan ook iedere keer andere goederen in zijn assortiment. De meeste opkopers hebben een groot terrein, waar ze alle gekochte spullen etaleren om zo te kunnen verkopen. Als opkoper is het belangrijk om veel handelsgeld te hebben, omdat er doorgaans veel op veilingen gekocht wordt en daar meestal direct afgerekend zal moet worden. Er worden door Nederland verschillende veilingen gehouden waar een opkoper terechtkan voor zijn handel, zoals kunstveilingen, domeinen voor auto's en boten en curators, die veilingen aanbieden met partijgoederen. Het beroep opkoper is aan te merken als een risicovol beroep, omdat niet alle handel succesvol hoeft te zijn. In alle gevallen hebben opkopers iedere keer met verschillende handel te maken, die meestal voordeliger ingekocht kan worden dan gewone handel.

Goede handelsgeest is vereist om opkoper te worden

Een opkoper is dus een handelaar, die zich voornamelijk zal richten op partijhandel. Partijhandel kan in veel gevallen aangemerkt worden als restpartijen waarvoor de eigenaar geen afzetmarkt heeft. Daarnaast kan partijhandel betrekking hebben op minder gangbare handel. Denk bijvoorbeeld aan een fabrikant die bepaalde producten niet meer wil verkopen, omdat de producten vervangen zijn door nieuwe producten. Daarnaast kan een opkoper partijhandel opkopen via veilingen. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de douane, die in beslag genomen partijen zal verkopen. Het beroep opkoper is aan te merken als risicovol beroep, omdat de meeste opkopers een afzetmarkt moeten creëren voor de handel. Denk hierbij aan het openen van vliegende winkels, waarbinnen restpartijen tegen een bodemprijs aangeboden worden. Vliegende winkels zijn tegenwoordig behoorlijk populair, omdat de meeste consumenten aangetrokken worden door de bodemprijzen. Daarnaast kan een opkoper beschikken over een eigen webshop, waarbinnen de handel aangeboden wordt.

Opkoper worden en handel zoeken

Als opkoper is het belangrijk dat je beschikt over een groot netwerk, omdat opkopers sterk afhankelijk zijn van het aanbod. Een opkoper die regelmatig restpartijen aangeboden krijgt van fabrikanten kan in sommige gevallen niet heel kritisch zijn. Dit is het geval, omdat de meeste fabrikanten geen zin hebben om iedere keer opnieuw te moeten onderhandelen. Als opkoper heb je meestal te maken met handel, die de ene keer beter zal lopen dan de andere keer. Het komt regelmatig voor dat opkopers lang blijven zitten met handel. Vanzelfsprekend kan een opkoper ook te maken krijgen met handel die wel goed loopt. De meeste opkopers richten zich op de detailhandel of bijvoorbeeld op bouwmaterialen. Andere vormen van handel, zoals autohandel, zijn over het algemeen minder interessant voor een opkoper.

Wat doet een opkoper:

  • Het opkopen van restpartijen.
  • Het creëren van afzetmarkten.
  • Het netwerken met fabrikanten.
  • Het bezoeken van veilingen.
  • Het verkopen van restpartijen.

MBO Handel & Ondernemen:

Opleidingen tot opkoper

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep opkoper. Een opkoper is meestal een zelfstandige ondernemer die door ervaring veel verstand heeft van handel. Er zijn wel opleidingen mogelijk in de handel, die veel weg hebben van het beroep opkoper zoals de hbo-opleiding commerciële economie. Om als opkoper te kunnen werken is het belangrijk om veel ervaring te hebben op het gebied van handel. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een opkoper werkzaam kan zijn

Een opkoper moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer. De meeste opkopers beschikken over een eigen handelsbedrijf. Het beroep opkoper komt in loondienst eigenlijk niet voor. In sommige gevallen kunnen opkopers ook aangemerkt worden als marktkoopman. Ook particulieren kunnen werkzaam zijn als opkoper.

Competenties opkoper

De belangrijkste competentie van een opkoper is het hebben van een goede handelaarsgeest. Daarnaast mag van een opkoper verwacht worden dat hij of zij op een goede en scherpe manier kan onderhandelen. Een andere belangrijke competentie is weer het netwerken, omdat goede opkopers over het algemeen beschikken over een groot netwerk. Ook algemene commerciële vaardigheden mogen niet ontbreken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, lef, visie, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en marktkennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als opkoper

Het arbeidsmarktperspectief van een opkoper is niet van toepassing, omdat een opkoper in de meeste gevallen werkzaam is als ondernemer. Het beroep opkoper kan niet gezien worden als een gebruikelijk beroep waarvoor vacatures te vinden zijn. De doorgroeimogelijkheden van een opkoper moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvol handelsbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris opkoper

Het salaris van een handelaar of opkoper is niet aan te geven, omdat het om een zelfstandig ondernemer gaat. Als opkoper zal je goede jaren hebben en minder goede jaren. Dit is natuurlijk geheel aan de handelaar.

Eigen bedrijf starten als Opkoper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Opkoper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Opkoper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Opkoper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Opkoper.

Mijnzzp.nl