Politiefotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep politiefotograaf
Werken als politiefotograaf
Wat doet een politiefotograaf allemaal
Beroepsfilm politiefotograaf:
De politiefotograaf:
Opleidingen tot politiefotograaf
Bedrijven waar een politiefotograaf werkzaam kan zijn
Competenties politiefotograaf
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als politiefotograaf
Arbeidsvoorwaarden en salaris politiefotograaf
Eigen bedrijf starten als Politiefotograaf
Boekhoudprogramma vergelijken Politiefotograaf

Beroep politiefotograaf

Een politiefotograaf is verantwoordelijk voor het fotograferen van voorwerpen, mensen en bewijsmateriaal. De reden hiervoor is voornamelijk het vastleggen van mogelijk bewijsmateriaal of het maken van beeldmateriaal ter documentatie, zoals sporen bij inbraken, gevonden voorwerpen, verkeersongelukken en misdaden. De politie krijgt met veel verschillende zaken te maken en moet alles zorgvuldig vastleggen, waarbij gebruikgemaakt kan worden van fotografie. Zo kan de politie gestolen sieraden terug vinden en kan het voorkomen dat de politie de rechtmatige eigenaar niet kan vinden. Door het fotograferen van de sieraden kunnen de sieraden op de website van de politie geplaatst worden in de hoop de rechtmatige eigenaar te vinden. Maar ook bij verkeersongelukken is het vaak belangrijk dat de omstandigheden nauwkeurig vastgelegd worden door middel van foto's. Door het goed vastleggen van ongelukken en de omstandigheden kunnen er later geen onduidelijkheden ontstaan over zaken die met het ongeluk te maken hebben. In veel gevallen heeft de politie zelf fotografen in dienst, die zich hiermee bezighouden. Het beroep politiefotograaf betreft in de meeste gevallen gewone medewerkers van de politie en geen zelfstandig werkende fotografen, omdat de politie zelf foto's kan maken. De foto's, die de politie maakt, hebben een ander doel dan de foto's, die gemaakt worden door gewone fotografen. In het verleden was het zo dat de politie speciale fotografen in dienst had, die niks anders deden dan foto's maken en het ontwikkelen van deze foto's. Ook de analoge filmrolletjes van verkeerscamera's werden meestal ontwikkeld door deze speciale politiefotografen. Tegenwoordig bestaat deze specifieke functie niet meer bij de politie. Tegenwoordig maken de meeste politieagenten, zoals rechercheurs, zelfstandig foto's, die gebruikt kunnen worden als bewijs. Ook het ontwikkelen van de foto's is niet meer nodig, omdat alle camera's digitaal werken.

Werken als politiefotograaf

Het oorspronkelijke beroep politiefotograaf komt tegenwoordig eigenlijk niet meer voor. Als politiefotograaf maak je tegenwoordig meestal onderdeel uit van de technische recherche, waarbinnen het vastleggen van sporen de hoofdtaak is. Tegenwoordig noemt men de technische recherche ook wel forensisch onderzoek. Forensisch onderzoek heeft niet alleen betrekking op fotografie, echter is fotografie wel een belangrijk onderdeel binnen forensisch onderzoek. Forensisch onderzoek heeft betrekking op sporenonderzoek voor strafrechtelijk onderzoek. Als politiefotograaf kan je verantwoordelijk zijn voor verschillende vormen van fotografie. Denk bijvoorbeeld aan verdachtenfotografie, luchtvaarsfotografie, sporenfotografie en aan forensische fotografie. Daarnaast maakt de politie gebruik van fotografie om verkeersongelukken vast te leggen of om opgespoorde gestolen voorwerpen te fotograferen. Dit betreft bijvoorbeeld juwelen, fietsen of apparaten. De politie kan ook om educatieve redenen gebruikmaken van fotografie.

Wat doet een politiefotograaf allemaal

Een politiefotograaf is een fotograaf die voornamelijk foto's maakt als bewijs. Denk bijvoorbeeld aan het opsporen van zware milieudelicten vanuit de lucht door middel van een vliegtuig of helikopter. Daarnaast kan een politiefotograaf gebruikmaken van een drone om bepaalde situaties op een overzichtelijke manier te kunnen vastleggen. Het is niet zo dat een politiefotograaf zomaar iedereen zal fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan slachtoffers van misdrijven, die ook gefotografeerd kunnen worden door een medisch fotograaf. Medische fotografie heeft betrekking op het vastleggen van uiterlijke kenmerken van personen. Medisch fotografen zijn meestal werkzaam binnen ziekenhuizen. Daarnaast kan een geregistreerde medisch fotograaf werkzaam zijn als ondernemer. Een andere benaming voor politiefotograaf is tegenwoordig ook wel forensisch fotograaf. Een forensisch fotograaf kan ook letselschade fotograferen voor de politie.

Beroepsfilm politiefotograaf:

De politiefotograaf:

Opleidingen tot politiefotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als politiefotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twéé dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Bij het starten van een eigen bedrijf, is het ook belangrijk om de zzp administratie goed te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het gebruiken van boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een politiefotograaf werkzaam kan zijn

Een politiefotograaf is meestal werkzaam als ambtenaar voor de politie. Denk bijvoorbeeld aan politieagenten, rechercheurs of aan recherchekundigen. Een forensisch fotograaf kan ook voor de politie werkzaam zijn. Daarnaast kan een forensisch fotograaf werkzaam zijn voor justitie, particulieren onderzoekbureaus, letselschade advocaten en voor freelance pathologen. Het beroep politiefotograaf komt dus op verschillende manieren voor.

Competenties politiefotograaf

De competenties van een politiefotograaf zijn niet eenduidig te omschrijven, omdat het beroep politiefotograaf tegenwoordig op verschillende manieren voorkomt. Daarnaast kan het fotograferen een aanvulling zijn op de gebruikelijke werkzaamheden. Een forensisch fotograaf zal over andere competenties moeten beschikken dan een gewone politiefotograaf. In het algemeen zal een politiefotograaf over voldoende vakinhoudelijke kennis moeten beschikken van fotografie. Ook communicatie is meestal een belangrijke competentie. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke en relevante foto's te maken, die daadwerkelijk gebruikt kunnen worden binnen de opsporing. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, sensitiviteit, professionaliteit, samenwerken, overleggen, archiveren, organiseren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als politiefotograaf

Het arbeidsmarktperspectief van een politiefotograaf is tegenwoordig niet heel groot meer te noemen. Daarnaast kan het fotograferen een aanvulling zijn op gewone politiewerkzaamheden. Een politiefotograaf, die fulltime werkzaam is moet in de meeste gevallen eerder aangemerkt worden als forensisch fotograaf. Er zijn als politiefotograaf over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris politiefotograaf

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat politiefotografen op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Zie voor een mogelijke salarisindicatie de meer specifieke beroepen.

Eigen bedrijf starten als Politiefotograaf

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Politiefotograaf, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Politiefotograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Politiefotograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Politiefotograaf.

Mijnzzp.nl