Drone-operator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Drone-operator is een algemene benaming voor personen die gebruik maken van een drone. Drones worden om verschillende redenen gebruikt, zowel door particulieren als door bedrijven. Een drone-operator is aan te merken als de bestuurder van een drone. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten drones te koop, van klein tot groot, die ook qua professionaliteit en uitrusting nogal kunnen verschillen. De laatste jaren worden de nieuwe drones steeds beter en maken steeds meer bedrijven gebruik van drones om bijvoorbeeld mooie camerabeelden op te kunnen nemen die later voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een live verslag van een sportevenement of aan reclamespotjes. Bedrijfsmatig gezien zijn de drones zeer populair bij videoproductiebedrijven, die door het gebruiken van drones mooie luchtopnames kunnen maken voor klanten. Voor bedrijven bestaan er wel strikte regels met betrekking tot het vliegen met een drone. Deze regels zijn in het leven geroepen omdat er in het verleden te veel (bijna) ongelukken plaatsvonden. Het is niet toegestaan om zomaar overal te vliegen met een drone als bedrijf, omdat hiervoor tegenwoordig wet- en regelgeving bestaat. Drones worden niet alleen door particulieren en bedrijven gebruikt omdat ook de overheid gebruik maakt van drones. Het beroep drone-operator moet vrij algemeen gezien worden, omdat drone-operator betrekking kan hebben op uiteenlopende vaklieden en hobbyisten die om verschillende redenen kunnen vliegen met een drone.

Wie zelf met een drone wil gaan vliegen doet er verstandig aan om zich eerst goed te laten informeren, omdat je met een drone niet zomaar overal mag vliegen. Deze regels verschillen per soort drone-operator. De regels voor particulieren zijn anders dan die voor professionele drone-operators die bedrijfsmatig actief zijn. Drones worden door bedrijven voor verschillende werkzaamheden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een ingenieursbureau waarbij ingenieurs een drone gebruiken om een brug te kunnen inspecteren. Door het gebruiken van een drone is het niet nodig om speciale een constructie op te bouwen, waardoor de werkzaamheden goedkoper en ook sneller uitgevoerd kunnen worden. Een ander voorbeeld is weer de brandweer die met speciale drones natuurgebieden kan controleren. Vooral tijdens warme zomers is het voor de brandweer erg belangrijk om natuurgebieden te kunnen controleren op mogelijke brandjes. Voorheen maakte een bosbrandinspecteur alleen gebruik van een vliegtuig om natuurgebieden te kunnen controleren. Tegenwoordig kan een bosbrandinspecteur ook gebruik maken van een drone.

Drones worden vandaag de dag voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt. Ook de overheid maakt veelvuldig gebruik van drones, omdat drones veel informatie kunnen doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan grote evenementen waarop veel bezoekers afkomen. Om problemen te voorkomen kan een officier van dienst vanuit een commandowagen live beelden ontvangen van een drone, waardoor hulpverleners bezoekersstromen zo kunnen sturen dat er geen problemen zullen ontstaan. Het gebruiken van drones geeft veel voordelen, omdat drones relatief gezien makkelijk werken en ook zeer flexibel zijn qua toepassingsmogelijkheden.

Vliegen met een drone als bedrijf:

  • Er mag niet boven gebouwen gevlogen worden
  • Er mag niet boven mensen gevlogen worden
  • Met een drone mag je alleen in zichtafstand vliegen
  • Een bedrijf moet over RPAS operator certificaat beschikken
  • De drone moet aan de luchtwaardigheidscriteria voldoen

Vliegen met een mini drone als particulier:

  • Geen vergunning nodig mits de drone minder dan vier kilo weegt
  • Geen vergunning nodig mits er niet hoger dan 50 meter gevlogen zal worden
  • Geen vergunning nodig mits er niet verder dan 100 meter horizontaal gevlogen zal worden

Vliegen met een drone:

Zwarte doos voor drones:

Opleidingen tot drone-operator

Er bestaan geen opleidingen via reguliere scholen voor het vliegen met een drone. Wellicht dat er wel enkele cursussen te vinden zijn voor aanstaande drone-operators. Echter zullen nieuwe drone-operators het vliegen met de drone moeten leren in de praktijk door het simpelweg te doen. Omdat voor bedrijven een camera zeer belangrijk zal zijn om mooie opnames te kunnen maken is het natuurlijk wel belangrijk om rustig en stabiel te kunnen vliegen. Wie bedrijfsmatige als drone-operator wenst te gaan werken is overigens wel verplicht het RPAS operator certificaat te behalen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een drone-operator werkzaam kan zijn

Een drone-operator kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals een gespecialiseerd videoproductiebedrijf dat voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kan zijn. Daarnaast komt het beroep drone-operator voor binnen makelaarskantoren die bijzondere opnames of foto's willen maken. Het niet ondenkbaar dat ook fotografen gebruik maken van een drone om bijzondere foto's te kunnen maken. Ook binnen de overheid zoals het leger en de politie komt het beroep drone-operator voor. Een drone-operator hoeft niet in alle gevallen werkzaam te zijn voor bedrijven, omdat ook particulieren gebruik kunnen maken van een drone.

Competenties drone-operator

De belangrijkste competentie van een drone-operator is dat een drone-operator zich houdt aan wet- en regelgeving. Een drone-operator moet dan ook beschikken over het RPAS operator certificaat. Verantwoordelijkheidsgevoel is de belangrijkste competentie als drone-operator, omdat ongelukken of andere vervelende situaties met drones voorkomen moeten worden. Ook stressbestendigheid kan als drone-operator aangemerkt worden als belangrijke competentie. Om stress te voorkomen is het belangrijk dat een drone-operator controle weet te houden over de drone. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, inzicht, controleren, monitoren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als drone-operator

Het arbeidsmarktperspectief als professioneel drone-operator is over het algemeen niet heel groot te noemen. Er zijn inmiddels redelijk veel bedrijven en overheden die gebruik maken van drones, maar het werken met een drone moet in veel gevallen gezien worden als een aanvulling op een beroep. Fulltime werkende drone-operators komen niet veel voor. Er zijn verder ook geen echte doorgroeimogelijkheden als drone-operator. Er zijn niet veel bedrijven die zich alleen richten op het werken met drones.

Arbeidsvoorwaarden en salaris drone-operator

Arbeidsvoorwaarden en salaris als drone-operator zijn niet echt van toepassing op dit beroep. De meeste mensen die als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en deze dienst aanbieden zullen dit doen tegen een vaste vergoeding.

Mijnzzp.nl