Drone-operator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een drone-operator is een bestuurder van een onbemand luchtvaartuig dat men in dit geval drone noemt. Drones worden om verschillende redenen gebruikt, zowel door particulieren, de overheid als door bedrijven. Er zijn tegenwoordig verschillende drones te koop, van klein tot groot, die qua professionaliteit en uitrusting behoorlijk kunnen verschillen. De laatste jaren worden drones steeds beter en maken steeds meer mensen gebruik van drones om bijvoorbeeld mooie camerabeelden te kunnen maken. Ook bedrijven maken steeds vaker gebruik van drones, omdat door middel van drones op een makkelijke manier bijzondere opnames gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een live verslag van een sportevenement, aan reclamespotjes, of aan makelaars die luchtfoto's maken. Bedrijfsmatig gezien zijn drones vooral populair bij videoproductiebedrijven, die door het gebruiken van drones luchtopnames kunnen maken. Voor bedrijven bestaan er strikte regels met betrekking tot het vliegen met een drone. Deze regels zijn in het leven geroepen, omdat er in het verleden te veel (bijna) ongelukken plaatsvonden. Het is niet toegestaan om zomaar overal bedrijfsmatig te vliegen met een drone, omdat hiervoor wet- en regelgeving bestaat. Drones worden niet alleen door hobbyisten en bedrijven gebruikt. Denk ook aan de overheid, die tegenwoordig vaak gebruikmaakt van drones. Dit heeft meestal betrekking op de brandweer, de politie of Defensie, die drones om verschillende redenen inzetten. Drones zijn bij hobbyisten vooral populair voor het maken van bijzondere video-opnames. Professioneel gezien worden drones voor verschillende werkzaamheden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het inspecteren van civiele constructies, het houden van toezicht, het opsporen van mensen of aan het maken van infrarood beelden om dieren te lokaliseren in een natuurgebied. Ook binnen de landbouw speelt de drone tegenwoordig een belangrijke rol om akkers en teelt te kunnen controleren.

Een drone-operator is dus een piloot van een onbemand luchtvaartuig. Wie zelf met een drone wil gaan vliegen doet er verstandig aan om zich eerst te verdiepen in de regels, omdat je met een drone niet zomaar overal mag vliegen. De regels voor particulieren zijn anders dan die voor professionele drone-operators. Om problemen met de politie te voorkomen is het belangrijk om je eerst in de regels te verdiepen. Drones worden door bedrijven voor verschillende werkzaamheden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan ingenieurs die een drone gebruiken om een brug te inspecteren. Door het gebruiken van een drone is het niet nodig om een constructie op te bouwen, waardoor de werkzaamheden goedkoper en sneller uitgevoerd kunnen worden. Een ander voorbeeld is de brandweer, die met drones natuurgebieden controleren. Vooral tijdens de zomerperiode is het voor de brandweer belangrijk om natuurgebieden te controleren op mogelijke brandhaarden. Vroeger maakten bosbrandinspecteurs van de brandweer gebruik van een vliegtuig om natuurgebieden te controleren. Tegenwoordig kan een bosbrandinspecteur ook gebruikmaken van een drone. Ook bij grote evenementen worden tegenwoordig drones ingezet. Dit heeft in de meeste gevallen betrekking op crowd management. Om problemen te voorkomen kan een officier van dienst vanuit een commandowagen live beelden ontvangen, waardoor handhavers bezoekersstromen zo kunnen sturen dat er geen problemen ontstaan. Het gebruiken van drones geeft veel voordelen, omdat drones relatief gezien makkelijk te besturen zijn en flexibel inzetbaar zijn.

Leren vliegen met een drone

Het leren vliegen met een drone is tegenwoordig steeds makkelijker aan het worden. De betere drones zijn voorzien van software, die het vliegen met een drone makkelijk maken. Denk hierbij aan het automatisch herkennen van obstakels om botsingen te voorkomen of aan het automatisch terugkeren naar de beginpositie. Het leren vliegen met een drone is in de meeste gevallen een kwestie van oefenen. Voor nieuwe drone-operators is het aan te raden om te beginnen met vliegen binnen een lege omgeving, zoals een akker of grasveld. Er worden tegenwoordig ook korte cursussen aangeboden, die vooral gericht zijn op het leren manoeuvreren met een drone.

Regels vliegen met drone bij recreatief gebruik:

  • De drone mag niet zwaarder zijn dan vijfentwintig kilo (inclusief laadvermogen)
  • Er mag niet gevlogen worden boven mensen en aangesloten gebouwen
  • Er mag niet hoger gevlogen worden dan 120 meter boven de grond of water
  • Er moet voorgang gegeven worden aan andere luchtvaartuigen
  • Er moet rekening gehouden worden met de privacyrechten bij opnames en foto's
  • Er mag niet gevlogen worden boven no-flyzones
  • Er mag alleen overdag gevlogen worden
  • De drone moet in het zicht blijven

Vliegen met een drone:

Zwarte doos voor drones:

Opleidingen tot drone-operator

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden tot drone-operator via gewone scholen. Er worden wel veel cursussen aangeboden, die kunnen variëren van een korte cursus tot een echte opleiding. Welke cursus of opleiding van toepassing is kan verschillen per drone-operator. Afhankelijk van het gewicht is het ook voor particulieren verplicht om over een brevet te beschikken. In dat geval hebben we het wel over recreatief gebruik. Bij commercieel gebruik kunnen er andere vliegbewijzen en vergunningen van toepassing zijn.

Bedrijven waar een drone-operator werkzaam kan zijn

Een drone-operator kan voor verschillende bedrijven en overheden werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan videoproductiebedrijven, makelaars, fotografen en aan cameramensen. Daarnaast kan het gaan om brandweerlieden of militairen die gebruikmaken van een drone. In de meeste gevallen zal een drone-operator aangemerkt moeten worden als hobbyist, die een drone gebruikt voor recreatieve doeleinden.

Competenties drone-operator

De belangrijkste competentie van een drone-operator is dat een drone-operator zich houdt aan wet- en regelgeving. Verantwoordelijkheidsgevoel is dan ook belangrijk als drone-operator, omdat ongelukken of andere vervelende situaties met drones voorkomen moeten worden. Een andere belangrijke competentie is voertuigbeheersing. Bij het maken van foto's of camerabeelden heb je ook te maken met privacywetgeving. Het is verboden om foto's of camerabeelden te gebruiken van mensen zonder toestemming. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, plezier, kennis, inzicht, controleren, monitoren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als drone-operator

Het arbeidsmarktperspectief van een drone-operator is niet zomaar aan te geven, omdat drones door verschillende bedrijven en overheden gebruikt worden. In de meeste gevallen zal het vliegen met een drone gezien moeten worden als aanvulling op andere werkzaamheden. Daarnaast kan een drone-operator gewoon hobbymatig actief zijn. Er zijn als drone-operator verder geen echte doorgroeimogelijkheden te benoemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris drone-operator

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de werkzaamheden hiervoor niet specifiek genoeg zijn. Daarnaast is het zo dat de meeste drone-operators hobbymatig actief zijn. Er is verder ook geen voorbeeld te geven van het salaris. De meeste commerciële drone-operators vragen een vaste vergoeding per opdracht.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Drone-operator

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Drone-operator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl