Advocaat (IT en internet)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een advocaat IT en internet is een gespecialiseerde advocaat op het gebied van E-commerce en IT recht. Een andere benaming voor E-commerce en IT recht is ook wel informatie- en communicatietechnologie of internetrecht. E-commerce en IT recht is een breed rechtsgebied te noemen, dat onder andere betrekking heeft op het verzamelen van gegevens, de opslag van gegevens, de verwerking van gegevens en de verspreiding van gegevens die verloopt via computers of andere communicatieapparatuur. De specialisatie E-commerce en IT recht kan aangemerkt worden als complex, omdat wet- en regelgeving omtrent E-commerce en IT recht niet altijd even duidelijk zijn voor iedereen. Een advocaat E-commerce en IT recht kan mogelijke problemen voorkomen door het geven van de juiste juridische adviezen aan cliënten. Denk bijvoorbeeld aan vragen omtrent het kopen op afstand, digitale handtekeningen, domeinnaamgebruik, intellectuele eigendommen en aan vragen omtrent privacy aspecten bij het gebruik van persoonsgegevens. Wie actief is binnen de E-commerce en IT sector doet er vandaag de dag verstandig aan om zich juridisch voor te laten lichten en zo mogelijke problemen te voorkomen. Een advocaat IT en internet is dus op een brede manier gespecialiseerd in E-commerce en kan mensen en bedrijven op een brede manier helpen bij E-commerce conflicten. Daarnaast is het ook zo dat een advocaat IT en internet mensen en bedrijven kan adviseren om mogelijke problemen te voorkomen binnen de digitale wereld.

Niet iedereen staat altijd even goed stil bij eventuele juridische gevolgen, bijvoorbeeld als iemand begint met een webshop. Er kunnen conflicten ontstaan in de digitale wereld. Zo kan het erg belangrijk zijn om van te voren de algemene voorwaarden te laten controleren als u besluit om goederen te gaan verkopen via het internet. Om mogelijke conflicten te voorkomen is het belangrijk dat de voorwaarden doorgelicht worden zodat er geen onduidelijkheden kunnen ontstaan.

Internetrecht

Het internetrecht is erg breed te noemen en heeft niet alleen met aankopen te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan intellectuele eigendommen, wat bestaat uit meerdere rechtsgebieden zoals het auteursrecht, databankenrecht, het octrooirecht, het merkenrecht, het modellenrecht, het handelsnaamrecht, het kwekersrecht en het chipsrecht. Deze verschillende onderdelen van het internetrecht kunnen allemaal van toepassing zijn op internetondernemers. Het internetrecht is niet geheel onbelangrijk voor personen die actief zijn op het internet. De tijd dat er nog geen duidelijke regels bestonden omtrent het internet liggen inmiddels achter ons. Zo is het versturen van spam inmiddels al lang verboden. Echter zijn er nog genoeg mensen te vinden die ongevraagd spam versturen. Ook het illegaal downloaden en gebruiken van software kan mensen en bedrijven in de problemen brengen.

Intellectuele eigendommen

Het komt maar al te vaak voor dat bijvoorbeeld teksten overgenomen worden zonder toestemming te vragen. Dit kan problemen opleveren. Er zijn websites die duidelijk vermelden dat dit niet of wel mag en onder welke voorwaarden dit precies mag. Wanneer er niets vermeld staat op een website is het beter om eerst toestemming vragen aan de auteur. Ook komen er regelmatig problemen voor doordat mensen foto's plaatsen op hun website zonder toestemming van de eigenaar. Er zijn genoeg websites te vinden met vrije stock foto's, die men mag gebruiken voor een website. Echter blijft het plaatsen van foto's riskant, omdat de eigenaar vaak moeilijk te achterhalen is. Dat de foto ergens op een website staat betekent niet dat deze automatisch rechtenvrij is. Er zijn programma's die automatisch websites scannen op niet rechtenvrije foto's. Wanneer ze een illegale foto vinden, maken ze een screenshot van de website met de foto en sturen de eigenaar van de website dan een rekening. Met als bijlage vaak een boel juridische tekst. De bedragen kunnen variëren van 50 euro tot wel 2000 euro per illegale foto. De bedrijven zullen dan dreigen met rechtszaken, en sturen dan vaak aan op een schikking.

Content kopiëren en auteursrecht

Maar ook het kopiëren van unieke content kan problemen opleveren voor wie dat plaatst. Ook hier kan sprake zijn van auteursrecht, en is het niet verstandig om zomaar zonder toestemming hele artikelen over te nemen. Veel websites kopiëren alleen de eerste alinea en vermelden dan een link naar het hele artikel op de oorspronkelijke website. Ook het vinden van gestolen artikelen is een koud kunstje, en kan leiden tot rechtszaken en rekeningen.

Het kopiëren en gebruiken van foto's die op het internet staan is gevaarlijk, omdat de eigenaar niet bekend is en de foto misschien niet rechtenvrij is. Ook is het belangrijk om de naam van de fotograaf te vermelden onder een foto. Er zijn tegenwoordig steeds meer rechtszaken om het stelen van foto's, die bijna allemaal gewonnen worden door de rechthebbende. Voor één foto moet al snel 200 euro betaald worden, en de kosten van de rechtszaak komen daar dan meestal nog bij. Wie geen problemen wil krijgen maar toch foto's op zijn website wil zetten kan beter zelf proberen foto's te maken en die te gebruiken. Een beetje goede camera kost tegenwoordig niet veel geld meer, en een foto is vaak snel gemaakt.

Film over ondernemerszaken:

Opleidingen tot advocaat

Wie een carrière ambieert als advocaat zal in eerste instantie de universitaire opleiding rechtsgeleerdheid moeten volgen en afronden. De universitaire opleiding rechtsgeleerdheid is via de meeste universiteiten in Nederland te volgen. Wel kunnen de opleidingen en programma's verschillen per universiteit. De opleiding tot advocaat kan bijvoorbeeld gevolgd worden aan de universiteit van Leiden, aan de rijksuniversiteit Groningen of in Utrecht. De opleiding rechtsgeleerdheid wordt doorgaans ook wel een studie rechten genoemd. De bacheloropleiding rechtsgeleerdheid kent zes afstudeerrichtingen, namelijk: Nederlands recht, internationaal en Europees recht, IT-recht, fiscaal recht, notarieel recht en juridische bestuurskunde. Het eerste jaar van de bacheloropleiding is nog vrij algemeen en moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je vakken krijgt als privaatrecht, staatsrecht en strafrecht. Na de driejarige bacheloropleiding zal je beginnen aan de masteropleiding, die over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag zal nemen. Na het afronden van de studie rechtsgeleerdheid ben je nog geen advocaat, maar jurist. Om als advocaat te mogen werken zal je eerst een stage/opleiding moeten volgen van drie jaar, onder begeleiding van een erkende advocaat die dan optreedt als leermeester. Na het afronden van stageperiode en de verplichte beroepsopleiding advocatuur kan je je aanmelden bij de Nederlandse Orde van Advocaten, zodat je ingeschreven kan worden als erkend advocaat.

Er bestaan tegenwoordig diverse universitaire opleidingen voor de specialisatie IT-recht als advocaat, zoals de universitaire opleiding IT-recht, de universitaire opleiding informatica en Economie en de universitaire masteropleiding Recht en ICT. Tijdens de opleiding is er naast alle hoofdgebieden van het recht ook uitgebreid aandacht voor de specialisatie IT-recht, waar je in feite een tweede taal leert spreken als jurist of aspirant advocaat. Tijdens de opleiding is er dan ook veel aandacht voor intellectuele eigendommen en de juridische vraagstukken die daarbij komen kijken. IT-recht gaat echter verder dan het alleen pikken van een foto van het internet. Denk bijvoorbeeld aan computercriminaliteit, informatieverplichtingen en internetdiensten die grensoverschrijdend zijn. Als jurist of aspirant advocaat met een afgeronde IT-recht opleiding zal je doorgaans geen enkel probleem hebben om werk te verkrijgen, omdat de meeste grotere advocatenkantoren tegenwoordig ook specialistische afdelingen hebben gericht op IT-recht. Daarnaast is het prima mogelijk om als jurist voor grote bedrijven werkzaam te zijn of voor de overheid te werken. Als advocaat gespecialiseerd op IT-recht kom je te werken in een vakgebied dat veel uitdagingen zal kennen, omdat het internet en de IT-markt in zijn geheel snel veranderen en steeds nieuwe uitdagingen zullen bieden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een advocaat werkzaam kan zijn

Als advocaat ben je doorgaans werkzaam voor een advocatenkantoor of werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen je eigen praktijk. Advocaten komen ook bij andere bedrijven en instellingen voor, zoals grote bedrijven of het Ministerie van Justitie. Er zijn in Nederland overigens ongeveer 17.000 beëdigd advocaten werkzaam.

Competenties advocaat

Als advocaat moet je over behoorlijk wat verschillende competenties beschikken, zoals het zelfstandig kunnen werken op een accurate wijze, het goed kunnen communiceren en beargumenteren, het kunnen analyseren, adviseren en overtuigen. Ook zal je natuurlijk integer moeten zijn als advocaat. Daarnaast is het belangrijk dat je als advocaat over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt binnen je specialisatie(s) en dat je ook op de hoogte blijft door bijscholing te volgen. Als laatste zal je over een goed analytisch vermogen moeten beschikken, zodat je op een goede manier de bijzaken van de hoofdzaken weet te onderscheiden zodat je resultaatgericht kunt werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als advocaat

Het arbeidsmarktperspectief voor advocaten kan nogal verschillen per specialisatie of rechtsgebied. Daarnaast is het zo dat de studie rechtsgeleerdheid behoorlijk populair is en er veel afgestudeerde aspirant advocaten op de markt komen, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt doorgaans beperkt zijn. De grotere advocatenkantoren hebben meestal voldoende aanvragen van aspirant advocaten en zijn dan ook zeer selectief. Ze zullen de beste aspirant advocaten uitkiezen. Over het algemeen zal het verkrijgen van werk als advocaat vroeg of laat zeker lukken. Wel kan het zijn dat je niet meteen bij de bekendste advocatenkantoren aangenomen zal worden, omdat de concurrentie nu eenmaal groot te noemen is. De doorgroeimogelijkheden als advocaat zijn beperkt en moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de advocatuur, zodat je de grotere en interessante zaken krijgt en mogelijk partner kan worden binnen een advocatenkantoor of maatschap. Maar natuurlijk kan je als advocaat ook doorgroeien tot rechter of officier van justitie, nadat je een aanvullende opleiding hebt genoten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris advocaat

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor een advocaat, omdat je voor verschillende bedrijven en overheden werkzaam kan zijn met hun eigen arbeidsvoorwaarden. Wel is er op de website van de Nederlandse Orde Van Advocaten meer informatie te vinden over de arbeidsvoorwaarden als aspirant advocaat. Een aspirant advocaat verdient in het eerste jaar gemiddeld 2.200 euro bruto per maand, het tweede jaar 2.560 euro bruto per maand en het derde jaar 2.900 euro bruto per maand. Wat een volwaardig advocaat precies zal verdienen is lastig aan te geven, omdat er grote verschillen bestaan binnen de advocatuur. Maar over het algemeen zal een advocaat tussen de 2.500 en 9.000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd en verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Er zijn natuurlijk ook specialistische advocaten te vinden, die een veelvoud van het genoemde salaris verdienen.

Mijnzzp.nl