Bookmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een bookmaker is een persoon of organisatie die het mogelijk maakt om te gokken op sportwedstrijden en toernooien. In veel gevallen zal het gokken betrekking hebben op de uitslagen van sportwedstrijden, echter kan er tegenwoordig bijna overal op gegokt worden. Denk bijvoorbeeld aan welke speler het eerste een gele kaart zal krijgen tijdens een wedstrijd, aan welk team het eerste punt zal scoren tijdens de wedstrijd en aan binnen welke minuut dit plaats zal vinden. Met de opkomst van moderne goksites is de rol van de bookmaker dan ook veranderd, omdat er tegenwoordig bijna overal wel op gegokt kan worden. Een bookmaker moet gezien worden als een tussenpersoon die het mogelijk maakt dat mensen kunnen gokken op sportwedstrijden. Het is ook de bookmaker die de verhouding zal bepalen tussen de inzet en de uiteindelijke uitbetaling als iemand wint. Een bookmaker zal de winstkansen proberen in te schatten om de inzet op de juiste manier vast te kunnen stellen. Er zijn tegenwoordig veel mensen die gebruikmaken van speciale websites die gerund worden door bookmakers. Een bookmaker is dus gespecialiseerd in kansspelen, dat in de meeste gevallen betrekking zal hebben op sportwedstrijden. Andere benamingen voor een bookmaker kunnen ook zijn bookie of turf accountant. Het werken als bookmaker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat bookmakers in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. In alle gevallen heeft bookmaker wel betrekking op kansspelen, waarop gegokt kan worden. Zoals eerder omschreven kan er tegenwoordig op veel verschillende manieren gegokt worden.

De werkzaamheden van een bookmaker zijn niet overal legaal, omdat dit van land tot land kan verschillen. Binnen Nederland zijn er veel verschillende toezichthouders, zoals de kansspelautoriteit, die streng controleren wie er allemaal precies weddenschappen zoals kansspelen aanbieden, omdat dit niet zomaar door iedereen gedaan mag worden. Of een bookmaker legaal bezig is kan per land verschillen, omdat er geen universele regels zijn met betrekking tot kansspelen. Vandaag de dag zijn er veel verschillende online bookmakers te vinden, waardoor iedereen wel kan gokken op wedstrijden zoals sportwedstrijden. Een van de landen waarbinnen gokken op sportwedstrijden de normaalste zaak van de wereld is voor mensen is Engeland. In de meeste gevallen gokken mensen via een bookmaker op bekende en belangrijke sportwedstrijden zoals voetbal, tennis, paardensport, golf, autosport en motorsport, wat in de meeste gevallen betrekking heeft op beroepssporters. Het gokken op sportwedstrijden is voor veel mensen een leuke bezigheid die ook voor extra spanning zal zorgen. Voor iedereen is de reden om te gokken persoonlijk, echter is er niet voor niets streng toezicht op gokken omdat gokken ook voor problemen kan zorgen zoals mogelijke financiële problemen.

Wat doet een bookmaker?

Een bookmaker is dus een persoon of een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheren en aanbieden van weddenschappen op verschillende sportevenementen en andere gebeurtenissen. Het belangrijkste doel van een bookmaker is om winst te maken door het correct voorspellen van de uitkomst van een wedstrijd of evenement. Bookmakers stellen de odds of quoteringen vast voor elke mogelijke uitkomst van een weddenschap. De odds geven aan hoeveel geld een weddenschap zal uitbetalen als deze wint. Bookmakers baseren de odds op statistieken, informatie over deelnemers en teams, en andere relevante factoren.

Het werk van een bookmaker omvat het volgen van sportevenementen, het analyseren van gegevens en het bijwerken van de odds op basis van nieuwe informatie. Ze moeten ook rekening houden met factoren zoals de populariteit van een team of deelnemer, publieke opinie en het evenwicht tussen inzetten om ervoor te zorgen dat ze een winstgevende positie behouden. Bookmakers accepteren weddenschappen van individuen en betalen winnende weddenschappen uit. Ze hanteren vaak limieten voor inzetten, zodat ze niet te veel risico lopen. Bovendien kunnen ze gebruikmaken van risicobeheerstrategieën, zoals het aantrekken van inzetten aan beide kanten van een weddenschap, om ervoor te zorgen dat ze winst maken, ongeacht de uitkomst.

Odds bepalen

Bookmakers maken gebruik van odds om weddenschappen in te kunnen schatten. In veel gevallen spreken bookmakers dan van odds voor of juist van odds tegen. Odds is een Engelse term dat staat voor kansverhouding. Een bookmaker probeert dan ook wedstrijden in te schatten door ze te analyseren zodat de bookmakers de odds kunnen bepalen van een weddenschap. Het bepalen van de odds als bookmaker is risicovol omdat dit ook verkeerd kan uitpakken. Een andere benaming voor odds kan ook zijn quoteringen. De quotering geeft aan hoeveel er kan worden gewonnen met een weddenschap. Het bepalen van de odds kan op veel manieren gedaan worden, waarbij statistieken en wiskunde een belangrijke rol zullen spelen.

Hoe verdient een bookmaker geld

Een bookmaker verdient zijn geld door weddenschappen op de juiste manier in te schatten. Het is niet zo dat een bookmaker veel geld probeert te verdienen met een enkele weddenschap. Een professionele bookmaker hanteert een langetermijnvisie, waarbij hij of zij een bepaalde marge probeert te behalen per weddenschap. Vanzelfsprekend kan een bookmaker wel veel geld verdienen als deze weddenschappen op de juiste manier inschat. Door het inschatten van de odds kan een bookmaker de inzet en uitbetaling vaststellen van een weddenschap. Hoe groter het risico is dat een bookmaker neemt, hoe groter de uiteindelijke winstmarge kan zijn voor de bookmaker of juist niet. In de kern kan een bookmaker ook aangemerkt worden als partijdig bemiddelaar.

Online gokken

Vandaag de dag kan iedereen online gokken op goksites die overal op de wereld te vinden zijn. Ook binnen landen die strenge regelgeving hanteren met betrekking tot gokken is het gokken op sportwedstrijden over het algemeen geen probleem. Wie zelf een keer wil gokken via een goksite moet zich wel realiseren dat er ook veel illegale goksites bestaan die niet onder toezicht staan. Moderne bookmakers kunnen ook gezien worden als online gok aanbieders. Een bookmaker kan ook gokken op een andersoortige gebeurtenis met onbekende uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan mensen die geld willen inzetten op politieke verkiezingen. Er zijn soms bookmakers die alle weddenschappen aangaan. Tegenwoordig spreekt men ook steeds vaker van een online bookmaker. Een online bookmaker kan weddenschappen van verschillende aanbieders aanbieden.

Wedden op sport:

Gokken op sportwedstrijden:

Opleidingen tot bookmaker

Er bestaan geen opleidingen tot bookmaker. Een bookmaker is in veel gevallen een ondernemer en/of internetondernemer die kan beschikken over uiteenlopende soorten opleidingen. Het werken als bookmaker is ook te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Met betrekking tot het kunnen bepalen van de odds zal een bookmaker wel over wiskundige kennis moeten beschikken. Daarnaast is het denkbaar dat een bookmaker aan specifieke wettelijke eisen moet voldoen om te mogen werken als bookmaker. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een digitaal boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een bookmaker werkzaam kan zijn

Een bookmaker is over het algemeen werkzaam voor een wedkantoor, zoals een sport-wedkantoor. Daarnaast kan een bookmaker werken als ondernemer. Binnen sommige landen is het ook denkbaar dat een bookmaker direct of indirect werkzaam is voor de overheid die het gokken reguleert. Zoals eerder omschreven is het beroep bookmaker niet in alle landen een vrij-beroep, omdat er sprake kan zijn van strenge vergunningen.

Competenties bookmaker

De belangrijkste competentie van een bookmaker is wellicht nog wel de betrouwbaarheid als bookmaker. Mensen gokken over het algemeen alleen via bookmakers die ze kunnen vertrouwen. Ook financieel bewustzijn is aan te merken als een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, wiskunde, zelfstandigheid, presenteren, lef, aanpassingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel. Als laatste is het ook belangrijk om stressbestendigheid te benoemen als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bookmaker

Het arbeidsmarktperspectief is niet echt van toepassing op een bookmaker, omdat bookmaker niet gezien kan worden als een gewoon beroep. Daarnaast komt het beroep bookmaker niet in alle landen voor. Er zijn dan ook niet veel Nederlandse bookmakers actief op de markt. Het inzetten van online sportweddenschappen is in nederland is via enkele websites mogelijk. De doorgroeimogelijkheden als bookmaker moeten gezien worden in het succesvol inschatten van weddenschappen of het starten van je eigen wedkantoor als ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bookmaker

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een bookmaker, omdat een bookmaker in veel gevallen werkzaam zal zijn als ondernemer. Wat een bookmaker precies zal verdienen is ook weer geheel afhankelijk van de marge die een bookmaker kan maken. Ook de soort wedstrijden waarop gegokt zal worden zal het inkomen mede bepalen als bookmaker.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bookmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bookmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl