Makelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een makelaar is een vastgoedspecialist die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, zoals het verkopen en aankopen van woningen voor klanten. Daarnaast bieden de meeste makelaars andere diensten aan, zoals het taxeren van woningen en het afsluiten van mogelijke verzekeringen, en kunnen makelaars mensen begeleiden bij het vinden van een mogelijke passende financier. Een makelaar verzorgt over het algemeen alle zaken, vanaf de opname van het huis tot overdracht bij de notaris. Als iemand zijn huis wil verkopen kan hij of zij bij de woningmakelaar terecht. Een makelaar zal meestal beginnen met de waardebepaling van de betreffende woning. Als beide partijen het eens zijn met de verkoopprijs zal de makelaar een folder opstellen waarin alle kenmerken van de woning opgenomen worden. Als de makelaar geïnteresseerde kandidaten heeft gevonden zal hij of zij een afspraak inplannen om het huis te bekijken. Mocht de geïnteresseerde partij een huis willen kopen, dan kunnen de onderhandelingen starten. Een makelaar speelt tijdens de onderhandelingen een belangrijke rol tussen de verkoper en de mogelijke koper als bemiddelingsmedewerker. Het is de makelaar die de belangen van de opdrachtgever zal behartigen door het voeren van de onderhandelingen. Als de koopprijs overeengekomen is zal de makelaar het koopcontract opstellen, waarbinnen alle voorwaarden opgenomen worden die maar van belang kunnen zijn voor beide partijen.

Een koper zal gedurende deze periode de financiering en taxatie moeten regelen, zodat er ook een afspraak gemaakt kan worden bij een notaris voor de uiteindelijke overdracht van de woning. Een makelaar kan ook een omgekeerde rol spelen en juist iemand helpen met een aankoop van een woning. Als iemand niet veel kennis heeft van vastgoed of als hij of zij niet goed weet hoe de onderhandelingen gevoerd moeten worden is het zeker aan te raden om gebruik te maken van een makelaar. Een makelaar zal de onderhandelingen voeren en weet precies waar op gelet moet worden. In dit soort gevallen noemt men een makelaar ook wel een aankoopmakelaar. De werkzaamheden van een makelaar zijn breed te noemen en moeten zeker breder gezien worden dan het alleen verkopen en aankopen van vastgoed. Een makelaar kan in veel gevallen ook gezien worden als een verhuurmakelaar. Het beroep makelaar kent verder geen beroepsbescherming meer, dus iedereen kan en mag zich makelaar noemen.

Wat doet een makelaar allemaal

De belangrijkste taak van een makelaar is het helpen verkopen of aankopen van woningen. Een makelaar heeft over het algemeen een brede kennis van de lokale markt en kan verkopers adviseren over diverse zaken, zoals de vraagprijs van een woning en de beste manier van adverteren. Maar ook andere zaken zoals de staat van onderhoud en het klaar maken van een woning voor bezichtigingen zijn belangrijke zaken waar een makelaar zijn klanten over kan informeren. Soms kan het nodig zijn muren te schilderen of om bepaalde meubels te verschuiven, zodat het huis beter tot zijn recht komt.

Tijdens bezichtigingen is het de makelaar die geïnteresseerde partijen het huis laat zien en vertelt over het huis en de buurt. Een makelaar doet dit op een zakelijke manier, zodat de geïnteresseerden een goed beeld krijgen. Er zijn tegenwoordig ook makelaars die dit aan de bewoners zelf overlaten om de kosten voor de klant te drukken. Het verkopen van een huis gaat verder dan alleen de woning laten zien aan geïnteresseerden partijen. Een makelaar moet ieder huis steeds weer op een pakkende en aantrekkelijke manier in de markt weten te zetten, zodat de woning goed opvalt bij mogelijk geïnteresseerde partijen. Dit betekent onder andere dat de makelaarfolders netjes verzorgd moet zijn, zodat mensen de juiste indruk krijgen van een woning.

Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij:

Opleidingen tot makelaar

Voor het beroep makelaar kan het beste de Hbo-opleiding vastgoed en makelaardij gekozen worden. De opleiding tot makelaar duurt vier jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de opleiding leer je alles wat er komt kijken bij vastgoed, zoals ruimtelijke ordening, financieel inzicht, juridisch en fiscale inzicht. Maar ook het beheren van een vastgoedportefeuille en taxatieleer komen tijdens de opleiding aan bod. Tijdens het derde leerjaar ga je over het algemeen stage lopen bij bedrijven die raakvlakken hebben met vastgoed. Dit hoeven niet alleen makelaars te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook gemeentes of woningcoöperaties zijn. De makelaarsopleiding is een brede opleiding die meer inhoudt dan alleen het kopen of verkopen van vastgoed. Naast de Hbo-opleiding vastgoed en makelaardij zijn er nog veel meer opleidingsmogelijkheden om als makelaar te kunnen werken. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de volgende website met meer dan 10.000 verschillende online bouwtekeningen.

Bedrijven waar een makelaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een makelaar werkzaam zijn voor een makelaarskantoor die verschillende diensten kunnen aanbieden. Binnen makelaarskantoren zijn over het algemeen verschillende soorten makelaars werkzaam, zoals de woningmakelaar en bedrijfsmakelaars. De werkzaamheden van een bedrijfsmakelaar hebben veel weg van de werkzaamheden van een woningmakelaar, echter kunnen de beroepen woningmakelaar en bedrijfsmakelaar niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Daarnaast kan een makelaar ook voor andere soorten bedrijven werkzaam zijn die te maken hebben met vastgoed, zoals voor projectontwikkelaars, woningstichtingen en gemeentes. Het is niet ondenkbaar dat een makelaar werkzaam zal zijn als ondernemer binnen een eigen makelaarskantoor.

Competenties makelaar

Als makelaar ben je een vertrouwenspersoon voor je klanten en adviseer je de klanten op een goede en professionele manier. Commercieel inzicht en communicatieve vaardigheden zijn als makelaar zeer belangrijk. Ook het onderhandelen als makelaar is erg belangrijk, en houdt meer in dan alleen prijzen noemen. Het geven van een goed onderbouwde prijsindicatie aan je klanten moet op een gefundeerde manier gedaan worden. Een goede makelaar heeft overal voelsprieten uitstaan en weet hoe er genetwerkt moet worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als makelaar

Het arbeidsmarktperspectief als makelaar is over het algemeen goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt als makelaar. Daarnaast kan een makelaar werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Het beroep makelaar kent verder geen bescherming meer waardoor iedereen werkzaam kan zijn als makelaar. Het is wel zo dat de betere makelaarskantoren alleen goed opgeleide makelaar in dienst zullen nemen. De doorgroeimogelijkheden als makelaar kunnen gezien worden in het verder specialiseren binnen de makelaardij of het starten van een eigen makelaarskantoor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris makelaar

Als makelaar heb je doorgaans veel vrijheid en werk je relatief veel zelfstandig. Een auto van de zaak zal bijna altijd aangeboden worden door het kantoor, omdat je vaak onderweg bent. Als makelaar is je salaris in loondienst sterk afhankelijk van je behaalde verkoop, omdat je meestal een courtage krijgt per verkoop, naast je basissalaris. Een makelaar in loondienst verdient afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheid tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand. Als zelfstandig werkende makelaar kunnen de verdiensten een stuk hoger zijn, mits er voldoende verkocht zal worden. In goede tijden kunnen de inkomsten dan ook relatief hoog zijn. In mindere tijden zijn ze vaak laag.

Mijnzzp.nl