Makelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een makelaar is een vastgoedspecialist die zich gespecialiseerd heeft in het bemiddelen bij verkoop, aankoop of verhuur van woningen of bedrijfspanden. Daarnaast bieden de meeste makelaars andere diensten aan, zoals het taxeren van vastgoed. De grotere makelaarskantoren bieden ook aanvullende diensten aan, zoals het afsluiten van verzekeringen en het begeleiden van mensen die een passende financier zoeken. Een makelaar kan op verschillende manieren optreden, zoals als verkoopmakelaar, aankoopmakelaar of als verhuurmakelaar. Daarnaast kan een makelaar zich gespecialiseerd hebben in bedrijfsonroerendgoed. Een makelaar verzorgt over het algemeen alle zaken, vanaf de opname van het huis tot overdracht bij de notaris. Een makelaar zal bij nieuwe opdrachten beginnen met de waardebepaling van de woning. Als beide partijen het eens zijn met de vraagprijs zal de makelaar een folder opstellen waarin alle kenmerken van de woning opgenomen worden. Als de makelaar geïnteresseerde kandidaten heeft, zal hij of zij een afspraak inplannen om de woning te bezichtigen. Mocht de geïnteresseerde partij de woning willen kopen, dan kunnen de onderhandelingen beginnen. Een makelaar speelt tijdens de onderhandelingen een belangrijke rol tussen de verkoper en de koper als bemiddelingsmedewerker. Het is de makelaar, die de belangen van de opdrachtgever zal behartigen door het voeren van de onderhandelingen. Als de koopprijs overeengekomen is zal de makelaar het koopcontract opstellen, waarbinnen alle voorwaarden opgenomen worden die van belang zijn voor beide partijen. Een koper zal gedurende deze periode de financiering en taxatie moeten regelen, zodat er een afspraak gemaakt kan worden bij een notaris voor de uiteindelijke overdracht van de woning. Een makelaar kan ook een omgekeerde rol spelen en juist iemand helpen met een aankoop van een woning. Het beroep makelaar kent geen beroepsbescherming. Met andere woorden kan iedereen zich uitgeven als makelaar.

Een makelaar is dus een bemiddelingsmedewerker, die zich op verschillende manieren gespecialiseerd kan hebben in vastgoed. De meeste mensen maken gebruik van een makelaar omdat het zelfstandig voeren van onderhandelingen niet makkelijk is. Daarnaast voorkomt een makelaar dat er fouten gemaakt worden. Een makelaar zal de onderhandelingen voeren en weet precies waar op gelet moet worden. De werkzaamheden van een makelaar zijn breed te noemen en moeten breder gezien worden dan alleen het verkopen en aankopen van vastgoed. De meeste makelaars zijn ook werkzaam als verhuurmakelaar en als register taxateur. Het beroep register taxateur is geen vrij-beroep. Een makelaar kan zich dus niet zomaar uitgeven als register taxateur. Het zijn alleen de erkende register taxateurs, die vastgoed mogen taxeren voor een hypotheekverstrekker of voor de overheid. Het taxeren voor de overheid kan om verschillende redenen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de WOZ-aanslag of aan de belastingdienst, die de waarde wil weten van vastgoed. Het laten taxeren van vastgoed is meestal nodig omdat de hypotheekverstrekker wil weten of het onderpand de hypotheek dekt. Als een hypotheek de onderpandwaarde niet dekt kan het zijn dat de hypotheekverstrekker geen hypotheek zal verstrekken. Het zijn kredietanalisten die verantwoordelijk zijn voor het behandelen van binnenkomende hypotheekaanvragen.

Wat doet een makelaar allemaal

De belangrijkste taak van een makelaar is het helpen verkopen of aankopen van woningen. Een makelaar heeft over het algemeen een brede kennis van de lokale markt en kan verkopers adviseren over diverse zaken, zoals de vraagprijs van een woning en de beste manier van adverteren. Maar ook andere zaken, zoals de staat van onderhoud en het klaar maken van een woning voor bezichtigingen zijn belangrijke zaken waar een makelaar zijn klanten over kan informeren. Soms kan het nodig zijn muren te schilderen of om bepaalde meubels te verschuiven, zodat het huis beter tot zijn recht komt. In sommige gevallen kan een makelaar ook adviseren om gebruik te maken van een verkoopstylist. Een verkoopstylist is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van vastgoed. De meeste makelaar krijgen ook te maken met klanten die specifieke wensen hebben. In dat geval is er meestal sprake van een gerichte zoekopdracht. In dat geval kan een makelaar aangemerkt worden als locatiescout. Het opmeten van oppervlaktes behoort meestal toe tot de werkzaamheden van een inmeter.

Hoe werkt een bezichtiging

Tijdens bezichtigingen is het de makelaar, die geïnteresseerde partijen het huis laat zien en vertelt over het huis en de buurt. Een makelaar doet dit op een zakelijke manier, zodat de geïnteresseerden een goed beeld krijgen. Er zijn tegenwoordig ook makelaars, die dit aan de bewoners zelf overlaten om de kosten voor de klant te drukken. Het verkopen van een huis gaat verder dan alleen de woning laten zien aan geïnteresseerde partijen. Een makelaar moet ieder huis steeds op een pakkende en aantrekkelijke manier in de markt weten te zetten, zodat de woning goed opvalt bij mogelijk geïnteresseerde partijen. Dit betekent onder andere dat de makelaarsfolder netjes verzorgd moet zijn, zodat mensen de juiste indruk krijgen van een woning. Een makelaar is dus op een brede manier verantwoordelijk voor het adviseren van klanten en het bemiddelen voor klanten.

Verschil makelaar en notaris

Het belangrijkste verschil tussen een makelaar en notaris is dat een notaris juridische zekerheid geeft. Een makelaar is alleen verantwoordelijk voor het begeleiden, adviseren en bemiddelen voor klanten. Het is de notaris, die de eigendomsoverdracht van onroerend goed vastlegt in een notariële akte. Het gebruikmaken van een notaris is verplicht bij aan- en verkoop van onroerend goed. Zoals eerder omschreven kunnen makelaars ook andere diensten aanbieden, zoals het afsluiten van verzekeringen. Deze werkzaamheden behoren niet toe tot de werkzaamheden van een makelaar. In dat geval hebben we het over een assurantieadviseur.

Wat doet een makelaar allemaal:

  • Het vaststellen van vraagprijzen
  • Het adviseren van klanten
  • Het bemiddelen voor klanten
  • Het uitwerken van verkoopstrategieën
  • Het organiseren van bezichtigen
  • Het onderhandelen namens klanten
  • Het begeleiden van notariële zaken
  • Het evenveel taxeren van vastgoed

Wat doet een makelaar:

Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij:

Opleidingen tot makelaar

Voor het beroep makelaar kan het beste de Hbo-opleiding vastgoed en makelaardij gekozen worden. De opleiding tot makelaar duurt vier jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de opleiding leer je alles wat er komt kijken bij vastgoed, zoals ruimtelijke ordening, financieel inzicht, juridisch en fiscale inzicht. Maar ook het beheren van een vastgoedportefeuille en taxatieleer komen tijdens de opleiding aan bod. Tijdens het derde leerjaar ga je over het algemeen stage lopen bij bedrijven die raakvlakken hebben met vastgoed. Dit hoeven niet alleen makelaars te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook gemeentes of woningcoöperaties zijn. De makelaarsopleiding is een brede opleiding die meer inhoudt dan alleen het kopen of verkopen van vastgoed. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een makelaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een makelaar werkzaam zijn voor een makelaarskantoor die verschillende diensten kunnen aanbieden. Binnen makelaarskantoren zijn over het algemeen verschillende makelaars werkzaam, zoals de woningmakelaar en bedrijfsmakelaars. De werkzaamheden van een bedrijfsmakelaar hebben veel weg van de werkzaamheden van een woningmakelaar, echter kunnen de beroepen woningmakelaar en bedrijfsmakelaar niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Daarnaast kan een makelaar ook voor andere soorten bedrijven werkzaam zijn die te maken hebben met vastgoed, zoals voor projectontwikkelaars, woningstichtingen en gemeentes. Het is denkbaar dat een makelaar werkzaam zal zijn als ondernemer binnen een eigen makelaarskantoor.

Competenties makelaar

De belangrijkste competentie van een makelaar is de allround kennis van de makelaardij en de vastgoedmarkt. Daarnaast moet een makelaar aangemerkt worden als partijdig adviseur, die opkomt voor de belangen van klanten. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een register taxateur wel onpartijdig moet zijn. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden, omdat een makelaar te maken heeft met verschillende klanten en externe partijen. Daarnaast heeft een makelaar te maken met wet- en regelgeving. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, inspiratie, zelfstandigheid, plannen, organiseren, betrouwbaarheid, netwerken en secuur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als makelaar

Het arbeidsmarktperspectief van een makelaar is goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. Daarnaast kan een makelaar werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Het beroep makelaar kent verder geen bescherming meer, waardoor iedereen werkzaam kan zijn als makelaar. Het is wel zo dat de betere makelaarskantoren alleen goed opgeleide makelaars in dienst nemen. De doorgroeimogelijkheden van een makelaar kunnen gezien worden in het verder specialiseren binnen de makelaardij of het starten van een eigen makelaarskantoor. Daarnaast kan een ervaren makelaar werkzaam zijn als vastgoedmanager voor verschillende organisaties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris makelaar

Als makelaar heb je doorgaans veel vrijheid en werk je relatief veel zelfstandig. Een auto van de zaak zal bijna altijd aangeboden worden door het kantoor, omdat je vaak onderweg bent. Als makelaar is je salaris in loondienst sterk afhankelijk van je behaalde verkoop, omdat je meestal een courtage krijgt per verkoop, naast je basissalaris. Een makelaar in loondienst verdient afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheid tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Als zelfstandig werkende makelaar kunnen de verdiensten een stuk hoger zijn, mits er voldoende verkocht zal worden. In goede tijden kunnen de inkomsten dan ook relatief hoog zijn. In mindere tijden zijn ze vaak laag.

Read this information on Real estate agent in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Immobilienmakler auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Agente inmobiliario en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Makelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Makelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl