Verkoopstyliste

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep verkoopstyliste
Werken als professionele verkoopstyliste
Wat doet een verkoopstyliste allemaal
Tips snelle verkoop van een huis:
Film over een verkoopstyliste:
Film over een verkoopstyliste:
Opleidingen tot verkoopstyliste
Bedrijven waar een verkoopstyliste werkzaam kan zijn
Competenties verkoopstyliste
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoopstyliste
Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoopstyliste
Eigen bedrijf starten als Verkoopstyliste
Boekhoudprogramma vergelijken Verkoopstyliste

Beroep verkoopstyliste

Een verkoopstyliste is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van woningen en andere soorten vastgoed. In de meeste gevallen moet een verkoopstyliste aangemerkt worden als belangrijke adviseur, die opdrachtgevers kan bijstaan als hun woning verkocht moet worden. Daarnaast is het denkbaar dat je als verkoopstyliste andere werkzaamheden uitvoert dan alleen het adviseren van opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van woningen of aan het laten uitvoeren van verschillende onderhoudswerkzaamheden namens de opdrachtgever. Dit kan wel per verkoopstyliste verschillen, omdat de kerntaak van een verkoopstyliste is het adviseren van opdrachtgevers. Een goede verkoopstyliste draagt over het algemeen bij aan een snellere verkoop en aan een mogelijk hogere verkoopprijs. Het is de verkoopstyliste, die allerlei adviezen kan geven om dit mogelijk te maken. Denk hierbij aan adviezen met betrekking tot de inrichting of aan het geven van kleuradviezen. Een goede verkoopstyliste zal er alles aan doen om potentiële kopers over de streep te trekken, zodat er een snellere verkoop gerealiseerd wordt. Een verkoopstyliste kan dus helpen om een huis of ander gebouw beter verkoopbaar te maken. Als een huis niet netjes is tijdens de verkoopperiode haken mensen meestal snel af, omdat ze een verkeerde indruk krijgen van het huis. Het is daarom zo belangrijk dat een huis de juiste indruk wekt bij potentiële kopers. De juiste indruk wekken heeft niet alleen betrekking op meubels of kleuren. Het heeft eigenlijk betrekking op alles, wat een huis aangaat. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan mogelijke losse deurkrukken, klemmende deuren of aan losse plinten. Dit zijn allemaal kleine gebreken, die meestal snel en vooral makkelijk op te lossen zijn. Het beroep verkoopstyliste betreft een bijzonder beroep, omdat je ook verantwoordelijk bent voor het succesvol verkopen van woningen of andere soorten vastgoed.

Werken als professionele verkoopstyliste

Een verkoopstyliste geeft dus kleur- en interieuradvies om een woning beter in de markt te kunnen zetten. Ook het inschakelen van een goede fotograaf is over het algemeen een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke verkoop. Goede foto's van een woning trekken over het algemeen meer potentiële kopers aan. In veel gevallen zal een verkoopstyliste samenwerken met verschillende vaklieden, zoals met makelaars en fotografen, die allemaal begrijpen, wat er precies nodig is om een woning op een goede en snelle manier te kunnen verkopen. De verkoopstyliste kan dus helpen met het aantrekkelijk maken van een woning voor de verkoop. Dit doet de verkoopstyliste door het interessant maken van de woning. De foto's, die genomen worden om het huis te verkopen zijn erg belangrijk om mensen een goede indruk te geven, en zo eventuele kopers te trekken. De werkzaamheden van een verkoopstyliste zijn eigenlijk te vergelijken met het etaleren van een winkeletage. Winkeliers begrijpen maar al te goed dat een etalage netjes moet zijn om potentiële kopers te blijven trekken. Bij woningen en andere soorten vastgoed is het erg belangrijk om het vastgoed op de juiste manier te etaleren. Over het algemeen is het inschakelen van een goede verkoopstyliste niet heel kostbaar, waardoor het raadzaam is om gebruik te maken van een verkoopstyliste. Een goede verkoopstyliste kan binnen enkele uurtjes veel verbetertips geven, die een snellere verkoop kunnen realiseren.

Wat doet een verkoopstyliste allemaal

Een verkoopstyliste zal op een neutrale manier naar een woning kijken en alle mogelijke punten onder de aandacht brengen van de verkoper(s). Een verkoopstyliste is niet alleen verantwoordelijk voor het tijdelijk aankleden van een woning of verantwoordelijk voor het aanbrengen van nieuwe kleuren. Denk bijvoorbeeld ook aan het benoemen dat bepaalde kozijnen geschilderd moeten worden voor de verkoop of aan het inschakelen van een tuinman om de tuin netjes te maken voor de verkoop. Ook het opruimen van alle losse rommel in en rond de woning kan door de verkoopstyliste onder aandacht gebracht worden. In de meeste gevallen kan een handige klusjesman veel mogelijke verkoopbelemmeringen binnen enkele uren of dagen verhelpen. Een verkoopstyliste is dus gespecialiseerd in het helpen onderscheiden van een woning, zodat de woning mogelijk sneller verkocht wordt.

Tips snelle verkoop van een huis:

  • Haal post en reclamefolders weg.
  • Laat wat lampen hangen en meubels staan.
  • Los kleine gebreken op.
  • Lucht het huis voor een bezichtiging.
  • Ruim alle losse spullen op.
  • Schilder muren en plafonds als dat nodig is.
  • Zorg dat de afvoeren niet droog staan (stank voorkomen).
  • Zorg dat de badkamer en toilet goed schoon zijn.
  • Zorg dat de ruiten schoon zijn.
  • Zorg dat er geen watervlekken zijn in de spoelbak.

Film over een verkoopstyliste:

Film over een verkoopstyliste:

Opleidingen tot verkoopstyliste

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep verkoopstyliste. Wel zijn er opleidingsmogelijkheden voor het beroep interieuradviseur, dat veel raakvlakken heeft met de werkzaamheden van een verkoopstyliste. Ook zijn er veel cursussen te vinden op het gebied van styling. Voor de opleiding verwijzen wij dan ook naar het beroep interieuradviseur, waar u meer informatie kunt vinden over interieurs. Het beroep verkoopstyliste kent verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen zich kan uitgeven voor verkoopstyliste. In de praktijk is het denkbaar dat een verkoopstyliste ook werkzaam is als interieuradviseur. Het beroep interieuradviseur kent verder ook geen beroepsbescherming. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een verkoopstyliste werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een verkoopstyliste werkzaam zijn als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast is het denkbaar dat een verkoopstyliste aangemerkt kan worden als middenstander, die beschikt over een eigen interieurwinkel. In de meeste gevallen zullen de werkzaamheden van een verkoopstyliste gezien moeten worden als parttime werkzaamheden. Er zijn niet veel verkoopstylisten, die fulltime werkzaam kunnen zijn als verkoopstyliste. Met andere woorden zullen de meeste verkoopstylisten ook andere werkzaamheden uitvoeren.

Competenties verkoopstyliste

De belangrijkste competentie van een verkoopstyliste is de vakinhoudelijke kennis van interieurs. Daarnaast kan inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je als verkoopstyliste verantwoordelijk bent voor het geven van goede tips. Omdat je als verkoopstyliste in de meeste gevallen werkzaam is als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken. Ook het kunnen netwerken is in dat geval belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, overtuigingskracht, stressbestendigheid, plannen, organiseren, presenteren, passie, inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoopstyliste

Het arbeidsmarktperspectief van een verkoopstyliste is over het algemeen redelijk te noemen. Lang niet alle woningverkopers maken gebruik van een verkoopstyliste. In veel gevallen zal er pas sprake zijn van een verkoopstyliste als een makelaar denkt dat dit nodig is. Een verkoopstyliste is over het algemeen wel snel betrokken bij bijzondere woningverkopen, zoals bij unieke woningen die vragen om de juiste verkooptechniek. Dit zijn vaak woningen in het hogere segment. De doorgroeimogelijkheden van een verkoopstyliste moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten fors zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoopstyliste

Als verkoopstyliste werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer en bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Een verkoopstyliste kan ook in loondienst zijn, maar dan hebben we het weer over een interieuradviseur. Voor een salarisindicatie verwijzen wij dan ook naar het beroep interieuradviseur. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat het beroep niet veel voorkomt. Ook is het de vraag of je voldoende opdrachten binnen kan halen als verkoopstyliste, omdat het beroep relatief onbekend is in Nederland.

Eigen bedrijf starten als Verkoopstyliste

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verkoopstyliste, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verkoopstyliste

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verkoopstyliste bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verkoopstyliste.

Mijnzzp.nl