Locatiescout (vastgoed)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een locatiescout vastgoed is een woningmakelaar of bedrijfsmakelaar, die in opdracht zoekt naar geschikt vastgoed dat aan de wensen van de opdrachtgever voldoet. In de meeste gevallen zal het om bijzonder vastgoed gaan, dat aan specifieke wensen moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke locatie, zoals in het bos of aan het water, of een bepaalde bouwperiode en stijl. Over het algemeen worden locatiescouts in de vastgoedwereld alleen ingeschakeld als het gaat om bijzonder vastgoed dat niet makkelijk te vinden is via gewone zoekkanalen. De meeste makelaars beschikken over een groot netwerk en weten hierdoor eerder welk percelen er te koop komen. Het beroep locatiescout vastgoed heeft dus in de meeste gevallen betrekking op een makelaar, die specifiek de opdracht heeft gekregen om bepaald vastgoed te zoeken voor een opdrachtgever. In bijna alle gevallen zal het gaan om bijzondere woonobjecten, die niet zomaar aangeboden worden via de gewone verkoopkanalen. Daarnaast is het denkbaar dat een locatiescout vastgoed zelfstandig vastgoedbezitters zal benaderen met de vraag of ze hun vastgoed willen verkopen. Een locatiescout vastgoed is dus een bijzondere bemiddelaar, die specifiek zoekt naar geschikt vastgoed. Andere werkzaamheden van een locatiescout vastgoed zijn het adviseren van mensen, het aankopen en verkopen van vastgoed. Als locatiescout vastgoed zal je in de meeste gevallen te maken krijgen met vermogende mensen, die precies weten wat ze zoeken. Het vinden van specifieke locaties is over het algemeen niet makkelijk, omdat het meestal om zeer specifieke locaties gaat. Denk bijvoorbeeld aan een landhuis met grond en water dat zich in een bepaalde regio moet bevinden. Dit soort specifieke eisen maakt het vinden van een geschikte locatie niet makkelijk. Als locatiescout vastgoed zal je meestal werkzaam zijn in het hogere segment van de vastgoedmarkt. Verder verschillende werkzaamheden niet met de werkzaamheden van een gewone makelaar.

Een locatiescout vastgoed is dus een makelaar of bedrijfsmakelaar, die in opdracht werkzaam is. Het hoeft niet om woningen te gaan, omdat een locatiescout vastgoed ook ingeschakeld kan worden voor bedrijfsmatig vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan een locatiescout vastgoed, die de opdracht krijgt om een bedrijfspand te zoeken langs een snelweg, zodat de zichtbaarheid van het bedrijf optimaal is. Daarnaast is het denkbaar dat een locatiescout ingeschakeld wordt om een bepaald pand te kopen dat niet te koop staat. In alle gevallen heeft een locatiescout vastgoed te maken met bijzonder vastgoed dat niet zomaar te koop is. Daarnaast kan een locatiescout vastgoed te maken krijgen met bijzonder vastgoed dat alleen gehuurd kan worden. In dat geval hebben we het bijvoorbeeld over een woning die in eigendom is van een natuurorganisatie. Ook komt het voor dat een locatiescout vastgoed een rentmeester moet benaderen. Een rentmeester is een beheerder namens een groot grondbezitter. Vanzelfsprekend kan een locatiescout vastgoed met verschillende zoekopdrachten te maken krijgen, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden per opdracht kunnen verschillen.

Bedrijfsmatig vastgoed

Binnen het bedrijfsleven zijn er ook specialisten werkzaam, die aangemerkt kunnen worden als locatiescout vastgoed. Dit heeft meestal betrekking op grote retailers, die zoekende zijn naar geschikte winkellocaties. In dat geval spreken we over een acquisiteur vastgoed. Een acquisiteur vastgoed is verantwoordelijk voor het vinden van geschikte locaties met betrekking tot bedrijfsmatig vastgoed, zoals winkelpanden. Het vinden van goede en geschikte winkelpanden kan voor winkelketens lastig zijn, waardoor ze gebruik kunnen maken van een speciale acquisiteur vastgoed. Een acquisiteur vastgoed is ook verantwoordelijk voor andere werkzaamheden, zoals het onderhandelen over huurcontracten en het opvragen van offertes voor mogelijke verbouwingen. De werkzaamheden van een acquisiteur vastgoed kunnen niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een locatiescout vastgoed, omdat een acquisiteur vastgoed werkt volgens de doelstellingen van de organisatie waarvoor hij of zij werkzaam is. Een acquisiteur vastgoed weet dan ook precies, wat voor panden en locaties de betreffende organisatie zoekt om de onderneming verder uit te kunnen breiden. Een acquisiteur vastgoed kan ook gezien worden als een netwerker en onderhandelaar.

Makelaar worden:

Opleidingen tot locatiescout

Er zijn geen specifieke opleidingen tot locatiescout vastgoed. Een locatiescout vastgoed is een makelaar, die in het hogere segment van de vastgoedmarkt werkzaam is. Een geschikte opleiding als makelaar is natuurlijk de Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij van ongeveer vier jaar. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een locatiescout werkzaam kan zijn

Een locatiescout vastgoed is over het algemeen werkzaam voor een makelaarskantoor of is werkzaam als ondernemer. Zoals eerder omschreven kan een locatiescout vastgoed ook werkzaam zijn voor het bedrijfsleven. In dat geval hebben we het wel over een acquisiteur vastgoed en niet over een locatiescout vastgoed.

Competenties locatiescout

Als locatiescout vastgoed ben je een vertrouwenspersoon voor je cliënten en adviseer je de klanten op een goede en professionele manier. Commercieel inzicht en communicatieve vaardigheden zijn als makelaar of locatiescout vastgoed erg belangrijk. Ook het op een goede manier kunnen onderhandelen als locatiescout vastgoed is erg belangrijk. Daarnaast heeft een goede makelaar overal voelsprieten uitstaan en weet een makelaar precies hoe er op een goede manier genetwerkt moet worden. Algemeen belangrijke woorden zijn marktkennis, luisteren, analyseren, integriteit, lef en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als locatiescout

Het arbeidsmarktperspectief van een locatiescout vastgoed is niet echt van toepassing, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Een locatiescout vastgoed is een makelaar, die werkzaam is binnen het hogere segment. De doorgroeimogelijkheden van een locatiescout vastgoed moeten gezien worden in het verder specialiseren binnen de makelaardij of het starten van een eigen makelaarskantoor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris locatiescout

Als makelaar heb je doorgaans veel vrijheid en werk je relatief veel zelfstandig. Een auto van de zaak zal bijna altijd aangeboden worden door het kantoor, omdat je vaak onderweg bent. Als makelaar is je salaris in loondienst sterk afhankelijk van je behaalde verkoop, omdat je meestal een courtage krijgt per verkoop, naast je basissalaris. Een makelaar in loondienst verdient afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheid tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Als zelfstandig werkende makelaar kunnen de verdiensten een stuk hoger zijn, mits er voldoende verkocht zal worden. In goede tijden kunnen de inkomsten dan ook relatief hoog zijn. In mindere tijden zijn ze vaak laag.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Locatiescout (vastgoed)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Locatiescout (vastgoed) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl