Acquisiteur vastgoed

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een acquisiteur vastgoed is verantwoordelijk voor het aankopen en/of het aanhuren van bedrijfsmatig vastgoed, zoals winkelvastgoed. Het beroep acquisiteur vastgoed betreft dan ook een zeer specifiek beroep, dat over het algemeen alleen voorkomt binnen grotere organisaties zoals internationaal opererende winkelketens die steeds opzoek zijn naar nieuwe geschikte locaties voor hun winkels. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een acquisiteur vastgoed het beste omschrijven als het acquisitie plegen met betrekking tot nieuwe winkels en relocaties van winkels om de organisatie te versterken. Als acquisiteur vastgoed ben je dus verantwoordelijk voor het vinden van geschikte locaties en zal je daarnaast in de meeste gevallen ook verantwoordelijk zijn voor het voeren van onderhandelingen met betrekking tot het aanhuren en/of aankopen van bedrijfsmatig vastgoed. Een acquisiteur vastgoed is specifiek op zoek naar geschikte locaties die passen bij de doelstelling van de organisatie waarvoor hij of zij werkzaam is. In veel gevallen zal dit inhouden dat een acquisiteur vastgoed bijvoorbeeld alleen zoekt naar A1 locaties, omdat dit de beste winkellocatie betreft. Een acquisiteur vastgoed kan ook zoeken naar andere soorten geschikte winkelpanden, zoals winkelpanden die tijdelijk te huur zijn voor zogenaamde vliegende winkels. Vliegende winkels zijn winkels die alleen open zijn voor consumenten gedurende een korte periode.

Als acquisiteur vastgoed ben je over het algemeen een netwerker die ook moet kunnen onderhandelen, omdat dit belangrijk is met betrekking tot het aankopen en/of het aanhuren van bedrijfsmatig vastgoed. Een acquisiteur vastgoed doet dus meer dan het alleen zoeken van geschikte locaties. Een acquisiteur vastgoed zal binnen zijn werkzaamheden ook met bedrijfsmakelaars te maken krijgen om te onderhandelen over de voorwaarden. Daarnaast kan een acquisiteur vastgoed verantwoordelijk zijn voor het opvragen van offertes met betrekking tot mogelijke verbouwingen of inrichtingen van de nieuwe locatie.

Winkelketens zijn over het algemeen steeds zoekende naar nieuwe geschikte locaties om hun winkelformule te kunnen versterken. Winkelvastgoed op de juiste locatie is over het algemeen erg belangrijk voor winkelketens, omdat op de betere locaties nu eenmaal meer mensen komen. Een acquisiteur vastgoed is dan ook op zoek naar dit soort A1 locaties. Als acquisiteur vastgoed zal je in de meeste gevallen ook te maken hebben met de vastgoedmanager en/of de retail manager, die in samenspraak met de directie bepalen waar er nieuwe winkels moeten komen om de organisatie te kunnen versterken.

Nieuwe locaties om te huren

Het vinden van nieuwe locaties om te huren als winkelketen is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat iedereen precies weet wat de beste winkellocaties zijn. Huurders van winkelpanden op A1 locaties zullen over het algemeen niet snel de huur op zeggen, omdat er feitelijk geen betere locaties zijn. Het vinden van nieuwe winkelpanden op A1 locatie kan dan ook een echte uitdaging zijn voor een acquisiteur vastgoed. Een acquisiteur vastgoed werkt doorgaans met een witte vlekkenplan , waarbinnen precies te zien is op welke locatie de organisatie versterkt zal moeten worden door het huren van winkelpanden. Wanneer er op de betreffende locatie geen geschikte panden vrij zijn is het aan de acquisiteur vastgoed om zijn netwerk te benaderen om de kansen te vergroten. Ook het vinden van een tijdelijke locatie kan in dat geval belangrijk zijn als acquisiteur vastgoed. In veel gevallen zal een acquisiteur vastgoed ook te maken hebben met districtsmanagers en/of regiomanagers, die de acquisiteur vastgoed voorzien kunnen van nuttige informatie.

ABC Locaties:

Duurste winkelstraat van ons land:

Opleidingen tot acquisiteur vastgoed

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot acquisiteur vastgoed. De meest geschikte opleiding tot acquisiteur vastgoed is de Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij. Als acquisiteur vastgoed ben je een commercieel medewerker en zal je ook over commerciële vaardigheden moeten beschikken. De commerciële vaardigheden als acquisiteur vastgoed zijn belangrijk omdat je ook zal moeten kunnen onderhandelen met betrekking tot huurcontracten en andere offertes. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een acquisiteur vastgoed werkzaam kan zijn

Een acquisiteur vastgoed is over het algemeen werkzaam voor grotere bedrijven, die steeds zoekende zijn naar nieuwe locaties. Denk hierbij aan de detailhandel, aan de industrie en aan groothandelsbedrijven. Het beroep acquisiteur vastgoed komt ook voor bij supermarktketens.

Competenties acquisiteur vastgoed

De belangrijkste competentie van een acquisiteur vastgoed is dat hij of zij een echte netwerker is die beschikt over een groot netwerk. Als acquisiteur vastgoed zal je regelmatig te maken krijgen met gemeentes, middenstanders en eventuele franchisenemers die allemaal eigen wensen en voorkeuren hebben. Daarnaast moet een acquisiteur vastgoed over commerciële vaardigheden beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, lef, inzicht, zelfstandigheid, anticiperen, plannen, organiseren, besluitvaardigheid en kennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acquisiteur vastgoed

Het arbeidsmarktperspectief als acquisiteur vastgoed is over het algemeen matig te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Het zijn alleen de grotere organisaties die gebruik maken van een acquisiteur vastgoed. Daarnaast kan ook een bedrijfsmakelaar fungeren als locatiescout. De doorgroeimogelijkheden als acquisiteur vastgoed zijn verder afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acquisiteur vastgoed

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als acquisiteur vastgoed, omdat je werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een acquisiteur vastgoed zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3500 en 5500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl